Între timp, Meta va adopta un sistem similar cu cel al reţelei sociale X, în care utilizatorii sunt cei care judecă veridicitatea postărilor, în timp ce şeful companiei, Mark Zuckerberg, a deplâns "brutalitatea" din trecut a preşedintelui democrat faţă de el, transmit EFE şi France Presse.
Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, şi-a anunţat marţi decizia de a renunţa la sistemul său de verificare de către terţi şi de a adopta un model similar celui folosit de X, deţinut de Elon Musk, un apropiat al preşedintelui ales Donald Trump, care a criticat puternic Meta. Zuckerberg şi-a justificat decizia spunând că este timpul să se acorde prioritate "libertăţii de exprimare" şi a susţinut că verificatorii de fapte au devenit "părtinitori din punct de vedere politic", o critică recurentă a preşedintelui ales Donald Trump, care îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie.
În plus, Zuckerberg a anunţat mutarea echipei de moderare a conţinutului Meta din California, un stat democrat, în Texas, un bastion republican, şi a ridicat restricţiile privind unele aspecte legate de imigraţie şi gen, relevă EFE, potrivit Agerpres.
Preşedintele Biden a calificat decizia Meta drept "contrară faţă de tot ceea ce reprezintă America". "Vrem să spunem adevărul. Nu am făcut întotdeauna asta ca naţiune, dar vrem să spunem adevărul. Iar ideea că un miliardar poate cumpăra ceva şi spune că, de acum înainte, nu vom mai verifica nimic, este deranjantă", a declarat Biden reporterilor la Casa Albă.
Anterior, purtătoarea sa de cuvânt refuzase să comenteze decizia Meta.
Reacţia preşedintelui american reaminteşte faptul că administraţia sa a adoptat adesea un ton dur în ceea ce priveşte responsabilitatea reţelelor sociale în răspândirea de informaţii false şi discursuri de ură, aminteşte AFP. În iulie 2021, de exemplu, democratul însuşi a declarat că platforme precum Facebook "ucid oameni", cu referire la circulaţia de informaţii false despre vaccinurile împotriva COVID-19. Zuckerberg a spus că afirmaţiile preşedintelui democrat potrivit cărora reţelele sociale "ucid oameni" au reprezentat un punct de cotitură pentru el.
În ultimul episod al podcastului lui Joe Rogan, publicat vineri, Zuckerberg nu a putut trece peste ultimele comentarii ale lui Biden şi a acuzat din nou echipele preşedintelui de cenzură. El a declarat că a avut încredere în guvern şi în autorităţile sanitare la începutul pandemiei, dar că apoi "a devenit dificil să ţii pasul" când guvernul democrat şi-a pus în aplicare programul de vaccinare. "Toate aceste agenţii şi ramuri diferite ale guvernului au început să investigheze şi să atace compania noastră, a fost brutal, foarte brutal", s-a plâns el.
"De asemenea, au încercat să cenzureze pe oricine li se opunea şi ne-au împins să ştergem lucruri care erau sincer adevărate (...) şi videoclipuri umoristice", i-a spus el gazdei conservatoare ultra-populare. "Persoane din guvernul lui Biden sunau echipele noastre şi ţipau la ele", a declarat fondatorul Facebook, care l-a abordat în mod repetat pe Donald Trump de la alegerea sa. La câteva săptămâni după alegeri, cei doi s-au întâlnit la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). După această întâlnire, Zuckerberg a anunţat mai multe schimbări în conducerea companiei, inclusiv demisia lui Nick Clegg, pe atunci preşedinte al Meta Global Affairs şi considerat mâna sa dreaptă, relevă EFE.
În cadrul unei conferinţe de presă care a urmat anunţului Meta, Trump şi-a asumat meritele pentru această schimbare, afirmând că noua abordare se datorează "probabil" ameninţărilor pe care el însuşi le-a făcut la adresa lui Zuckerberg, pe care l-a ameninţat că îl va închide după ce Facebook i-a suspendat contul în urma atacului din 2021 de la Capitol Hill.