Reuters: Membrii NATO nu vor accepta cererea lui Trump privind cheltuielile de 5% din PIB pentru apărare, dar pot mări miza

Reuters: Membrii NATO nu vor accepta cererea lui Trump privind cheltuielile de 5% din PIB pentru apărare, dar pot mări m
📅 2025-01-11

Preşedintele ales al SUA a declarat marţi că membrii alianţei militare ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare - o creştere uriaşă faţă de obiectivul actual de 2% şi un nivel pe care nicio ţară NATO, nici măcar Statele Unite, nu îl atinge în prezent.

Comentariile lui Trump - făcute la o conferinţă de presă care a generat, de asemenea, o furtună de titluri despre Groenlanda, Canada şi Panama - au fost o reamintire a accentului său asupra cheltuielilor NATO pe care l-a pus şi în timpul primului său mandat şi a ameninţărilor sale de a nu-i proteja pe aliaţii care nu îndeplinesc obiectivul.

Oficiali din ţările NATO au declarat că sunt de acord că bugetele pentru apărare trebuie să crească în continuare, dar nu aprobă obiectivul de 5%, care, potrivit analiştilor, ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic şi economic aproape în cazul tuturor membrilor. Aceasta ar necesita fonduri suplimentare de sute de miliarde de dolari.

Viitorul summit NATO va ridica ștacheta cheltuielilor militare 

Cu toate acestea, un nou obiectiv pentru cheluielile militare este probabil să fie convenit la summitul NATO de la Haga din iunie, stimulat de temerile că Rusia ar putea ataca o ţară NATO după Ucraina şi de îndemnurile lui Trump, au declarat oficialii cu care a stat de vorbă Reuters.

Principalele întrebări rămase deschise sunt care va fi noua ţintă şi dacă aceasta va fi suficientă pentru a-l satisface pe Trump.

Unii se aşteaptă ca cei 32 de membri ai NATO să convină, după multe dispute, asupra unui obiectiv de aproximativ 3% din PIB. Dar chiar şi acest lucru ar fi o exagerare pentru mulţi dintre ei, care abia ating sau sunt sub obiectivul de 2% acum - la un deceniu după ce a fost stabilit.

„Se pare că va exista o schimbare”, a declarat ministrul italian al apărării Guido Crosetto pentru Reuters. „Nu cred că va fi 5%, ceea ce ar fi imposibil pentru aproape toate naţiunile din lume în acest moment, dar nu va fi de două (procente), pe care deja ne luptăm să le atingem, ci va fi mai mult de două”, a spus Crosetto.

Italia, cu cheltuieli pentru apărare de aproximativ 1,5% din PIB, se numără printre cei opt membri NATO care nu îndeplinesc obiectivul actual.

Cine cheltuie cel mai mult din PIB pentru apărare

Polonia, în schimb, care se învecinează cu Ucraina, este membrul NATO care cheltuieşte cel mai mult din PIB pentru apărare - 4,12% anul trecut, arată estimările alianţei. Ea este urmată de Estonia cu 3,43% şi de Statele Unite cu 3,38%.

NATO a estimat cheltuielile de apărare combinate ale membrilor săi la 1,474 trilioane de dolari în 2024 - din care 968 miliarde de dolari sunt din partea Statelor Unite şi 507 miliarde de dolari din partea ţărilor europene şi a Canadei. Media globală este de 2,71% din PIB-ul NATO.

Unii oficiali şi analişti consideră sugestia de 5% a lui Trump drept o ofertă de deschidere, deliberat ridicată, pentru a da startul unor luni de negocieri şi se aşteaptă ca acesta să se mulţumească cu ceva mai apropiat de 3%.

În timpul campaniei electorale prezidenţiale de anul trecut din SUA, Trump a propus o ţintă de 3%, adăugând că aceasta ar însemna o creştere a bugetului apărării de 30% pentru majoritatea ţărilor NATO.

Şocate de războiul Rusiei din Ucraina, multe ţări europene au majorat cheltuielile pentru apărare în ultimii ani.

Cu toate acestea, având în vedere că finanţele publice sunt restrânse, iar cheltuielile pentru apărare nu sunt populare din punct de vedere politic în unele ţări, nu ar fi uşor pentru guverne să găsească miliardele suplimentare pe care le-ar implica chiar şi o mişcare de a cheltui 3% din PIB pentru apărare.

Deşi Trump a comparat cheltuielile de apărare ale NATO cu o taxă de membru al alianţei, acestea reflectă bugetele stabilite de guvernele naţionale.

Spre 3% din PIB?

Fenella McGerty, expert în economia apărării la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, a declarat că recentele creşteri sunt „remarcabile”, dar este nevoie de ani pentru ca ţările să înceapă să atingă noile obiective. „Chiar dacă Europa ar continua această rată de creştere destul de extraordinară - peste 10% în termeni reali în 2024 - ar mai dura încă 10 ani pentru a ajunge măcar la 3% din PIB”, a spus ea.

Totuşi, multe guverne europene sunt de acord că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a se apăra şi să se bazeze mai puţin pe Statele Unite. Franţa şi statele baltice fac presiuni pentru ca Uniunea Europeană să se împrumute în comun pentru a finanţa cheltuielile de apărare. Rezultatul acestei dezbateri ar putea depinde de alegerile naţionale de luna viitoare din Germania, care s-a opus până acum acestei idei.

Pentru a deveni mai autonomi, aliaţii europeni trebuie să cheltuiască mai mult pentru a dezvolta capabilităţi pe care SUA le furnizează în prezent, cum ar fi realimentarea din aer, transportul aerian militar greu şi războiul electronic, a declarat Camille Grand, care a ocupat anterior funcţia de oficial de top al NATO pentru investiţii în apărare. „Toate aceste lucruri costă o mulţime de bani. Unele dintre ele sunt foarte costisitoare”, a declarat Grand, care lucrează acum în cadrul grupului de reflecţie Consiliul European pentru Relaţii Externe. Mediul actual de securitate sugerează că ţările europene ar trebui să cheltuiască aproximativ 3% din PIB pentru apărare, a estimaa ea.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, preşedintele subcomisiei de apărare a Parlamentului European, a declarat că Europa trebuie să majoreze cheltuielile, dar nu să se fixeze pe o cifră arbitrară. „Trebuie să mobilizăm mult mai mulţi bani, dar nu ar trebui să-l lăsăm pe Trump să ne înnebunească”, a punctat ea.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Reuters: Membrii NATO nu vor accepta cererea lui Trump privind cheltuielile de 5% din PIB pentru apărare, dar pot mări miza

NATO nu va ţine cont de propunerea lui Donald Trump privind o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, dar membrii Alianţei vor fi probabil de acord să depăşească obiectivul actual, care este de cel puţin 2% din PIB.

Bărbat din Tulcea, găsit spânzurat după ce o ceartă cu soția. Femeia avea un ordin de protecție împotriva lui

Un bărbat din judeţul Tulcea a fost găsit spânzurat de o grindă, după ce a avut un conflict cu soţia sa, aceasta fiind nevoită să plece de acasă.

SUA, între extreme meteo. Sudul va fi lovit de un vortex polar în timp ce California se luptă cu incendiile devastatoare

În timp ce coasta de vest a Statelor Unite se confruntă cu cele mai distrugătoare incendii de vegetație din istorie, sudul țării este vizat de un vortex polar, care va aduce ninsori abundente.

Ambasadorul Andrei Muraru: „Includerea României în Visa Waiver, un formidabil gest de prietenie din partea SUA”

Includerea României în Programul Visa Waiver este văzută în țară ca un formidabil gest de prietenie din partea SUA, un gest care vine sa întărească angajamentul nostru comun pentru securitate şi prosperitate transatlantică, a declarat Andrei Muraru.

Ușile seminariilor catolice se deschid pentru bărbații gay - o schimbare radicală față de poziția anterioară a papei Francisc

Homosexualilor li se va permite să se pregătească pentru a deveni preoți în seminariile romano-catolice, atâta timp cât respectă celibatul, conform noilor linii directoare anunțate de Conferința Episcopală Italiană (CIE).  

Câți bani a produs în 2024 Arena Națională. Pe stadion au fost organizate 3 concerte și 28 de meciuri de fotbal

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că încasările realizate anul trecut din evenimentele desfăşurate pe Arena Naţională - concerte, meciuri şi alte manifestări - se ridică la aproximativ 1,2 milioane de euro.

Crește bilanțul incendiilor din California. 11 oameni au murit, în timp ce pagubele depășesc peste 150 de miliarde

Incendiile de vegetație din California sunt departe de a fi stinse, însă autoritățile speră ca în orele următoare pompierii să lichideze cele mai periculoase focare.

„Diamonds”, albumul de hituri al lui Elton John, pe primul loc în topurile din Marea Britanie. CD-ul conține 51 de piese

La 77 de ani, Elton John mai bifează o reușită chiar la început de an. Artistul britanic a ajuns pentru a 9-a oară pe primul loc în topurile britanice, de data asta cu albumul "Diamonds", proaspăt relansat în Regat.

General din armata Poloniei concediat după ce mine antitanc dispărute au fost găsite într-un depozit IKEA

Ministrul polonez al Apărării a demis un general de rang înalt care ar fi responsabil pentru pierderea minelor antitanc găsite în cele din urmă într-un depozit IKEA, relatează postul polonez de știri Onet.

Șefa FMI: Economia mondială se redresează, dar țările trebuie să ia măsuri pentru a încuraja creșterea pe termen lung

FMI va prognoza o creştere constantă a economiei mondiale şi continuarea reducerii inflaţiei, cu prilejul publicării unui update la raportul "World Economic Outlook", a declarat vineri directorul general Kristalina Georgieva.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.