Autoritățile transmit că 11 oameni și-au pierdut viața până acum, dar este posibil ca bilanțul să crească. Iar pagubele sunt uriașe. Mii de case din cartiere de lux s-au făcut scrum. Pagubele sar de 150 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor.
Incendiile de vegetație din jurul orașului Los Angeles au scăzut în intensitate în ultimele ore. Pompierii au avut succes în lupta cu focul, dar, cu toate acestea, situația e în continuare periculoasă.
Potrivit autorităților, sunt peste 150.000 de localnici care trebuie să plece, alți 160.000 au fost avertizați să fie pregătiți de plecare. Aproape 60.000 de clădiri sunt în pericol să fie mistuite de flăcări. În tot acest haos, un program defect a transmis mai multe alerte false de evacuare, care au sporit panica și au provocat spaimă în rândul localnicilor.
Robert G. Luna, șerif: „Nu pot să exprim suficient cât de mult îmi pare rău pentru această experiență. În primul rând, vreau să clarific că acest lucru nu este cauzat de o eroare umană. Vă implor pe toți să nu dezactivați mesajele de urgență de pe telefoanele dumneavoastră”.
Focul a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Unele cartiere arată ca bombardate. Autoritățile au trimis echipe de căutare pentru a da de urma potențialelor victime.
Nathan J. Hochman, procuror al districtului Los Angeles: „Pe fiecare stradă pe care am mers nu mai există case. Doar dărâmături. Arăta apocaliptic”.
Teofil Velici, un român stabilit în Los Angeles: „E tot ars, e tot distrus. Aici era o casă, dincolo mai era o casă... Și dacă se poate vedea, în partea cealaltă încă fumegă...”
Incendiul care a devastat mai multe cartiere din Los Angeles a distrus peste 10.000 de clădiri. Pagubele se ridică la zeci, dacă nu sute de miliarde de dolari.
Greg Benton, locuitor din Los Angeles: „Asta a mai rămas din casa în care am stat timp de 31 de ani. De curând am petrecut dimineața de Crăciun chiar aici, în fața acestui șemineu. Și asta e tot ce a mai rămas. Și, știți, e vorba despre toată lumea. Nu doar despre noi. Adică, dacă te uiți în jur, tot cartierul ăsta a dispărut, a fost șters de pe hartă”.
Întorși acasă, unii localnici au început munca de căutare printre ruine, sperând să găsească ceva folositor - haine, bijuterii, amintiri.
Faleza din Malibu, considerată de mulți zona cu cele mai scumpe terenuri din Statele Unite, s-a transformat în cenușă. Multe vedete au rămas fără case.
Steve Guttenberg, actor: „Acesta este, absolut, cel mai grav incendiu pe care l-am văzut vreodată în viața mea”.
Steve Guttenberg, starul din Academia de Poliție, dar și Milo Ventimiglia, cunoscut pentru rolul din serialele „Fetele Gilmore” și „This Is Us”, se numără printre vedetele care și-au pierdut casele.
Milo Ventimiglia, actor: „Când vezi ce s-a ales de casa ta, de casele vecinilor... Este un moment de șoc, este real, chiar se întâmplă... Ne vom descurca. Soția, bebelușul și câinele sunt cei mai importanți”.
Paris Hilton s-a întors la casa ei distrusă, după ce a văzut că a ars, în direct, la televizor. „Mă simt de parcă inima mi s-a rupt într-un milion de fărâme” - a scris ea pe Instagram.
Iar actrița Sharon Stone s-a oferit să împreune la ea acasă pe cei care au nevoie să se refugieze din calea vălvătăii.
Sharon Stone, actriță: „Am găzduit prieteni la mine acasă, familii întregi au început să se mute aici cu noi, îi ajutăm să se instaleze. Ne dăm seama că se întâmplă tragedii apocaliptice peste tot în lume, dar știm că lucrurile vor îmbunățăți, dacă ne ajutăm între noi”.
Va dura ani până când urmele distrugerilor vor dispărea cu totul, în ciuda sprijinului pe care autoritățile locale și federale au promis că îl vor acorda localnicilor.