Trump a amenințat în repetate rânduri că va prelua controlul asupra acestei rute importante de comerț maritim - pe care SUA a cedat-o Panama în 1977 - numind-o "vitală" pentru interesele americane și refuzând să excludă folosirea forței militare în urmărirea obiectivului său.
El a evocat din nou Canalul Panama în discursul său de inaugurare de luni, spunând: "Navele americane sunt grav suprataxate ... Și, mai presus de toate, China operează Canalul Panama și nu i l-am dat Chinei, i l-am dat Panama și îl luăm înapoi".
Dar Ministerul de Externe al Rusiei a transmis marți că Canalul Panama aparține în mod legal Panama și a avertizat SUA împotriva încercării de a-l revendica, fie prin coerciție militară sau economică.
"Ne așteptăm ca în timpul discuțiilor așteptate între conducerea Panama și președintele american Donald Trump cu privire la problemele de control asupra Canalului Panama ... părțile vor respecta regimul juridic internațional actual al acestei căi navigabile cheie", a declarat Alexander Shchetinin, directorul departamentului pentru America Latină al Ministerului rus de Externe, potrivit presei de stat ruse, citată de Politico.
"Rusia [...] își confirmă obligațiile de a menține neutralitatea permanentă a Canalului Panama, pledând pentru menținerea acestei căi navigabile internaționale de tranzit în siguranță și deschisă", a declarat Șchetinin, adăugând că SUA nu au "dreptul de a se amesteca în afacerile interne ale Panama".
Canalul Panama leagă oceanele Atlantic și Pacific și este una dintre cele mai importante rute comerciale ale SUA, aproximativ 40 % din toate navele de containere ale țării trecând prin el.
Amenințarea inițială a lui Trump privind canalul, luna trecută, a declanșat o replică dură din partea președintelui panamez José Raúl Mulino:
"În calitate de președinte, vreau să afirm în mod clar că fiecare metru pătrat din Canalul Panama și din zona adiacentă acestuia aparține Panama și așa va rămâne", a declarat Mulino.