Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
În ciuda problemelor de la acest capitol, datorat în mare parte guvernanților care au evitat sau amânat reformele și politicile care ar fi adus în țară fondurile din cererile de plată 3 și 4 din PNRR, România se aproprie de o reușită istorică: 100 de miliarde de euro absorbite de la Uniunea Europeană, arată o analiză Profit.ro.
Mai exact, la finalul anului 2024, România absorbise un total de 99,29 miliarde de euro, urmând să treacă de pragul de 100 de miliarde în decursul acestui an. În ceea ce privește raportul dintre contiribuția românilor la bugetul UE și banii primiți, datele indică faptul că acesta este de unul la doi.
Analiza a arătat faptul că în 2024 autoritățile au făcut o estimare în plus față de nivelul lor real. De asemenea, Guvern a întârziat adoptarea memorandumului privind supracontractarea pe transporturi a proiectelor din 2014-2020, măsură necesară pentru decontarea proiectelor în exercițiul financiar 2021-2027. La acestea se mai adaugă modul în care au fost etapizate unele contracte sau termenele de depunere pentru cerirle de plată.
Trebuie luate în calcul și problemele legate de cererea de plată numărul 3 din PNRR, blocată la Comisia Europeană din cauza deciziilor politice. Mai exact, nu au fost îndeplinite unele jaloane legate de piața energiei sau reglementarea microîntreprinderilor. În plus, cererea 4 care trebuie depusă în curând ar putea avea de suferit din cauza amânării reformelor fiscale și a salarizării.