România a încasat anul trecut doar 7,2 miliarde euro de la UE, 50% din cât estimase. Suma totală primită în 18 ani

România a încasat anul trecut doar 7,2 miliarde euro de la UE, 50% din cât estimase. Suma totală primită în 18 ani
📅 2025-02-21

În ciuda problemelor de la acest capitol, datorat în mare parte guvernanților care au evitat sau amânat reformele și politicile care ar fi adus în țară fondurile din cererile de plată 3 și 4 din PNRR, România se aproprie de o reușită istorică: 100 de miliarde de euro absorbite de la Uniunea Europeană, arată o analiză Profit.ro.

Mai exact, la finalul anului 2024, România absorbise un total de 99,29 miliarde de euro, urmând să treacă de pragul de 100 de miliarde în decursul acestui an. În ceea ce privește raportul dintre contiribuția românilor la bugetul UE și banii primiți, datele indică faptul că acesta este de unul la doi.

Cauzele nivelului scăzut de atragere a fondurilor europenilor

Analiza a arătat faptul că în 2024 autoritățile au făcut o estimare în plus față de nivelul lor real. De asemenea, Guvern a întârziat adoptarea memorandumului privind supracontractarea pe transporturi a proiectelor din 2014-2020, măsură necesară pentru decontarea proiectelor în exercițiul financiar 2021-2027. La acestea se mai adaugă modul în care au fost etapizate unele contracte sau termenele de depunere pentru cerirle de plată.

Trebuie luate în calcul și problemele legate de cererea de plată numărul 3 din PNRR, blocată la Comisia Europeană din cauza deciziilor politice. Mai exact, nu au fost îndeplinite unele jaloane legate de piața energiei sau reglementarea microîntreprinderilor. În plus, cererea 4 care trebuie depusă în curând ar putea avea de suferit din cauza amânării reformelor fiscale și a salarizării.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Trump susține că Putin ar putea lua toată Ucraina „dacă ar vrea”. Liderul SUA, un nou atac la adresa lui Zelenski

Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu are atuuri” şi nu este „important să fie la întâlniri”, avertizând în acelaşi timp că liderul rus Vladimir Putin ar putea lua toată Ucraina „dacă ar v...

Horoscop 22 februarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie ar putea să cheltuie niște bani pentru a sărbători ceva

Horoscop 22 februarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu vești bune. Se poate să alegem plimbarea care să ne descarce tensiunile și să ne apropie de prieteni, să mai schimbăm o vorbă, să nu mai stăm numai pe net.

Donald Trump se întâlnește cu Vladimir Putin la Moscova, de Ziua Victoriei – Le Point. Scenariul respins de Zelenski

Donald Trump și Vladimir Putin se vor întâlni la Moscova pe 9 mai, Ziua Victoriei, cu ocazia comemorării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, conform publicației franceze Le Point.

Burduja explică noua schemă de plafonare: „La energie electrică, se prelungeşte până la 1 iulie, la gaze acoperă 12 luni”

Măsurile de prelungire a plafonării prețului pentru energie și gaze au fost supuse dezbaterii publice, iar ministrul de resort Sebastian Burduja a dat detalii după apariția OUG-ului.

Israelul afirmă că trupul returnat de Hamas nu este cel al ostaticei Shiri Bibas. Ce s-a găsit în sicriul predat de teroriști

O dispută șocantă a izbucnit după ce Hamas a predat rămășițele pământești a patru ostatici.

Platforma de foraj „Neptun Deep” pornește în Marea Neagră: 140 de angajați și 10 sonde pentru extracția gazelor naturale

În câteva săptămâni, cea mai mare platformă de foraj din Marea Neagră va porni spre larg și va începe forajul primei sonde.

Tehnologia transformă nunțile din 2025. Hologramele 3D și invitațiile comestibile sunt doar începutul

Se apropie sezonul de nunți, iar cei care se căsătoresc anul acesta sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile.

Tot mai mulți români suferă de insomnie și apelează la pastile. Lipsa somnului afectează concentrarea

Din ce în ce mai mulți români suferă de insomnie, iar pentru a putea adormi, doar anul trecut au cumpărat medicamente de peste 80 de milioane de lei.

Românii, printre cei mai sceptici europeni față de știință și tehnologie. Motivele neîncrederii

Un român din trei crede că știința și tehnologia au un impact negativ în viața noastră, iar procentul celor care nu privesc cu ochi buni progresele în acest domeniu este cel mai mare din Europa.

În România se vor înființa peste 40 de centre de sănătate mintală și de prevenire a adicțiilor

43 de spitale din toată țara vor organiza centre de sănătate mintală și de prevenire a adicțiilor.  

Good News

Only good and positive news.