Cei care studiază fenomenul spun că îngrijorările și presiunea economică ne împiedică să ne odihnim. Potrivit Societății Române de Pneumologie, durata medie a somnului a scăzut cu o oră în ultimele decenii.
Un studiu național despre calitatea somnului arată că un român din trei întâmpină greutăți în a se odihni.
Bărbat: „Mă trezesc de două ori în fiecare noapte.”
Reporter: „Cum dormiți?”
Femeie: „Foarte rău. Am un orar foarte haotic.”
O treime dintre români iau cel puțin o dată pe săptămână medicamente pentru somn pe bază de melatonină, valeriană ori mușețel. Potrivit unei cercetări de piață, în România, în ultimii cinci ani, cererea pentru pastilele eliberate fără rețetă aproape s-a dublat. Anul trecut, românii au cheltuit pe ele peste 80 de milioane de lei.
Ioana Mustea, reprezentant Colegiul Farmaciștilor: „Tot al treilea, al patrulea pacient are o problemă legată de somn și își caută o soluție pentru a ameliora tulburarea de somn. Observăm și persoane tinere care încep să aibă probleme cu somnul.”
Specialiștii vin cu explicații.
Marius Pentilie, psiholog: „Ultimii ani au fost destul de stresați, atât cu pandemia, cât și cu războiul. Problemele de somn sau insomniile pot să fie o consecință sau un simptom pentru anxietate, pentru stres, pentru depresie. Pot să fie emoții care nu sunt conștiente.”
Medicii specializați în somnologie susțin că pilulele pe bază de ingrediente naturale nu dau dependență, însă nu ar strica să luăm în calcul și alte soluții. Fie că vorbim de un program regulat de somn ori de un dormitor întunecat și răcoros, unde temperatura să nu treacă de 22 de grade.
Vasile Țibre, medic neurolog: „Să nu folosească telefonul, tableta sau calculatorul cu 2-3 ore înainte de culcare, să nu mănânce prea târziu și prea copios.”
Specialiștii avertizează că lipsa de somn poate duce la probleme de memorie și concentrare, schimbări de dispoziție, obezitate și chiar diabet.