Cum am ajuns aici? Românii au un apetit scăzut pentru filmele documentare, publicațiile științifice și muzee. Se informează mai mult de pe rețelele sociale și nici la școală nu excelează la fizică, chimie și biologie.
De câteva zile, românii au invadat TikTok-ul cu clipuri în care pun la îndoială compoziția zăpezii. Spun că ar fi de plastic și vin cu dovezi - se afumă la foc și nu se topește imediat.
Când vine vorba despre descoperiri științifice, aflăm despre un fenomen misterios din Bucegi, iar dezvoltarea inteligenței artificiale este combătută cu argumente solide. Unii dintre români se tem că oameni puternici, aflați în umbră, folosesc inovațiile tehnice cu interese ascunse.
32% dintre conaționali consideră că știința și tehnologia au un impact negativ în societate, arată un sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene. Aproape la fel de sceptici sunt austriecii și francezii. În schimb, peste 90% dintre locuitorii Suediei, Lituaniei și Portugaliei știu că progresele în acest domeniu ne fac viața mai ușoară și mai sănătoasă.
Credeți că influența generală a științei și tehnologiei în societate este pozitivă sau negativă:
POZITIVĂ | NEGATIVĂ
SUEDIA: 94% | 5%
LITUANIA: 92% | 5%
PORTUGALIA: 92% | 3%
FRANȚA: 73% | 20%
AUSTRIA: 72% | 22%
ROMÂNIA: 65% | 32% – sursă Eurobarometru
Unul dintre motivele neîncrederii românilor este lipsa unor canale sigure de popularizare a științei, spun sociologii.
Felicia Morândău, sociolog: „La momentul acesta, percepția publică se creează și se propagă foarte ușor prin intermediul rețelelor de socializare. Dacă nu avem dezvoltate aceste mecanisme de gândire științifică, nu le avem dezvoltate din școală, preluăm informația de-a gata. Internalizăm ceea ce auzim, ce vedem în jurul nostru.”
Problema este că mulți pleacă din școală cu un nivel scăzut al competențelor la științe. Ultimul studiu TIMSS, realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale, îi plasează pe elevii noștri de clasa a opta sub media internațională.
Scoruri medii la disciplina științe:
Singapore – 606
Taiwan – 572
Japonia – 557
Finlanda – 531
Cehia – 527
Franța – 486
România – 466
Cipru – 464
Oman – 456
Uzbekistan – 396
Maroc – 327 – studiul TIMSS 2023
Mai grav – suntem în regres. Testările TIMSS au loc o dată la 4 ani, iar la ultimele, copiii au obținut scoruri mai slabe decât la ediția precedentă.