Românii, printre cei mai sceptici europeni față de știință și tehnologie. Motivele neîncrederii

Românii, printre cei mai sceptici europeni față de știință și tehnologie. Motivele neîncrederii
📅 2025-02-22

Cum am ajuns aici? Românii au un apetit scăzut pentru filmele documentare, publicațiile științifice și muzee. Se informează mai mult de pe rețelele sociale și nici la școală nu excelează la fizică, chimie și biologie.

De câteva zile, românii au invadat TikTok-ul cu clipuri în care pun la îndoială compoziția zăpezii. Spun că ar fi de plastic și vin cu dovezi - se afumă la foc și nu se topește imediat.

Când vine vorba despre descoperiri științifice, aflăm despre un fenomen misterios din Bucegi, iar dezvoltarea inteligenței artificiale este combătută cu argumente solide. Unii dintre români se tem că oameni puternici, aflați în umbră, folosesc inovațiile tehnice cu interese ascunse.

32% dintre conaționali consideră că știința și tehnologia au un impact negativ în societate, arată un sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene. Aproape la fel de sceptici sunt austriecii și francezii. În schimb, peste 90% dintre locuitorii Suediei, Lituaniei și Portugaliei știu că progresele în acest domeniu ne fac viața mai ușoară și mai sănătoasă.

Credeți că influența generală a științei și tehnologiei în societate este pozitivă sau negativă:

POZITIVĂ | NEGATIVĂ
SUEDIA: 94% | 5%
LITUANIA: 92% | 5%
PORTUGALIA: 92% | 3%
FRANȚA: 73% | 20%
AUSTRIA: 72% | 22%
ROMÂNIA: 65% | 32% – sursă Eurobarometru

Unul dintre motivele neîncrederii românilor este lipsa unor canale sigure de popularizare a științei, spun sociologii.

Felicia Morândău, sociolog: „La momentul acesta, percepția publică se creează și se propagă foarte ușor prin intermediul rețelelor de socializare. Dacă nu avem dezvoltate aceste mecanisme de gândire științifică, nu le avem dezvoltate din școală, preluăm informația de-a gata. Internalizăm ceea ce auzim, ce vedem în jurul nostru.”

Problema este că mulți pleacă din școală cu un nivel scăzut al competențelor la științe. Ultimul studiu TIMSS, realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale, îi plasează pe elevii noștri de clasa a opta sub media internațională.

Scoruri medii la disciplina științe:

Singapore – 606
Taiwan – 572
Japonia – 557
Finlanda – 531
Cehia – 527
Franța – 486
România – 466
Cipru – 464
Oman – 456
Uzbekistan – 396
Maroc – 327 – studiul TIMSS 2023

Mai grav – suntem în regres. Testările TIMSS au loc o dată la 4 ani, iar la ultimele, copiii au obținut scoruri mai slabe decât la ediția precedentă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Alegeri tensionate în Germania. Pricipalele partide pierd teren, iar AfD crește în sondaje. Cum ar putea fi afectată țara

Principalele partide politice din Germania au pierdut sprijin, în timp ce partidul de extremă-dreapta AfD a câştigat teren, arată cel mai recent sondaj publicat înainte de alegerile de duminică.

Inovații tehnologice în medicină prezentate la CES 2025. Dispozitive revoluționare pentru sănătatea mintală și fizică

Casca neuronală prin care sunt depistate semnele incipiente de demență sau epilepsie, câinele robot care tratează pacienții cu Alzheimer sau ghidul autonom pentru nevăzători.

Emil Hurezeanu explică ce se va întâmpla cu bazele americane din România, după discuții cu senatori republicani și democrați

Bazele militare americane din România nu vor fi desființate, ba chiar „își vor spori importanța” declară ministrul de Externe Emil Hurezeanu, după discuții cu mai mulți senatori republicani și democrați.

Mega Image retrage un sortiment de brânză din cauza suspiciunii de E. Coli. Cum pot returna oamenii produsul

Mega Image a retars de la comercializare un sortiment de brânză cu valabilitate 14.03.2025, având în vedere suspiciunea de prezenţă a E. Coli.

Medicii îl mai țin internat pe Suveranul Pontif încă o săptămână, „ca să nu muncească din nou ca înainte”

Papa Francisc va rămâne internat și săptămâna viitoare. Într-o conferință de presă la spitalul Gemelli din Roma, medicii au transmis că Suveranul Pontif nu este încă în afara oricărui pericol. Și că starea lui de sănătate rămâne complexă.

Momentul în care un polițist și un pompier salvează o femeie dintr-o mașină în flăcări, în Arizona

Un polițist și un pompier au salvat viața unei femei blocate într-o mașină în flăcări, pe o șosea din Arizona.

Berea și cârnatul electoral. La alegerile din Germania, locuitorii unui oraș sărac, Duisburg, au fost convinși să voteze

În Germania, liderii politici și-au încheiat campania pentru alegerile de duminică cu mesaje legate de Ucraina și de provocările aduse de noua administrație americană.

Incident feroviar la Arad. O locomotivă a fost cuprinsă de flăcări

O locomotivă care tracta mai multe vagoane de marfă a luat foc vineri în triajul gării din Arad.

Un incendiu a distrus complet o casă, lângă Timișoara. Bărbatul care locuia în ea este dispărut și are telefonul închis

O casă a ars din temelii vineri seară, într-o localitate de lângă Timișoara. Din primele informații furnizate la 112, reieșea că în interior s-ar afla un tânăr de aproximativ 30 de ani.

Vremea azi, 22 februarie. Ger năprasnic în România. Temperaturile vor ajunge la noapte și la -21 de grade

Avem încă o dimineață geroasă în majoritatea zonelor. Peste zi vremea rămâne foarte rece în sud, în est și prin centru. Avem atmosfera însorită și doar în Meridionali și în Dealurile Olteniei sunt ceva înnorări.

Good News

Only good and positive news.