În total 10 sonde vor extrage din 2027 gaze naturale din zăcământul „Neptun Deep”. Echipajul este format din 140 de oameni care vor lucra și își vor petrece timpul liber împreună la zeci de metri înălțime deasupra apei mării. Platforma va ancora în larg, în dreptul localității Tuzla.
Din 140 de angajați, doar 20 de români lucrează pe platforma care va fora în Marea Neagră și va extrage gaze din perimetrul Neptun Deep. În total sunt 36 de naționalități care trăiesc în bună înțelegere, ca într-o familie.
Pierre Gully, managerul platformei: „Depindem unul de celălalt în sarcinile zilnice. Avem grijă unul de celălalt. Ne strângem să ne jucăm jocuri video, ne uităm la filme, unii dintre noi sunt mai în formă decât alții și merg la sală.”
Iar pe platformă este nevoie de condiție fizică. Pentru a ajunge - de pildă - pe prima punte a acestui colos, angajații trebuie să urce 160 de trepte. Platforma este organizată pe 4 niveluri și are 140 de cabine individuale, o sală de cinema, una de fitness și o sală de muzică în care angajații se pot relaxa după turele lungi.
Svein Jonassen, superindependentul stației de foraj: „Viața e foarte bună, avem mâncare bună, ni se spală hainele, suntem tratați bine. E un loc foarte bun în care să fii.”
Se va lucra în ture de 12 ore pentru că forarea se va face fără oprire zi și noapte. Până când platforma va ieși în larg, peste câteva săptămâni, se fac ultimele pregătiri.
Cristian Hubati, director explorare și producție: „Totul de aici a fost demontat, turla pusă jos și acum îl repunem înapoi, d-aia durează atât. Fiind echipamente care lucrează la presiuni foarte mari, trebuie recertificate, trebuie reverificate, astfel încât să te asiguri că nu ai incidente și, de asemenea, nu ai întreruperi în perioada de foraj.”
Platforma va ancora și începe forajul la aproximativ 160 de km de țărm, în dreptul localității Tuzla.
Cristian Hubati, director explorare și producție: „Vom extrage aproximativ 100 de miliarde de metri cubi din rezervoare cu o rată medie de 8 miliarde de metri cubi pe an, lucru care va asigura cu prisosință consumul energetic al României.”
Astfel, țara noastră va fi unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană, care ar urma să aducă statului român un câștig total de 20 de miliarde de euro, sunt de părere oficialii noștri. Primele gaze vor fi extrase în 2027. Investiția se ridică la 4 miliarde de euro.