Zona din România unde trenurile vor circula cu 160 de km/h. Valoarea proiectului depășește nouă miliarde de lei

Zona din România unde trenurile vor circula cu 160 de km/h. Valoarea proiectului depășește nouă miliarde de lei
📅 2024-10-29

Modernizarea liniei care leagă cele două orașe așteaptă de peste 30 de ani. România are una dintre cele mai mici rate de electrificare feroviară din Uniunea Europeană, cu un procent de 40 la sută din totalul rețelei de cale ferată.

Tronsonul Cluj-Napoca - Oradea și continuarea până la granița cu Ungaria reprezintă prima linie de cale ferată din țară reabilitată pentru viteza de 160 de kilometri pe oră, pentru cursele de călători. O viteză rar întâlnită la trenurile din România, din cauza infrastructurii feroviare precare.

Potrivit CFR Călători, viteza medie de deplasare pe calea ferată era, anul trecut, de 45,6 kilometri.

Acum, linia va fi și electrificată pe întregul traseu, în lungime totală de 166,2 kilometri, primul proiect de acest fel, după 1990, cu fonduri europene.

Se lucrează pe patru loturi între Cluj-Napoca și Aleșd, la frontiera cu Ungaria. Lotul Aghireș-Poieni este în stadiul cel mai avansat.

Aici, muncitorii lucrează la pregătirea terasamentului pe care vor fi amplasate șinele de cale ferată. Lotul se întinde pe aproape 40 de kilometri, iar lucrările au avansat deja la aproape 20 la sută.

Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: „Deocamdată doar lotul dintre Aghireș și Poieni ar avea șanse decente să fie gata până în 2026, celelalte sunt în continuare blocate. Lucrările merg încet și deloc pe anumite segmente”.

România are o rețea de cale ferată cu o lungime totală de peste 10.000 de kilometri, din care 4.000 electrificați, sub media europeană.

Doru Cireașă, reprezentantul Club Feroviar: „România a fost prea puțin permeabilă la cerințele Uniunii Europene de electrificare a transporturilor feroviare. Statul român a preferat să investească acești bani în reparația unei linii clasice, decât să adauge această componentă de electrificare."

Alexandru Kricsfalussy, manager contracte firmă constructoare: „Este un ansamblu de lucrări complexe. S-au realizat, în principal, drumurile tehnologice de-a lungul coridorului. Profităm de vremea bună."

Călătorii așteaptă de zeci de ani electrificarea acestei linii. Practic, în loc de 3 ore sau 3 ore și 20 de minute, trenul va face 2 ore și 14 minute de la Cluj până la graniță. Valoarea proiectului depășește 9 miliarde de lei.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

În București se trăiește ca în vestul Europei. Locuitorii au la dispoziție, în medie, 18.500 de euro pe an pentru cheltuieli

În București se trăiește ca în vestul Europei. Cel puțin asta arată un studiu recent care a comparat sumele pe care le au la dispoziție locuitorii țărilor europene pentru mâncare, cumpărături, vacanțe, și alte cheltuieli de zi cu zi.

Parlamentarii au decis când sunt așteptați bucureștenii la referendum. Inițiativa trebuie promulgată de președinte

Proiectul de lege care permite ca un referendum local să poată avea loc în aceeași zi și în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale, locale sau euro-parlamentare, a fost adoptat de Camera Deputaților ca for decizional.  

Începe distribuirea ajutorului pentru încălzire. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie îndeplinite pentru acordare

Odată cu venirea frigului, autoritățile încep să distribuie ajutoarele pentru cei care reșusesc, cu greu, să-și plătească utilitățile.

Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”

Viitorii ani nu se anunță grozavi pentru bugetari, după ce Guvernul și-a propus să frâneze cheltuielile cu personalul.

Gigantul rus care a raportat pierderi de 3,2 miliarde de dolari, în primele nouă luni. Își vând deja imobilele valoroase

Gigantul rus Gazprom a raporta pierderi de 309 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari), în primele nouă luni din 2024 comparativ cu un profit de 446 miliarde de ruble în perioada similară 2023, conform standardelor de raportare din Rusia.

Cum vor fi recalculate pensiile militarilor după modificarea legii. Măsura nu se va aplica doar în cazul rezerviștilor

Pensiile militarilor vor fi recalculate ori de câte ori se majorează solda de grad, de funcție, sau salariul de grad.

Zona din România unde trenurile vor circula cu 160 de km/h. Valoarea proiectului depășește nouă miliarde de lei

Un drum cu aproape o oră mai scurt, o viteză crescută de deplasare și confort sporit. Toate îi așteaptă, peste doi ani, pe pasagerii care vor circula între Cluj-Napoca și Oradea, până la graniță.  

Ce îi cerea profesorul de muzică din Neamț elevului său de 14 ani. „Am vorbit atâtea”

Un profesor de muzică din Neamț este cercetat de polițiști după ce i-ar fi trimis unui elev de 14 ani mesaje cu tentă sexuală.  

Dosarul asasinării lui Ioan Crișan. De ce au fost eliberați fiica milionarului și presupușii ei complici. Motivarea instanței

Curtea de Apel București aruncă în aer acuzațiile anchetatorilor care investighează asasinarea în 2021 a omului de afaceri Ioan Crișan, din Arad.

Ce super-artiști ar putea avea super show-uri pe Cluj-Arena la ediția aniversară UNTOLD

Ediția aniversară a festivalului UNTOLD, UNTOLD X, promite o experiență legendară, iar vara anului 2025 ar putea aduce la Cluj-Napoca un lineup de vis.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.