Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”

Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”
📅 2024-10-29

Lefurile angajaților de la stat vor trebui să se încadreze în alte limite, în vreme ce este pregătită o nouă lege a salarizării, promisă deja la Bruxelles.

Aceasta ar trebui să aducă alte reguli pentru sporuri, și plata în funcție de performanță.

România ar trebui să pregătească o nouă lege a salarizării, la care s-a angajat pentru anul viitor în fața Comisiei Europene. Numai că această reformă, care promite echitate, eliminarea discriminărilor la sporuri și salarii în funcție de performanță, va fi aplicată când deficitul bugetar va scădea sub 5% din Produsul Intern Brut. Dacă ne uităm pe estimările Guvernului din planul fiscal trimis la Bruxelles, acest lucru se va întâmpla abia peste 4-5 ani.

O altă condiție menționată în document este ca fondul de salarii prevăzut în buget să nu fie depășit, după ce oficialii europeni și-au exprimat temerea că noua lege va alimenta creșterea deficitului.

Cu alte cuvinte, se pune frână la cheltuieli, după acest an de creșteri care au dus deficitul la un nivel de alertă, spun economiștii.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor: „Cred că o soluție ușoară, care trebuie aplicată pe mai mulți ani ca să dea rezultate, este înghețarea angajărilor. Probabil asta se va întâmpla de anul viitor și, înghețând angajările, vor fi natural plecări din sectorul public, deci mai puțini oameni. Salariile în sectorul public vor continua să crească, probabil nu vom mai vedea, nemaifiind an electoral, creșteri extrem de mari, vom vedeam totuși creșteri poate în ritm cu inflația.”

Potrivit planului fiscal, cheltuielile cu salariații de la stat vor scădea. De la 9,3% din Produsul Intern Brut, cât sunt anul acesta, vor ajunge la 8,9% în 2025, respectiv la 8,3% în 2031.

Această reducere este posibilă printr-o "puternică moderare" necesară după creșterile salariale de anul acesta, se arată în document. Pe fondul lor, și inflația s-a menținut, şi este iar cea mai mare din Uniunea Europeană.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie: „România va rămâne cu cea mai mare inflație și anul acesta, motivul principal fiind creșterea veniturilor peste productivitate. Creșterea de cerere va conduce în continuare la o creștere a prețurilor”.

Pe de altă parte, calcularea salariilor bugetarilor se leagă de salariul minim, care ar urma să crească în 2025. Automat, și salariile bugetarilor ar trebui să fie majorate anul viitor, potrivit legislației actuale.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”

Viitorii ani nu se anunță grozavi pentru bugetari, după ce Guvernul și-a propus să frâneze cheltuielile cu personalul.

Cum vor fi recalculate pensiile militarilor după modificarea legii. Măsura nu se va aplica doar în cazul rezerviștilor

Pensiile militarilor vor fi recalculate ori de câte ori se majorează solda de grad, de funcție, sau salariul de grad.

Ce îi cerea profesorul de muzică din Neamț elevului său de 14 ani. „Am vorbit atâtea”

Un profesor de muzică din Neamț este cercetat de polițiști după ce i-ar fi trimis unui elev de 14 ani mesaje cu tentă sexuală.  

Dosarul asasinării lui Ioan Crișan. De ce au fost eliberați fiica milionarului și presupușii ei complici. Motivarea instanței

Curtea de Apel București aruncă în aer acuzațiile anchetatorilor care investighează asasinarea în 2021 a omului de afaceri Ioan Crișan, din Arad.

Ce super-artiști ar putea avea super show-uri pe Cluj-Arena la ediția aniversară UNTOLD

Ediția aniversară a festivalului UNTOLD, UNTOLD X, promite o experiență legendară, iar vara anului 2025 ar putea aduce la Cluj-Napoca un lineup de vis.  

O plantă veche de peste 60.000 de ani a fost descoperită în România. "Este una dintre cele mai rare din lume"

O echipă internațională de cercetători a descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţii Orientali.

CFR Marfă își va declara falimentul. Activitatea va fi oprită imediat după operaționalizarea Carpatica Feroviar

CFR Marfă va trebui să-şi declare lichidarea şi să oprească activitatea imediat după operaţionalizarea şi capitalizarea companiei Carpatica Feroviar.  

„Who I Am Not” – O poveste de curaj, în premieră la Cinema Eforie

Who I Am Noteste o co-producție Romania/Canada, realizată cu sprijinul financiar al societăților americane Double 4 Studios, Voxx Studios și The Breathe Project.  

Procurorii DNA au descins la Garda Forestieră Suceava. Cinci angajați sunt suspectați de fapte de corupție

Procurorii DNA au făcut percheziții, marți dimineață, la Garda Forestieră Suceava, în birourile a cinci angajați suspectați de fapte de corupție.

Un bătrân a fost torturat și ucis pentru o "comoară" pe care o ținea în borcane. Ce i s-a întâmplat cu câteva luni înainte

Un bătrân de 86 de ani, din Prahova, a fost torturat și ucis cu cruzime de doi tâlhari pentru bani.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.