Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, dar și să intre în NATO. Discursul de la Davos

Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, dar și să intre în NATO. Discursul de la Davos
📅 2025-01-21

Zelenski a admis însă că totul depinde de noul preşedinte american Donald Trump, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

„Din partea tuturor europenilor? 200.000, cel puţin. Deci, cel puţin, altfel nu înseamnă nimic", a spus Zelenski într-o dezbatere la forumul economic de la Davos, unde a fost întrebat despre solicitarea sa asupra unei forţe europene de menţinere a păcii în Ucraina, care să fie pentru această ţară o garanţie că nu va fi din nou atacată de Rusia.

Cererea sa principală este însă aceea ca Ucraina să fie primită în NATO. „Majoritatea aliaţilor o sprijină, dar patru ţări se opun aderării noastre la NATO: SUA, Germania, Slovacia şi Ungaria", a menţionat preşedintele ucrainean. În această chestiune, "totul depinde de SUA, mai exact, de preşedintele său", a completat Zelenski. "Dacă preşedintele Trump doreşte să vadă Ucraina în NATO, toţi o vor sprijini; dacă el nu este pregătit pentru asta, atunci nu vom fi în NATO", a admis el.

În argumentarea sa, Zelenski a susţinut că aderarea Ucrainei la NATO ar fi o garanţie chiar şi pentru „Rusia însăşi", pentru că astfel „Ucraina nu ar putea în viitor să acţioneze împotriva Rusiei".

Rusia însă a transmis deja că se opune atât aderării Ucrainei la NATO cât şi dislocării de trupe străine pe teritoriul ucrainean.

Pentru o pace cu Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO.

De asemenea, Putin a declarat în decembrie că actuala situaţie de pe câmpul de luptă, unde trupele ruse continuă să avanseze pe toată linia frontului în estul Ucrainei, va trebui avută în vedere în orice negocieri, iar un acord preliminar ce fusese convenit la Istanbul între negociatorii ruşi şi ucraineni în primele săptămâni ale războiului în 2022, dar care nu a fost niciodată implementat, ar putea servi drept bază pentru noi discuţii.

Potrivit Rusiei, în negocierile desfăşurate la Istanbul cu oficialii ucraineni în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei asupra Ucrainei, aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea Washingtonului, iar Ucraina nu a mai dorit să îl semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

Conform unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să îşi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi categoric opoziţia.

În discursul susţinut marţi la Davos, Zelenski a spus că Putin va cere la eventuale negocieri de pace reducerea de cinci ori a capacităţilor armatei ucrainene, o solicitare inacceptabilă pentru Kiev. „El asta vrea. Nu vom permite să se întâmple acest lucru", a indicat preşedintele ucrainean.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Justiţia belgiană respinge plângerile penale împotriva Ursulei von der Leyen legate de achiziţiile de vaccinuri anti-COVID

Justiţia belgiană a declarat inadmisibile o serie de plângeri penale împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la achiziţiile de vaccinuri anti-COVID pe care le-a negociat în numele statelor UE cu compania Pfizer.

Psihiatrul-șef al armatei ucrainene, arestat pentru corupție. A primit peste un milion de dolari de la începutul războiului

Psihiatrul-șef al armatei Ucrainei a fost arestat fiind acuzat de „îmbogățire ilegală”, asta după ce anchetatorii SBU au descoperit că acesta a câștigat peste un milion de dolari de la începutul războiului.

Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, dar ajunge la „spații verzi”. Judecătorii i-au impus muncă în folosul comunității

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a scăpat de închisoare. Magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-au aplicat, marţi, o pedeapsă cu suspendare în "Dosarul diamantelor".

Răspuns categoric pentru Trump al premierului Groenlandei: „Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”

„Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”, a declarat marţi prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, la o zi după învestirea preşedintelui american Donald Trump.

Horoscop 22 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Unei zodii îi reușesc inițiativele și o să aibă o nouă perspectivă profesională

Horoscop 22 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi frumoasă. O să ne debarasăm de lucrurile care nu ne convin, și o să cultivăm tot ce ne priește și ne face fericiți.

Secretarul de stat al SUA: Încetarea războiului în Ucraina va deveni politica oficială a țării cu Trump ca președinte

Noul secretar de stat Marco Rubio a afirmat marţi că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub preşedintele Donald Trump, ca parte a obiectivului administraţiei de a promova pacea.

Sindicatul șoferilor de la Senat, nemulțumit de planurile lui Bolojan: „O reorganizare făcută în grabă”

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au transmis dezacordul „ferm” față de măsurile de reorganizare a instituției și de reducere a numărului de angajați.

Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, dar și să intre în NATO. Discursul de la Davos

Volodimir Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, ca forță de menținere a păcii, dacă se va ajunge la un acord, dar insistă că adevărata garanție de securitate este aderarea la NATO.

Ungaria respinge aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. „Nu dorim ca ea să ne distrugă ţara”

Ungaria şi Slovacia, ţările din UE cele mai critice faţă de Ucraina, s-au poziţionat marţi faţă de o eventuală aderare a acesteia la UE în perspectivă, prima respingând-o pe termen mediu, iar cea de-a doua fiind dispusă să o susţină, dar cu condiţii.

Ministrul Mediului, clarificări pe eco-tichetul pe mașini electrice în 2025: „S-ar putea mări, cum la fel s-ar putea diminua”

România a înregistrat cea mare scădere din Uniunea Europeană la numărul de mașini electrice înmatriculate.

Good News

Only good and positive news.