Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, dar ajunge la „spații verzi”. Judecătorii i-au impus muncă în folosul comunității

Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, dar ajunge la „spații verzi”. Judecătorii i-au impus muncă în folosul comunităț
📅 2025-01-21

Iniţial, Daniel Tudorache primise la instanţa de fond o condamnare de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, însă la judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte a anulat decizia şi a dispus o pedeapsă de trei ani cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, transmite Agerpres.

„Admite apelul formulat de inculpatul Tudorache Daniel împotriva sentinţei nr. 369 din data de 17 iulie 2024, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, desfiinţează, în parte, hotărârea atacată, doar în ceea ce priveşte individualizarea pedepsei şi a modalităţii de executare şi, în rejudecare: reduce cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Tudorache Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma participaţiei penale a complicităţii, de la 3 ani şi 6 luni închisoare, la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Tudorache Daniel pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti - Sector 1 sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 1. Definitivă", se arată în decizia instanţei.

În acelaşi dosar, judecătorii au menţinut decizia primei instanţe de achitare a fostei soţii a primarului, Constanţa Adina Tudorache, judecată pentru pentru complicitate la spălare de bani.

La începutul lunii martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind plasat sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 1.000.000 euro.

În acelaşi dosar, fosta soţie a edilului a fost acuzată de complicitate la spălarea banilor.

Între timp, cel care ar fi intermediat mita pentru fostul primar, Ion Niţă, a fost judecat separat şi condamnat definitiv la 9 ani şi două luni închisoare pentru trafic de influenţă.

„Dosarul diamantelor” a plecat de la „comisionul” de 10%

Fostul edil a fost judecat în "Dosarul diamantelor", intitulat astfel după ce în locuinţa lui Daniel Tudorache au fost găsite sute de bijuterii şi pietre preţioase cu o valoare de peste 9 milioane lei.

Conform DNA, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, Ion Niţă, persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, Niţă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii - plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor.

„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă", menţionează anchetatorii.

Ion Niţă ar fi fost sprijinit de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri, din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017, desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei, arată DNA.

De altfel, spun procurorii, din datele cauzei ar reieşi că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă.

Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie - iunie 2018, Ion Niţă ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

În schimb, Niţă se angaja să îşi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă.

La locuinţa lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii şi pietre preţioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Justiţia belgiană respinge plângerile penale împotriva Ursulei von der Leyen legate de achiziţiile de vaccinuri anti-COVID

Justiţia belgiană a declarat inadmisibile o serie de plângeri penale împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la achiziţiile de vaccinuri anti-COVID pe care le-a negociat în numele statelor UE cu compania Pfizer.

Psihiatrul-șef al armatei ucrainene, arestat pentru corupție. A primit peste un milion de dolari de la începutul războiului

Psihiatrul-șef al armatei Ucrainei a fost arestat fiind acuzat de „îmbogățire ilegală”, asta după ce anchetatorii SBU au descoperit că acesta a câștigat peste un milion de dolari de la începutul războiului.

Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, dar ajunge la „spații verzi”. Judecătorii i-au impus muncă în folosul comunității

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a scăpat de închisoare. Magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-au aplicat, marţi, o pedeapsă cu suspendare în "Dosarul diamantelor".

Răspuns categoric pentru Trump al premierului Groenlandei: „Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”

„Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”, a declarat marţi prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, la o zi după învestirea preşedintelui american Donald Trump.

Horoscop 22 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Unei zodii îi reușesc inițiativele și o să aibă o nouă perspectivă profesională

Horoscop 22 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi frumoasă. O să ne debarasăm de lucrurile care nu ne convin, și o să cultivăm tot ce ne priește și ne face fericiți.

Secretarul de stat al SUA: Încetarea războiului în Ucraina va deveni politica oficială a țării cu Trump ca președinte

Noul secretar de stat Marco Rubio a afirmat marţi că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub preşedintele Donald Trump, ca parte a obiectivului administraţiei de a promova pacea.

Sindicatul șoferilor de la Senat, nemulțumit de planurile lui Bolojan: „O reorganizare făcută în grabă”

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au transmis dezacordul „ferm” față de măsurile de reorganizare a instituției și de reducere a numărului de angajați.

Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, dar și să intre în NATO. Discursul de la Davos

Volodimir Zelenski vrea cel puțin 200.000 de soldați europeni în Ucraina, ca forță de menținere a păcii, dacă se va ajunge la un acord, dar insistă că adevărata garanție de securitate este aderarea la NATO.

Ungaria respinge aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. „Nu dorim ca ea să ne distrugă ţara”

Ungaria şi Slovacia, ţările din UE cele mai critice faţă de Ucraina, s-au poziţionat marţi faţă de o eventuală aderare a acesteia la UE în perspectivă, prima respingând-o pe termen mediu, iar cea de-a doua fiind dispusă să o susţină, dar cu condiţii.

Ministrul Mediului, clarificări pe eco-tichetul pe mașini electrice în 2025: „S-ar putea mări, cum la fel s-ar putea diminua”

România a înregistrat cea mare scădere din Uniunea Europeană la numărul de mașini electrice înmatriculate.

Good News

Only good and positive news.