"Vot pentru Adeline", o nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp. Sfaturi pentru a nu deveni victima escrocilor

"Vot pentru Adeline", o nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp. Sfaturi pentru a nu deveni victima escrocilor
📅 2025-01-15

Atacatorii vizează compromiterea unor conturi pe platforme de mesagerie precum WhatsApp, ulterior folosind aceste conturi pentru propagarea unor tentative de fraude online.

"DNSC a fost notificat de mai mulţi utilizatori cu privire la un nou val de tentative de fraudă ce au ca scop compromiterea conturilor pe anumite platforme de mesagerie instantă, precum WhatsApp. Conturile compromise sunt folosite ulterior pentru propagarea unor alte fraude de natură financiară", au notat miercuri reprezentanţii Directoratului, pe Facebook.

Potrivit DNSC, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: "Bună! Vă rog să o votaţi pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din Bucureşti, premiul principal este o bursă pentru învăţământ gratuit în Franţa, asta este foarte important pentru ea. Mulţumesc mult!", precum şi un link către un site de phishing, care, de regulă, conţine cuvintele "vote" şi "dance", iar la final extensia ".top/home".

Astfel, după ce pagina web este accesată de persoanele în cauză, acestea observă două fete, una dintre ele fiind "Adeline" şi un buton de vot, iar în clipa în care persoana dă click pe acest buton se deschide o fereastră tip pop-up (care apare brusc peste conţinut, folosită pentru notificări, mesaje sau formulare) în care se solicită "conectarea la WhatsApp pentru a putea vota". În acest moment, utilizatorului i se solicită numărul de telefon.

Ulterior acestei etape, pe aplicaţia WhatsApp, aflată pe telefonul victimei, se primeşte un cod necesar pentru asocierea unui dispozitiv, pe care victima îl introduce în fereastra pop-up, moment în care rămâne sub impresia că a "votat". În realitate, utilizatorul a oferit atacatorilor acces la contul său de WhatsApp. Ulterior, va constata că au fost trimise mesaje neautorizate către întreaga agendă de contacte şi că respectivul cont este, totodată, în posesia atacatorilor.

De asemenea, s-a mai constatat şi suspendarea contului de WhatsApp, ca urmare a acţiunilor de spam sau după ce persoane apropiate au informat păgubiţii.

"Precizăm că, după asocierea dispozitivelor, mesajele transmise erau de două tipuri: fie replicau mesajul iniţial, astfel atacatorii încercând să compromită prin aceeaşi metodă şi alte conturi de WhatsApp, sau aveau un caracter urgent, mesaje în care se solicitau bani, de regulă suma de 1.800 lei. Mesajul prin care se solicită bani conţine textul 'Bună, poţi să-mi împrumuţi 1.800 RON? Am nevoie pe cardul meu sau Revolut, ţi-i dau înapoi mâine', după care se pune la dispoziţie un nume de utilizator corespondent serviciului Revolut, precizând urgenţa prin mesajul 'Acolo este alt nume pentru că mi-au blocat contul, dar trebuie urgent să fac o plată pe acest cont. Mulţumesc mult!' În cazul în care victima trimite bani, atacatorii persistă şi revin cu un mesaj în care se solicită suplimentar altă sumă de bani, respectiv 2.000 de RON, mesajul-capcană fiind următorul: 'Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să transferi încă 2000 acolo? Am calculat greşit puţin, îţi voi returna totul mâine'", explică DNSC.

Reprezentanţii Directoratului avertizează că accesarea site-ului fals transmis de atacatori şi furnizarea codului de autentificare pot duce la compromiterea contului persoanei "atacate", ceea ce pune în pericol lista de contacte cu care este asociat contul.

"Deturnarea contului de către atacatori poate duce la blocarea acestuia pe motiv de spam. Dacă daţi curs cererilor atacatorilor şi realizaţi transferul, puteţi suferi pagube financiare fără posibilitatea de a recupera fondurile", atrag ei atenţia.

În acest context, DNSC recomandă: Gândiţi logic, citiţi cu atenţie când primiţi un mesaj şi nu acţionaţi în grabă; Nu faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute: Nu apelaţi numere de telefon primite şi nu răspundeţi la astfel de mesaje suspecte; Nu furnizaţi niciodată informaţii sensibile prin SMS; Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să efectuaţi plăţi în regim de urgenţă; Verificaţi asocierea dispozitivelor şi ştergeţi toate dispozitivele asociate; Activaţi autentificarea în doi paşi (2FA), pentru a adăuga încă un nivel de securitate contului şi a preveni pe viitor asocierea lor.

Pentru remedierea situaţiei, dacă există în continuare acces la cont, trebuie accesată secţiunea Settings (Setări/Configurări), apoi se selectează '˜Linked Accounts' (Dispozitive asociate) şi se elimină din listă dispozitivele necunoscute. Ulterior se activează autentificarea în doi paşi (2FA).

"În cazul în care nu mai aveţi acces la cont, va fi necesară contactarea Centrului de Ajutor pentru a face paşii necesari recuperării contului. Echipa DNSC a pus la dispoziţie publicului larg şi un ghid dedicat securizării şi recuperării principalelor conturi social media, pe care îl puteţi accesa şi descărca de pe site-ul dnsc.ro: https://www.dnsc.ro/pagini/ghid-retele-sociale
Contactaţi imediat banca dumneavoastră, în cazul în care aţi furnizat date de card sau de autentificare la contul dvs., sau dacă aţi efectuat o plată către atacatori. Notificaţi pe căi diferite persoana a cărei identitate este folosită pentru a ajuta la soluţionarea cât mai rapidă a confuziei generate de fraudă. Imediat ce v-aţi recuperat accesul la cont, trimiteţi un mesaj persoanelor care au primit mesaje nesolicitate din partea atacatorilor din contul dvs., pentru a evita să cadă la rândul lor în capcană. Contribuiţi la propagarea informaţiilor de conştientizare în acest caz! Cu cât mai mulţi utilizatori sunt informaţi despre acest scenariu de atac, cu atât mai mic va fi numărul de potenţiale victime. Raportaţi incidentul către DNSC (prin platforma PNRISC sau la telefon 1911) şi către Poliţia Română (petiţ[email protected]) în cazul în care aţi suferit pagube financiare. Antrenaţi-vă pentru a evita principalele ameninţări din mediul online pe site-ul proiectului naţional de conştientizare sigurantaonline.ro", sfătuieşte DNSC.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

"Vot pentru Adeline", o nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp. Sfaturi pentru a nu nu deveni victima escrocilor

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă tentativă de fraudă de tip smishing (phishing prin mesaje pe telefon).

Bilanțul tragic al celor 15 luni de război între Israel și Hamas, încheiat cu un armistițiu. Fazele acordului

Negociatorii au ajuns miercuri la un acord etapizat care are ca scop încheierea conflictului devastator dintre Israel și Hamas, a declarat un oficial informat despre discuții.

Sofia Vergara și Lewis Hamilton ar forma un cuplu. Cei doi au fost surprinși împreună la un restaurant din New York. FOTO

Sofia Vergara și Lewis Hamilton alimentează zvonurile despre o posibilă poveste de dragoste. Cei doi au stârnit curiozitatea fanilor după ce au fost surprinși împreună la un restaurant din New York, scrie Mirror.

Horoscop 16 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie poate avea un interviu, a găsit un job care i se potrivește

Horoscop 16 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată. O să trebuiască să fim pe fază ca să ne descurcăm c-apar obstacole la tot pasul și nu vrem să pierdem timpul, ci să mergem direct la țintă.  

Șeful Spitalului de Infecțioase Timișoara: HMPV nu prezintă niciun pericol, provoacă doar răceli banale. ”Ne-am ars odată”

Medicul pneumolog Cristian Oancea a explicat că metapneumovirusul (HMPV) nu este un virus nou şi nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare.

Ședință de Guvern: Aprobarea datei alegerilor prezidențiale. Stabilirea numărului de muncitori străini care vin în 2025

Guvernul se va reuni joi în şedinţă, urmând să aprobe hotărârea privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Actul normativ stabileşte ca scrutinul să aibă loc pe 4 mai.

Franțuzoaica păcălită de un fals Brad Pitt cu 830.000 €: „Sunt o femeie cu suflet bun. Și voi ați fi căzut în capcană”

În Franța e în toi o dezbatere aprinsă despre libertatea de expresie și limitele intimității, după ce s-a aflat de cazul unei femei care a crezut că are o relaţie sentimentală de la distanță cu actorul Brad Pitt.

Medicii ne spun ce trebuie să mâncăm când suntem răciți. ”Foarte important este să nu-i dai hrană microbului”

Când suntem răciți sau gripați este foarte important să nu mâncăm carbohidrați, prezenți mai ales în produsele cerealiere și dulciuri. Mai mult, chiar și fructele dulci nu sunt bune, tocmai pentru că au zahăr, iar acesta ”hrănește” microbii.  

Surse Reuters: TikTok se pregăteşte pentru închiderea aplicaţiei în SUA, duminică, dacă interdicţia va intra în vigoare

TikTok se pregăteşte să-şi închidă aplicaţia pentru utilizatorii din SUA, duminică, când ar putea intra în vigoare o interdicţie federală pentru aplicaţia de social media, au spus surse familiare cu problema, citate de CNBC.

”Regina explozivililor”. China a creat cea mai puternică explozie non-nucleară din lume cu ajutorul unor chifle aburinde

China a anunțat crearea ”reginei explozivililor”, care generează cea mai puternică explozie non-nucleară din lume, cu ajutorul unor chifle aburinde, o mâncare tradițională chinezească.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.