Șeful Spitalului de Infecțioase Timișoara: HMPV nu prezintă niciun pericol, provoacă doar răceli banale. ”Ne-am ars odată”

Șeful Spitalului de Infecțioase Timișoara: HMPV nu prezintă niciun pericol, provoacă doar răceli banale. ”Ne-am ars odat
📅 2025-01-15

Doctorul a susţinut că acest virus provoacă ”răceli banale”, iar tratamentul trebuie să fie simptomatic şi să includă repaus şi hidratare.

”Este un virus cunoscut, noi suntem familiarizaţi cu el de mai mult de 25 de ani. A fost identificat la începutul anilor 2000. Este un virus care nu are mortalitate crescută şi dă o simptomatologie minimă. Dar, probabil venind tot din partea Chinei, să spunem aşa, şi prin faptul că ne-am ars o dată, ca să spun mai plastic, autorităţile sunt mult mai vigilente în transmiterea acestui gen de infecţii respiratorii. Dar este un virus, ca orice virusuri normale, care dau răceli simple, răceli banale. Deci nu este un virus care să producă îngrijorare”, a afirmat, miercuri seară, medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara.

El a precizat că acest virsu este întâlnit mai ales în copilărie, la vârstele de 5, 6, 7 ani, când copiii intră în colectivitate.

Cristian Oancea a arătat că nu este nevoie de teste speciale pentru depistarea acestui virus, arătând că ”vorbim de o răceală banală, nu necesită teste speciale” care costă până la o mie de lei.

”Virusul gripal este mult mai periculos decât HMPV”

Medicul a explicat şi care trebuie să fie conduita pacienţilor afectaţi de metapneumovirus, subliniind că, în primă fază, tratamentul trebuie să fie doar simptomatic, fără antibiotic.

”Pe lângă hidratare adecvată, repaus la domiciliu şi, în formele puţin mai moderate, nişte corticoterapie sistemică, nu avem modalităţi mai avansate de terapie, ci tratamentul simptomatic cu care suntem obişnuiţi. Dar trebuie să spunem că o infecţie virală nu o tratăm cu antibiotic, adică nu trebuie să ne repezim în antibiotic prima dată. Trebuie să aşteptăm undeva la 24-48 de ore să vedem dacă simptomatologia, adică uşoare dureri musculare sau subfebrilităţi sau dureri în gât sau congestie nazală, se diminuează sau progresează. Şi atunci încercat un antibiotic, dacă simptomele persistă şi se accentuează în evoluţie”, a explicat Cristian Oancea.

El a menţionat că toamna ”lungă, rece şi umedă” şi schimbările de temperatură au făcut ca imunitatea oamenilor să aibă de suferit şi infecţiile respiratorii să se propage.

”Noi ne aşteptăm ca până în martie, aprilie, să tot avem acest gen de infecţii virale”, a arătat medicul. El a ţinut să sublinieze că ”virusul gripal este mult mai periculos decât metapneumovirusul”.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Israelul și Hamas au ajuns la un acord, după 15 luni de război. Peste 46.000 de persoane au murit în Fâșia Gaza. FOTO

Negociatorii au ajuns miercuri la un acord etapizat care are ca scop încheierea conflictului devastator dintre Israel și Hamas, a declarat un oficial informat despre discuții.

Sofia Vergara și Lewis Hamilton ar forma un cuplu. Cei doi au fost surprinși împreună la un restaurant din New York. FOTO

Sofia Vergara și Lewis Hamilton alimentează zvonurile despre o posibilă poveste de dragoste. Cei doi au stârnit curiozitatea fanilor după ce au fost surprinși împreună la un restaurant din New York, scrie Mirror.

Șeful Spitalului de Infecțioase Timișoara: HMPV nu prezintă niciun pericol, provoacă doar răceli banale. ”Ne-am ars odată”

Medicul pneumolog Cristian Oancea a explicat că metapneumovirusul (HMPV) nu este un virus nou şi nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare.

Horoscop 16 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie poate avea un interviu, a găsit un job care i se potrivește

Horoscop 16 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată. O să trebuiască să fim pe fază ca să ne descurcăm c-apar obstacole la tot pasul și nu vrem să pierdem timpul, ci să mergem direct la țintă.  

Ședință de Guvern: Aprobarea datei alegerilor prezidențiale. Stabilirea numărului de muncitori străini care vin în 2025

Guvernul se va reuni joi în şedinţă, urmând să aprobe hotărârea privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Actul normativ stabileşte ca scrutinul să aibă loc pe 4 mai.

Franțuzoaica păcălită de un fals Brad Pitt cu 830.000 €: „Sunt o femeie cu suflet bun. Și voi ați fi căzut în capcană”

În Franța e în toi o dezbatere aprinsă despre libertatea de expresie și limitele intimității, după ce s-a aflat de cazul unei femei care a crezut că are o relaţie sentimentală de la distanță cu actorul Brad Pitt.

Medicii ne spun ce trebuie să mâncăm când suntem răciți. ”Foarte important este să nu-i dai hrană microbului”

Când suntem răciți sau gripați este foarte important să nu mâncăm carbohidrați, prezenți mai ales în produsele cerealiere și dulciuri. Mai mult, chiar și fructele dulci nu sunt bune, tocmai pentru că au zahăr, iar acesta ”hrănește” microbii.  

Surse Reuters: TikTok se pregăteşte pentru închiderea aplicaţiei în SUA, duminică, dacă interdicţia va intra în vigoare

TikTok se pregăteşte să-şi închidă aplicaţia pentru utilizatorii din SUA, duminică, când ar putea intra în vigoare o interdicţie federală pentru aplicaţia de social media, au spus surse familiare cu problema, citate de CNBC.

”Regina explozivililor”. China a creat cea mai puternică explozie non-nucleară din lume cu ajutorul unor chifle aburinde

China a anunțat crearea ”reginei explozivililor”, care generează cea mai puternică explozie non-nucleară din lume, cu ajutorul unor chifle aburinde, o mâncare tradițională chinezească.  

Un student premiant a refuzat să dea mâna cu președintele Slovaciei. Motivul care a provocat o întreagă dispută politică

Un elev slovac care urma să primească un premiu pentru performanțele sale la un concurs de matematică internațional a refuzat să dea mâna cu președintele țării, Peter Pellegrini, la ceremonia de decernare.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.