Oamenii de știință au descoperit anterior că apa este depozitată în interiorul rocilor într-o stare asemănătoare buretelui, care nu este lichidă, solidă sau gazoasă, ci o a patra stare.
Lucrarea științifică intitulată "Dehydration melting at the top of the lower mantle" a fost publicată în 2014 și a prezentat aceste descoperiri.
"Ringwoodita este ca un burete, care absoarbe apa, există ceva foarte special în structura cristalină a ringwooditei care îi permite să atragă hidrogenul și să capteze apa", a declarat geofizicianul Steve Jacobsen la acea vreme, potrivit The Independent.
"Acest mineral poate conține multă apă în condițiile mantalei profunde", a adăugat Jacobsen, care a făcut parte din echipa care a realizat descoperirea.
El a adăugat: "Cred că, în sfârșit, vedem dovezi ale unui ciclu al apei la nivelul întregului Pământ, care ar putea ajuta la explicarea cantității mari de apă lichidă de pe suprafața planetei noastre locuibile. Oamenii de știință caută de zeci de ani această apă profundă lipsă."
Oamenii de știință au făcut aceste descoperiri la momentul respectiv după ce au studiat cutremurele și au descoperit că seismometrele captau unde de șoc sub suprafața Pământului.
De aici, au putut stabili că apa era reținută în roca cunoscută sub numele de ringwoodite.
Dacă roca ar conține doar 1% apă, ar însemna că există de trei ori mai multă apă sub suprafața Pământului decât în oceanele de la suprafață.
Aceasta nu este nici singura descoperire importantă făcută recent de oamenii de știință.
De fapt, cercetătorii au descoperit un ecosistem complet nou atunci când au răscolit crusta vulcanică cu ajutorul unui robot subacvatic, demonstrând că și în prezent, natura mai are multe secrete de dezgropat.