Romgaz vrea să devină furnizor, după modelul Hidroelectrica. Statul speră la prețuri „foarte competitive” pentru gaze

Romgaz vrea să devină furnizor, după modelul Hidroelectrica. Statul speră la prețuri „foarte competitive” pentru gaze
📅 2025-01-09

Romgaz ar putea aduce prețuri „foarte competitive", după modelul Hidroelectrica, spune ministrul Energiei. Anunțul intrării pe piața furnizării vine într-o perioadă în care guvernul trebuie să decidă cum va schimba schema de plafonare la gaze și energie.

După Hidroelectrica, Romgaz devine a doua companie controlată de stat care intră pe piața de furnizare. Producătorul de gaze trebuie întâi să-și pună la punct o platformă informatică prin care să gestioneze noii clienți.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Ca producător, ai mare avantaj să fii și furnizor. Hidroelectrica a venit cu oferte competitive, sigur că mulți români au ales să fie clienți. Dacă Romgaz va reuși să facă asta, și cred că până la finele anului va reuși să facă primele oferte, să obțină primii clienți, cu siguranță va da un preț foarte competitiv. Pentru mine, un preț foarte bun e o ofertă corectă, care permite Romgaz să aibă profit și pune presiune asupra celorlalți furnizori să coboare prețurile astfel încât facturile românilor să fie cât mai mici.”

Romgaz ar putea schimba piața energiei din România

La momentul debutului ca furnizor, Hidroelectrica a venit cu cele mai mici prețuri la electricitate și a câștigat, în plină criză energetică, mii de clienți zilnic, până la jumătate de milion, cât numără acum.

Romgaz ar putea să ia clienți de la competitori după același model. De curând, E.ON România a semnat un acord și urmează să fie cumpărată de către compania ungară MVM, dacă se obțin toate avizele.

Intrarea Romgaz pe piața furnizării vine într-un an în care se pregătesc schimbări majore. Actuala schemă de plafonare-compensare a prețurilor la gaze și electricitate expiră la finele lunii aprilie, iar guvernul trebuie să ia luna aceasta o decizie, iar aici sunt trei variante: dacă va prelungi această schemă cu încă șase luni, dacă o va reduce pentru a-i ajuta doar pe consumatorii vulnerabili, ori dacă va liberaliza piața, în etape.

În prima variantă, costurile vor fi mai mari pentru buget; în celelalte, unii consumatori vor plăti mai mult, arată specialiștii.

Dacă vor fi menținute plafoanele, efecte vizibile vor fi la electricitate: prețurile ar urma să scadă cu 21% pentru cei care au un consum de peste 255 kWh/lună și ar crește cu 17 procente pentru cei cu consum mic. La o factură de 50 kWh, s-ar adăuga astfel 6 lei, arată calculele Asociației Energia Inteligentă.

În cazul unei liberalizări pregătite, nu ar fi vorba despre creșteri semnificative la gaze. În schimb, la electricitate, consumatorii mari ar face o economie de 20% față de acum, pe când cei mici ar plăti cu 50% mai mult. La o factură de 50 kWh, ar fi 24 de lei în plus.

În cazul în care liberalizarea s-ar face brusc, consumatorii mici ar suferi o dublare a facturilor la energia electrică. La o factură de 50 kWh, ar plăti cu 35 de lei mai mult.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Reacția rușilor după ce Donald Trump a anunțat că vrea Groenlanda. Insula e „sfera intereselor strategice” ale Moscovei

Rusia urmărește situația, după ce președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat să excludă o acțiune militară pentru a prelua Groenlanda de la Danemarca.

Nicușor Dan anunță modernizarea iluminatului public în București. Ce economie face

Iluminatul public în București se modernizează, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Prima fază a operațiunii costă 23,3 milioane de lei iar scopul este eficiența energetică, a spus edilul.

Stațiunea tineretului devine șantier. Plaja va fi extinsă, iar epava navei Evanghelia va fi mai aproape de turiști

Costinești, una dintre cele mai populare destinații de pe litoralul românesc, va avea de anul viitor o plajă extinsă.

Românii își găsesc mai greu un loc de muncă în străinătate. „Piaţa muncii pare să se contracte”

Pe o piață europeană în continuă schimbare, românii au avut anul trecut cele mai puține oferte de locuri de muncă peste hotare din ultimii ani.

Vremea deosebit de caldă pentru ianuarie a dat peste cap și viețuitoarele. Cerbii cred că a venit timpul împerecherii

Temperaturile ridicate, din aceste zile au schimbat și comportamentul multor vieţuitoare. La Zoo Galaţi, leii și cangurii fac plajă în loc să stea în adăpost, iar urșilor le-a fost schimbat meniul de iarnă.

Români prinși în mijlocul infernului din Los Angeles. Cristian Tudor: „Mi-am făcut bagajele, două genți și un rucsac”

Cel puțin cinci incendii majore distrug bucăți mari din Los Angeles. Iar două dintre ele, cele mai mari, au pârjolit deja mai mult de 11.300 de hectare. Cinci oameni au pierit și aproape 140.000 au primit ordin de evacuare.

Pretinsul soldat american i-a promis româncei că îi va trimite averea familiei după nuntă. „Erau niște discuții amoroase”

O femeie din Iași a pierdut 7.000 de dolari după ce a fost păcălită de un escroc sentimental pe TikTok. Românca a crezut că trăiește o poveste de dragoste cu un soldat american și a făcut chiar și credit la bancă.

Româncele, printre cele mai frecvente victime ale violenței în Spania. Câte femei au fost ucise într-un singur an

Mai mult de jumătate dintre femeile ucise anul trecut în Spania de parteneri ori de foştii lor parteneri provin din alte ţări, potrivit datelor oficiale, relatează joi agenţia EFE.

Românii sunt mari consumatori de podcasturi. Anul trecut am avut cea mai mare creștere de ascultători din Europa

Suntem mari consumatori de podcasturi la nivel mondial. Potrivit unui studiu internațional, în mașină, pe stradă, ori acasă, aproape jumătate dintre noi ascultăm cel puțin o oră dintr-un podcast.

Uzinele Dacia și Ford din România lansează noi modele electrice. Producția auto accelerează după aderarea la Schengen

Vești bune vin de la producătorii de automobile din România. Uzinele Ford și Dacia au lansat pe piață noi modele electrice, după ce mașinile produse la noi s-au vândut foarte bine anul trecut în Europa.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.