Albinele sunt, însă, în mare pericol. Au ieșit din stup acum, în loc de martie, și riscă să moară când se va răci, din nou.
În loc de gerul Bobotezei au fost temperaturi de primăvară peste tot în ţară.
La 13 grade Clesius este neobişnuit de cald pentru luna ianuarie, astfel că albinele deja au ieșit din stupi și sunt foarte active. Un apicultor din Iaşi, care are 110 familii de albine, este îngrijorat. Albinele ar fi trebuit să doarmă până la primăvară, dar au depus deja ouă.
„Albinele la ora asta caută mai degrabă apă, decât mâncare. Asta înseamnă că au puiet, pentru că ele trebuie să dilueze mierea ca să fie folosită pentru puietul lor" explică apicultorul.
Când se va întoarce frigul, albinele pot intra în șoc termic înainte să ajungă înapoi în stup.
Cătălin Maxim, apicultor: „Dacă va urma un ger care ține două-trei zile, albinele nu vor părăsi puietul, vor face scut să păstreze acel 35° pentru puiet, dar vor pierde contactul cu hrana și este posibil ca întreaga familie să moară de foame."
Conf. dr. Mircea Mitroiu, biolog UAIC Iaşi: „Le zăpăceşte cumva, dar doar dacă numărul ăsta de zile călduroase este mai mare."
Și la Grădina Zoologică de lângă Galați, animalele cred că a venit primăvara. Leii africani care nu ies iarna din adăposturile încălzite stau acum doar afară și se bucură de cele 15 grade. Urșilor le-a fost schimbat meniul şi în loc de fierturi şi preparate bogate în proteine, primesc fructe şi legume.
„Le dăm mere și morcovi. Și pâine. Este foarte cald afară și ei au întrat și într-o semi-hibernare”, explică un îngrijor.
Alte animale cred că e perioada de împerechere.
Mădălin Șerban, administrator Zoo Galați: „Avem cerbii lopătari la care masculii în loc să intre în primăvară în perioada de rut, sau toamna, au intrat din nou, acum, în ianuarie. A trebuit să separăm femela de mascul.”
Maximele peste normalul perioadei vor continua până la sfârşitul săptămânii.