În perioada scursă din anul 2003, au fost asasinate în Spania în crime asociate violenţei de gen 442 de femei, respectiv 34,2% din totalul crimelor de acest fel.
În 2024, deşi a fost în seria istorică anul cu cel mai mic număr de femei asasinate în aşa-numite „feminicide”, respectiv 47, procentul victimelor din Spania născute în altă ţară a fost cel mai ridicat până în prezent, de 51%, depăşindu-l astfel pe cel al victimelor spaniole.
Potrivit datelor Consiliului General al Justiţiei (CGPJ), femei de 60 de naţionalităţi au fost ucise în Spania în crime considerate a se încadra în violenţa de gen.
Principalele ţări de origine ale victimelor au fost Maroc (52 de cazuri), România (47), Ecuador (38), Columbia (29), Bolivia (25), Brazilia (19), Regatul Unit (19), Republica Dominicană (15), Argentina (13), Paraguay (13), Germania (12), Rusia (12), China (11) şi Peru (11).
În urmă cu câteva săptămâni, Grupul de experţi în combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (GREVIO), care este responsabil cu analiza aplicării Convenţiei de la Istanbul (pentru prevenirea şi combaterea tuturor formelor de discriminare şi de violenţă împotriva femeilor) în ţările europene, şi-a exprimat "o preocupare deosebită" asupra faptului că în Spania femeile imigrante "sunt reprezentate în mod disproporţionat printre victimele violenţei de gen, inclusiv în crimele asociate" acestui tip de violenţă.
Acelaşi grup sesizează că femeile străine aflate în Spania fără forme legale au dificultăţi mai mari în a primi sprijin din partea autorităţilor, cum ar fi de pildă obţinerea ordinelor de protecţie.
„Facem o analiză a acestei situaţii, întrucât ştim că femeile străine, aflate (în Spania) în situaţie ilegală, dar uneori şi în situaţie legală, dispun de mai puţine resurse familiale, mai puţină asistenţă, mai puţine posibilităţi de acces la resurse, mult mai puţină informaţie. Uneori au probleme lingvistice, precum şi culturale, care le împiedică să se adreseze instituţiilor”, explică procuroarea spaniolă delegată pentru violenţa de gen Teresa Peramato.
Spania este considerată o ţară aflată în avangarda feminismului. Sub conducerea actualului guvern socialist al lui Pedro Sanchez a fost adoptată o lege care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol, după ce în timpul unui alt guvern de asemenea cu orientare progresistă a fost adoptată în 2004 o lege care introduce diferenţa de gen ca circumstanţă agravantă a violenţelor.