Mihaela Miroiu, fost decan în cadrul SNSPA: Acum 20 de ani nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii sexuale

Mihaela Miroiu, fost decan în cadrul SNSPA: Acum 20 de ani nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii se
📅 2025-02-05

Mihaela Miroiu a declarat la TVR că își amintește episodul de acum 20 de ani și își exprimă propriul punct de vedere vizavi de acesta.

Mihaela Miroiu: Îmi amintesc vag că s-a plâns de comportamentul unui profesor, că îi făcea curte nedorită, că am vorbit cu el să înceteze orice purtare de genul acesta și să își ceară scuze, în condițiile în care, acum 20 de ani, nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii sexuale.

Reporter: Era vorba de domnul profesor Pieleanu?

Mihaela Miroiu: Da! Eu i-am zis să facă o plângere, nu a făcut, cum nu a făcut nimeni din cine a fost îndemnat să facă plângeri. L-am luat pe om între patru ochi și i-am spus: Domne, asta se întâmplă, asta spune fata asta, cum poți să faci așa ceva? Răspunsul lui a fost: Nu-i adevărat!

Reacția lui Marius Pieleanu după scandalul de abuz sexual

„Pentru a elimina orice fel de discuție și asociere cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, la care țin foarte mult, am luat o decizie astăzi unilaterală. De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greșeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linșaj mediatic în sensul cel mai științific și epistemiologic al sintagmei. Deci trebuie să răspund ca atare”, a declarat Marius Pieleanu, contactat telefonic de jurnaliștii de la Rise Project.

O fostă studentă a povestit cum profesorul i-ar fi făcut avansuri și risca să nu intre în licență din cauza lui. I-ar fi mărturisit unei profesoare drama prin care trece, dar aceasta ar fi sfătuit-o să rezolve problema de una singură. Mesajul a fost un răspuns la postarea profesoarei - care a scris că nu știa de practicile profesorilor din facultate, făcând referire la cazul Bulai. În final, profesoara respectivă a șters cu totul postarea.

Pieleanu a respins orice acuzație privind eventuale abuzuri și gesturi cu tentă sexuală. „E adevărat că eu sunt mai puțin convențional, nu e niciun secret, dar asta nu înseamnă că nu sunt normativ. Depinde cum definiți adecvarea, inadecvarea, nu am ce să comentez (…) Acum că cineva spune despre mine că aveam împreună cu niște colegi de-ai mei un limbaj sau un comportament neadecvat, definiți conceputul, pentru că discuția e lungă. Definiți conjunctura, relația de apropiere.”

Cât privește acuzațiile aduse lui Alfred Bulai, „unele lucruri le cunoaștem, alte lucruri nu le cunoaștem. Eu nu am stat după Alfred niciodată să văd … Apropo … el este un tip absolut fabulos din punct de vedere științific. Una-i una, alta-i alta. Asta e societatea post adevăr, în care simpla acuzație ține post de probă. De asta legiuitorul zice – orice afirmație trebuie să o probezi cu niște lucruri.”

Peste 20 de sesizări în cazul profesorului Alfred Bulai

Tot mai multe tinere prind curaj și trimit sesizări către Parchet în care acuză abuzuri comise de profesorul de sociologie Alfred Bulai, până acum fiind deja 20. Numărul lor ar fi însă mai mare. La SNSPA, Comisia de Etică ar putea verifica și cazul lui Marius Pieleanu, coleg cu Bulai. Mai multe tinere l-au acuzat și pe acesta, în spațiul public, de comportament asemănător.

„Eram de fapt atât de ușurată că am scăpat din camera aia infectă așa "ușor", adică fără sex. Și nu spui nimănui pentru că tu de fapt vrei să uiți, nu vrei să afle și mama și tata și bunica și colegii și toată facultatea, îh…, ce fraieră ești tu. Exact așa funcționează abuzul, la orice vârstă și în orice instituție”, este mărturia dureroasă a Catalinei Tăbăcaru, fosta elevă a profesorului Alfred Bulai. Deși au trecut 20 de ani de atunci, poveștile, spune ea, sunt aceleași.

Cătălina Tăbăcaru:Am fost în practică de specialitate la finalul primului an, unde nu s-a întâmplat nimic. Am fost și în anul doi, unde da, am ajuns în acea postură umilitoare, dezbrăcată și am tăcut pentru următorii 20 de ani pentru că mi s-a părut că m-am pus singură într-o poziție ingrată, penibilă și că este vina mea”.

Acum și alte tinere își fac curaj și spun în scris prin ce au trecut.

Victimă: „Primeam telefoane de la el pentru a ne întâlni la cafenele să îmi dea feedback despre evoluția mea educațională, în care nu vorbeam despre parcursul educațional ci despre sexualitate, cum trebuie să fie femeia.”

Victimă: „Pentru cursul opțional din anul 3, Bulai ne-a împărțit de mai multe ori chestionare. (...) Existau întrebări de genul: dacă ne plac bărbații mai în vârstă, cât de dominante suntem.”

Victimă: „Profesorul Bulai a început să facă tot mai des comentarii față de colegii mei (...) că aș fi o „partidă bună”, să facă glumițe constant despre cum m-aș potrivi cu X și cu Y(..) Într-o noapte am fost puși să facem un joculeț prin care, toți cei prezenți, (fără a se exclude) să spună cu cine ar face sex din acel grup, el începând jocul prin a spune foarte deschis că ar face cu mine.”

Între timp, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, unde a predat sociologie Alfred Bulai, Comisia de Etică urmează să ancheteze cazul lui.

Zeci de profesori de la Facultatea de Științe Politice au cerut demisia profesorului Alfred Bulai. Rectorul universității, Remus Pricopie, nu a dat nicio declarație despre acest scandal. Am primit lămuriri de la decanul facultății de științe politice, Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice: „Pot să vă spun că miercuri a venit și o sesizare din partea fostelor studente, care au relatat situația și în acest moment Comisia de Etică își poate începe activitatea”

Marius Pieleanu este membru al Asociaţiei Sociologilor din România din 1990 și profesor de sociologie la SNSPA. El deține și Grupul AVANGARDE - companie care se ocupă cu realizarea sondajelor de opinie publică.

Marius Pieleanu nu a răspuns solicitării Știrilor PRO TV pentru a oferi un punct de vedere.

Marcel Ciolacu îi cere ministrului Educației să modifice legislația

După dezvăluirile de abuzuri sexuale din mediul academic, autoritățile au anunțat că vor să schimbe legislația, astfel încât să asigure mai multă protecție victimelor.

Potrivit propunerilor înaintate joi în ședința de guvern de către ministrul Educației, vor fi permise sesizările anonime, iar comisiile de etică din toate universitățile vor fi atent verificate. În plus, cazurile de hărțuire vor fi raportate imediat anchetatorilor.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Categoric că nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă pentru astfel de fapte, indiferent de numele agresorului!. Şi dacă ar fi vorba de un singur caz, a salva o victimă este esenţial să luăm măsurile care s e impun. Îi cer ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor”.

Ligia Deca, ministra Educației: „Cred că am fost zguduiți de mărturiile victimelor – am discutat deja impreună cu colegii și am zis că vom lucra cu alte instituții pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre în circuit – sesizările care vizează fapte cu caracter penal vor fi transmise la procurori – vom armoniza legislația pentru tot sistemul public – Raport prin modul în care au fost sesizate toate reclamațiile din ultimii ani”.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Concedieri colective în judeţul Braşov și Prahova. Peste 1.000 de angajaţi sunt afectaţi de disponibilizări

Peste 800 de angajaţi de la șapte firme din Brașov vor fi concediați anul acesta, potrivit unui anunț făcut de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM).

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, a fost reţinut la Istanbul. El a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, a fost reţinut la Istanbul, anunță News.ro.

Ilie Bolojan propune modificarea legii insolvenței: „A devenit un sport, trebuie să o schimbăm”

Legea insolvenței trebuie corectată, pentru a combate obiceiul unor firme de a folosi această procedură pentru a evita plata datoriilor către stat și furnizori.

A prezentat o nouă „dovadă”. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat noi facturi pentru zborurile private la Nisa și Madrid

La peste o lună după ce a prezentat pe TikTok ceea ce păreau a fi niște facturi legate de zborurile private la Nisa și Madrid în compania membrilor familiei Vicol-Ciorbă, premierul Ciolacu a revenit cu noi „dovezi”, mai clare. 

Nicuşor Dan: „Parlamentarii din coaliţia de guvernare ignoră complet dorinţele clare ale cetăţenilor Capitalei”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, scrie miercuri că parlamentarii din coaliţia de guvernare au respins azi-noapte amendamentele pentru o împărţire echitabilă a bugetului Bucureştiului, ignorând complet dorinţele clare ale cetăţenilor Capitalei.

Comisia Europeană investighează retailerul Shein pentru că ar fi încălcat normele UE de protecţie a consumatorilor

Comisa Europeană a anunţat miercuri că va investiga retailerul online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecţie a consumatorilor, transmite DPA.

Germania şi Franţa critică declaraţiile lui Donald Trump care doreşte strămutarea palestinienilor din Gaza

Fâşia Gaza aparţine palestinienilor şi expulzarea lor ar fi inacceptabilă şi contrară dreptului internaţional, a declarat miercuri şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Preţul aurului a atins un nou maxim istoric, de 440,2758 lei/gram. Leul s-a apreciat faţă de principalele valute

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 4,4194 lei (1,01%), ajungând la o cotaţie de 440,2758 lei, de la 435,8564 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.

Schimb de replici la dezbaterea privind reducerea posturilor la Cameră. Simion: Cele mai potrivite sunt amantele voastre

Dezbaterile la proiectul de Hotărâre privind reducerea numărului de posturi alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor au constituit un prilej de schimb de replici între parlamentari.

Reacția Kremlinului după declaraţiile lui Volodimir Zelenski privind negocierile cu Putin. „Nu sunt decât cuvinte goale"

Kremlinul a calificat miercuri drept "cuvinte goale" declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care în ajun se declarase pregătit de negocieri directe cu o Vladimir Putin şi cu alţi lideri pentru a pune capăt războiului.

Good News

Only good and positive news.