Anul viitor, catedrala va fi sfințită și, tot atunci, ar trebui să fie deschisă publicului, mai ales că Biserica Ortodoxă Română va marca 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie.
În interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, pictorii și specialiștii încă lucrează la îmbinarea pieselor de mozaic pentru crearea scenelor biblice. Este una dintre cele mai mari suprafețe îmbrăcate vreodată în mozaic – 20 de mii de metri pătrați. În fiecare metru pătrat sunt unite 10 mii de piese de mozaic.
După ce se îmbină piesele de mozaic în atelier, icoanele iau forma completă în momentul în care sunt aplicate pe pereții catedralei.
Daniel Codrescu, pictor bisericesc: „Deocamdată lucrăm în paralel la partea de proiectare pentru zona pronaos, pentru zona altarului. Au mai rămas câteva mici anexe care urmează să fie decorate în mozaic. Sunt scene foarte monumentale, ample, care ilustrează praznicele împărătești: Întrarea Domnului în Ierusalim, hramul catedralei care va fi amplasat la baza turlei, Pogorârea Sfântului Duh, Schimbarea la Față și Botezul Domnului – acestea sunt amplasate pe lunetele de la baza turlei.”
Icoana „Pantocrator” a fost deja montată pe bolta turlei mari la începutul anului și are o dimensiune impresionantă: 150 de metri pătrați.
Au fost perioade în care au lucrat concomitent și 1.200 de muncitori, iar dacă ritmul ar fi fost același, spun coordonatorii proiectului, catedrala ar fi fost gata mai repede. Lucrează însă la capacitate maximă în funcție de bugetul pe care îl au.
Nicolae Crîngașu, preot consilier patriarhal coordonator: „Lucrăm foarte intens la pictură. Ne dorim ca sfântul altar și naosul catedralei, partea centrală cu turla mare și cele două abside să fie pictate. În paralel, în interior facem o mare lucrare la instalații. Trebuie să îndeplinească niște condiții foarte serioase de siguranță pentru toate situațiile de panică, de incendiu.”
În paralel, lucrările continuă și afară.
Nicolae Crîngașu, preot consilier patriarhal coordonator: „La exterior lucrăm la fațadele catedralei. Mai avem lucrări de finisaje și niște lucrări de piatră pe anumite profile, brâiele pe care le vedeți la exterior. Mai avem de făcut alte tencuieli în zona pridvoarelor. În cea mai mare parte este terminată tencuiala, dar mai avem de făcut placarea cu piatră a soclului, care acum începe. E o lucrare mare, sperăm ca până la vară să fie gata.”
200 de muncitori și pictori lucrează în fiecare zi pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului. În octombrie 2025 va avea loc sfințirea mare a catedralei, iar începând de atunci porțile vor fi deschise pentru credincioși. Exteriorul ar trebui să fie gata, iar interiorul, în proporție de 60-70%.