Meșterii pricepuți din Capitală vor apărea pe o hartă, ca să fie mai ușor de găsit.
Virgil Bugulescu deține afacerea de familie începută acum 3 generații. Bunicul făcea pantofi de piele, tatăl a început cu gențile, iar el a mers mai departe. Cele mai căutate sunt produsele din piele de crocodil sau piton. În atelierul lui repară însă tot ce este făcut din piele, iar în fiecare zi îi trec pragul cel puțin 10 clienți. Are și ajutor – în weekend 3 studenți de la arte plastice vin să „fure” meserie.
Virgil Bugulescu, proprietar magazin: „Un flec vă costă 50 de lei. Dacă vreți să faceți mânere la geantă, vă costă 200 de lei. Vin cu genți, cu sandale, rucsace, absolut tot. Față de anii trecuți, oamenii au mai mult respect față de încălțăminte.”
Virgil Palade e ceasornicar din 1968. În micul spațiu în care lucrează au intrat ceasuri care mai de care, unele vechi de sute de ani. De clienți n-a dus lipsă niciodată.
Virgil Palade, ceasornicar: „Am intrat la bijutier, mama, când a auzit de bijutier… vai de mine, aoleu. M-am mutat la ceasornicărie. Trebuie să-ți și placă. Eu, când am venit la meserie, meșterii nu te lăsau să pui lupa la ochi pe vremea aia.”
În Capitală au început să apară mai multe astfel de ateliere, de la croitorii, ceasornicării, până la meserii mai noi.
Mihail Tănase, reprezentant harta reciclării: „Sunt o parte oarecum ascunsă. Nu sunt în lumina reflectoarelor, de fapt ele au existat dintotdeauna. Sunt mici inițiative locale, tocmai prin astfel de comportament, dacă apelăm la serviciile lor, de fapt stimulăm și economia locală.”
Mircea Ilie, expert economie circulară: „Ateliere de croitorie, tot așa, sensibil mai puține decât acum 40-50 de ani. Dar apar serviceuri, de exemplu, pentru laptopuri și echipamente electronice, ceea ce nu exista acum 30 de ani. Este în dezvoltare, este în creștere, dar mai e mult până departe.”
Alte țări încurajează tot mai mult aceste reparații și cu tichete de reducere.