Conform unei ordonanțe de urgență, publicată în Monitorul Oficial, doctorii de adulți care intervin pentru a ajuta copiii în cazurile de urgențe nu vor fi trași la răspundere dacă nu vor salva pacienții.
Ordonanța de urgență care modifică legea sănătății a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare.
Conform unuia dintre articole, în cazul în care un minor are o problemă de sănătate care îi pune viața în pericol și ajunge într-un spital în care nu sunt medici pediatri, și nu poate fi transferat în timp util într-un spital de pediatrie, doctorii adulți de acolo care încearcă să-i salveze viața nu sunt răspunzători pentru eventuale daune și prejudicii produse în exercitarea profesiunii atunci când acești acționează cu bună credință.
De altfel, acest articol pare a fi o completare a unui articol care există deja în Legea Sănătății, conform căreia medicii trebuie să acționeze în limitele competențelor cu excepția cazurilor în care viata pacientului este pusă în pericol.
O altă modificare adusă prin noua Ordonanță de Urgență pentru Legea Sănătății clarifică situația pacienților cu vârste între 18 și 21 de ani. Articolul nou precizează faptul că aceștia pot primi în continuare tratament în spitalele de pediatrie și aici este vorba de pacienții cu boli rare care au împlinit deja 18 ani și pentru care nu s-a facut tranziția încă către medicii de adulți.
Sunt în continuare manageri de spitale care susțin faptul că mai este nevoie și de alte reglementări legislative, de exemplu, în prezent ar fi nevoie de circuite separate pentru pacienții cu vârste între 18 și 21 de ani față de cele pentru minori.