Locurile din România în care nu poți recicla PET-urile. Nu există centre de colectare. „Foarte mulți ezită să facă asta”

Locurile din România în care nu poți recicla PET-urile. Nu există centre de colectare. „Foarte mulți ezită să facă asta”
📅 2024-10-29

Iar procentul crește de la o lună la alta, spun administratorii sistemului. Problemele persistă însă la ţară, unde micii comercianți nu s-au adaptat, dar nici infrastructura nu este foarte bine pusă la punct.

Din decembrie anul trecut când a debutat programul româniii au reciclat peste 2,3 de miliarde de ambalaje de plastic, aluminiu sau sticlă. Mai bine de 400 de milioane doar în luna septembrie, adică 80% din totalul celor puse pe piață. Cele mai multe probleme sunt la ţară.

Anca Marinescu, reprezentant RetuRO: „Cu cât o zonă este mai mult rurală, cu cât numărul de puncte de colectare este mai mic, pentru că în mediul rural foarte puţini au ales să facă această colectare. Foarte mulți dintre cei care au semnat contractul ezită să facă și operațiunea de colectare.”

Capitala are numărul cel mai mare de ambalaje returnate pe cap de locuitor, în medie 16 kilograme de recipiente. La polul opus găsim zona Moldovei, cu 5 kilograme.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Există o procedură de infringement, unde în faţa Curţii Europene de Justiţie ni se reproşează faptul că nu tratăm deșeurile înainte de a depozita, lucru care generează poluare. A doua mare primejdie în care ne aflăm este legată de o taxă pe fiecare kilogram de plastic nereciclat, este în valoare de 0,8 euro, iar România a plătit deja, pentru că sunt deja vreo trei ani de când plătim aceasta taxă, prin intermediul Ministerului de Finanţe, sute de milioane de euro.”

Dacă plasticul se reciclează mai uşor, în cazul sticlei avem multe lipsuri. Iar programul care ar trebui să finanțeze noi fabrici de reciclare întârzie să înceapă. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit de două ori. Din păcate ambalajele colectate prin Sistemul de Garanție Returnare reprezintă doar câteva procente din totalul deșeurilor generate.

Raul Pop, director de programe Ecoteca: „Deșeuri industriale, vorbim despre tot felul de resturi din prelucrarea minereurilor sau din prelucrarea materiilor prime pentru industrii de volum mare, industrie grea sau industrie textilă, conform legii de la 1 ianuarie 2025 fiecare dintre noi ar trebui să avem la dispoziţie un loc în care să aruncăm deșeuri textile, vorbim despre îmbrăcăminte, perdele, covoare. Ce vor face cu ele e neclar, pentru că în momentul de față în România nu există nicio instalaţie de reciclare a deșeurilor textile.”

Pană acum, în România, colectarea textilelor s-a limitat la inițiativa câtorva magazine de haine. În rest, toate ajung în gropile de gunoi sau chiar în natură.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Șoferii își pot pune becuri LED la mașini. Care sunt condițiile anunțate de RAR

Șoferii din România își pot monta la automobile becuri LED, în locul celor originale ale mașinii, a transmis Registrul Auto Român (RAR), marți, după ce a aprobat aceste dispozitive.  

Locurile din România în care nu poți recicla PET-urile. Nu există centre de colectare. „Foarte mulți ezită să facă asta”

Românii învață să recicleze. Peste 80% din ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu cu sigla Sistemului de Garanție Returnare au fost distruse în septembrie.

Doi români din trei care au suferit un AVC rămân cu sechele grave. Puțini reușesc să găsească un loc pentru recuperare

După ce au trecut printr-un accident vascular cerebral, două persoane din trei rămân cu sechele grave. Dureros este că România nu le poate asigura suferinzilor locurile necesare pentru recuperare.  

În București se trăiește ca în vestul Europei. Locuitorii au la dispoziție, în medie, 18.500 de euro pe an pentru cheltuieli

În București se trăiește ca în vestul Europei. Cel puțin asta arată un studiu recent care a comparat sumele pe care le au la dispoziție locuitorii țărilor europene pentru mâncare, cumpărături, vacanțe, și alte cheltuieli de zi cu zi.

Parlamentarii au decis când sunt așteptați bucureștenii la referendum. Inițiativa trebuie promulgată de președinte

Proiectul de lege care permite ca un referendum local să poată avea loc în aceeași zi și în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale, locale sau euro-parlamentare, a fost adoptat de Camera Deputaților ca for decizional.  

Începe distribuirea ajutorului pentru încălzire. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie îndeplinite pentru acordare

Odată cu venirea frigului, autoritățile încep să distribuie ajutoarele pentru cei care reșusesc, cu greu, să-și plătească utilitățile.

Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”

Viitorii ani nu se anunță grozavi pentru bugetari, după ce Guvernul și-a propus să frâneze cheltuielile cu personalul.

Gigantul rus care a raportat pierderi de 3,2 miliarde de dolari, în primele nouă luni. Își vând deja imobilele valoroase

Gigantul rus Gazprom a raporta pierderi de 309 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari), în primele nouă luni din 2024 comparativ cu un profit de 446 miliarde de ruble în perioada similară 2023, conform standardelor de raportare din Rusia.

Cum vor fi recalculate pensiile militarilor după modificarea legii. Măsura nu se va aplica doar în cazul rezerviștilor

Pensiile militarilor vor fi recalculate ori de câte ori se majorează solda de grad, de funcție, sau salariul de grad.

Zona din România unde trenurile vor circula cu 160 de km/h. Valoarea proiectului depășește nouă miliarde de lei

Un drum cu aproape o oră mai scurt, o viteză crescută de deplasare și confort sporit. Toate îi așteaptă, peste doi ani, pe pasagerii care vor circula între Cluj-Napoca și Oradea, până la graniță.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.