De ce primim facturi pe minus la energie electrică. Haos din cauza unei taxe de 2 lei, care a fost amânată

De ce primim facturi pe minus la energie electrică. Haos din cauza unei taxe de 2 lei, care a fost amânată
📅 2025-01-23

Furnizorii de energie, au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, în care au inclus o nouă taxă, care apoi a fost amânată de legiuitori. Încurcătura este de doi bani, la propriu. Pentru că aceasta este valoarea taxei, într-o factură pentru un apartament obișnuit.

În facturile la energie electrică a fost introdusă anul trecut o nouă taxă, numită contribuția pentru contracte pentru diferență. Deși inițial a fost anunțată de oficiali de la 1 octombrie, ea a fost amânată apoi în Parlament pentru anul acesta. Furnizorii au apucat totuși sa o includă în facturi.

Această nouă contribuție are însă o valoare foarte mică, de 0,000128 lei/kWh. Cu alte cuvinte, pentru o factură la un apartament cu două camere, cu un consum de 100 de kWh, de exemplu, taxa ar fi de unu-doi bani.

Deși vorbim de o sumă nesemnificativă, furnizorii care au inclus această taxă în facturile din ultimele trei luni din an, acum le-au anulat și au emis altele pe minus sau zero. Dar pentru consumatori nu este niciun impact și nici nu trebuie să plătească ceva în plus. Însă pentru facturile la zi, este posibil să mai aibă de așteptat.

Facturile, trimise cu întârzieri

Laurențiu Urulescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România: „Este posibil să vină facturi cu întârziere, dar nu vorbim vorbim de mai mult de o lună două. E posibil ca până la datele emiterii celor din ianuarie, respectiv în februarie, să se rezolve problema”.

Prin contribuția pentru contractele pentru diferență, consumatorii casnici finateaza o schemă menită să încurajeze producția din surse nepoluante, susținută din fonduri europene.

George Niculescu, președintele ANRE: Consumatorii prin această taxă plătesc cheltuielile operaționale ale schemei de sprijin, pentru că toate operațiunile se desfășoară pe o platformă care înregistrează niște cheltuieli, care nu sunt finanțate din fondul pentru modernizare”.

Contribuția ar urma să fie introdusă din nou în facturi din aprilie, odată cu expirarea plafoanelor pentru consumatori. Este posibil să fie insa din nou amânată.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Eurostat: România, pe podiumul fericirii în UE. Românii se numără printre cei mai mulțumiți europeni

Deși se plâng prietenilor de lucrurile mărunte care îi deranjează, românii sunt, în general, mulțumiți de viața lor. Potrivit datelor Eurostat, suntem pe locul doi în UE, alături de Belgia, Austria și Slovenia, după Finlanda.

Vlad Oprea este vizat de șase acuzații. Procurorii DNA au scos la iveală noi ilegalități în cazul primarului din Sinaia

Primarul orașului Sinaia a fost reținut de procurorii DNA. Vlad Oprea este acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu și spălare de bani.

Marea comasare în instituțiile cu salarii de mii de euro. Guvernul vrea să taie și din sporuri în instituțiile publice

După tăierile de posturi de la Senat și Camera Deputaților, coaliția ia în calcul să reorganizeze și marile agenții, unele cu cele mai mari salarii și bonusuri din aparatul de stat.

De ce primim facturi pe minus la energie electrică. Haos din cauza unei taxe de 2 lei, care a fost amânată

Este din nou haos, pe piața de energie electrică. Milioane de consumatori primesc în această perioadă facturi la electricitate pe minus sau zero.  

ANSA: Trump vrea să retragă 20.000 de soldați americani din Europa

Agenția italiană de știri ANSA notează că președintele SUA Donald Trump vrea să reducă cu 20% numărul soldaților americani detașați deja în Europa.

Trump, la Davos: „Dacă prețul petrolului scade, războiul din Ucraina se va încheia imediat” / „SUA vor fi capitala AI”

Președintele american Donald Trump a vorbit de la distanță la Forumul Economic Mondial, joi, la Davos, în Elveția, ținând primul său discurs important în fața liderilor politici și de afaceri mondiali.

Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie recomandă anularea directivei europene pentru salariul minim

Directiva europeană pentru salariul minim este incompatibilă du dreptul UE, consideră avocatul general CJUE Nicholas Emiliou. O acțiune de anulare a acesteia a fost introdusă de guvernul danez și Suedia, putând să aibă consecințe „dezastruoase”.

„Legea Novak” rămâne în vigoare. Echipele, obligate să aibă cel puțin 40% sportivi români pe teren

„Legea Novak”, ordinul care stabilea că cel puțin 40% dintre jucătorii din sporturile de echipă care au loc în țara noastră trebuie să fie români a fost menținută de ICCJ, instanța anulând o decizia nefavorabilă anterioară.

Familiile copiilor din centrele neautorizate din Mureș, chemate să îi primească acasă. DGASPC caută soluții urgente

Până luni, Protecția Copilului Mureș trebuie să anunțe oficial ce soluții a găsit pentru copiii din centrele sociale neautorizate, anchetate și amendate de autorități.

„Nu merita să treacă prin asta”. Povestea marinarului român eliberat de rebelii Houthi după mai bine de un an

Marinarul român răpit de rebelii Houthi în urmă cu mai bine de un an a fost eliberat și este așteptat acasă, în Constanța. Ministerul de Externe a confirmat că este în siguranță.

Good News

Only good and positive news.