Familiile celor 63 de minori sunt întrebate dacă îi pot primi înapoi acasă, cel puțin până vor fi găsite spații potrivite pentru ei. O altă variantă ar fi plasarea temporară a copiilor către asistenți maternali capabili să îngrijească persoane cu handicap.
Cei de la Protecția Copilului au început verificările pentru fiecare copil în parte. Sunt contactați părinții sau rudele apropiate, pentru a vedea dacă îi pot îngriji acasă, cel puțin o perioadă.
Doru Constantin, purtător de cuvânt DGASPC Mureș: „Avem în vedere aici posibilitatea, acolo unde există, redarea în familie sau în familie extinsă – asta, în primul aspect, urmat de posibilitatea de amplasare la rude până la gradul patru sau alte persoane, plasamentul la asistenți maternali profesioniști, iar o ultimă măsură, plasarea în alte servicii rezidențiale pentru copii cu dizabilități, pot fi servicii publice sau ONG-uri acreditate.”
În mai puțin de o lună, cele patru centre sociale din Mureș vor fi închise.
Cristian Răduț, director executiv AJEPIS Mureș: „Aceste centre nu mai pot funcționa fără licență de funcționare, dar, având în vedere că au fost supuse unui control și s-a lăsat această măsură de 30 de zile, pot funcționa doar în această perioadă.”
Cei de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială așteaptă un raport complet pentru a ști exact care va fi soarta copiilor bolnavi.
Cristian Răduț, director executiv AJEPIS Mureș: „Cei de la DGASPC trebuie să scrie exact ce se va întâmpla cu fiecare beneficiar în parte și să dea o soluție specifică fiecărui beneficiar. Dânșii, acolo, vor trebui să specifice unde vor merge beneficiarii.”
Între timp, continuă cercetările făcute in rem de către procurorii DIICOT pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor, abuz în serviciu și constituirea de grup infracțional.