Forajele pentru gazele din Marea Neagră încep în 2025. Platforma Barents va ajunge în curând în largul mării

Forajele pentru gazele din Marea Neagră încep în 2025. Platforma Barents va ajunge în curând în largul mării
📅 2025-02-04

Platforma care va face forajele a fost modificată special pentru a putea fi adusă în România și va fi transportată în curând în largul mării.

Până să ajungă în Marea Neagră, uriașa platformă de foraj a avut nevoie de modificări importante. Turla instalației a fost rabatată astfel încât să poată trece pe sub podurile din Strâmtoarea Bosfor. Pentru aceste modificări au fost instalate pe platforma echipamente de peste 800 de tone.

Platforma a venit la noi din Cartagena, Spania, iar drumul a durat 18 zile. Din portul Constanța, urmează să plece către perimetrul Neptun Deep, la 160 de kilometri de Tuzla, pentru a începe forajele.

Mike Niedermayr, OMV Petrom: „Aducerea platformei Barents în portul Constanța a fost o provocare. Constanța nu este un port de apă adâncă, este un port cu o adâncime relativ mică”.

Platforma va fi instalată în ape cu adâncimi de până la 1.000 de metri și după ce va fora sondele de exploatare, va fi mutată la alt proiect. În locul ei, va fi instalată platforma care va face extracțiile.

Gazul va intra în sistemul național de transport începând din 2027, conform proiectului. O parte va merge la export. Un contract a fost deja semnat cu o companie din Germania, însă reprezentanții OMV Petrom spun că România vă avea prioritate.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Mereu ne vom orienta să livrăm în România, să fiți siguri de asta, este o piață logică pentru noi. Peste 90% din producția de gaz astăzi este vândută în România, este exportată o mică cantitate, inclusiv în Moldova”.

Pentru proiectul Neptun Deep lucrează peste 300 de oameni, din mai multe țări, inclusiv România. Alții vor fi angajați pentru diferite etape.

Octavian Dumitru Ștefan, reprezentant OMV Petrom:Sunt foarte mulți oameni implicați pentru că procesul să se deruleze într-un mod controlat și în siguranță. Este nevoie de multă concentrare, multă atenție la detaliu din parte tuturor”.

Potrivit estimările inițiale, la Neptun Deep sunt rezerve de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaz. Acest proiect ar urma să aducă statului român un câștig total de 20 de miliarde de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Dependența de jocurile de noroc, boala care împinge mulți români spre suicid. „Adicția e mai puternică decât la droguri”

Dependența de jocurile de noroc este o boală, așa cum au confirmat și medicii, dar și statisticile. La nivel mondial, unul din cinci dependenți de jocuri de noroc a avut măcar o dată o tentativă de suicid.

Forajele pentru gazele din Marea Neagră încep în 2025. Platforma Barents va ajunge în curând în largul mării

Anul acesta demarează forajele pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Este ultima etapă importantă înainte de a începe extracția gazului din zăcământul Neptun Deep.

Scandal și acuzații în Parlament. Bugetul a trecut fără bani pentru pensii, dar cu fonduri controversate

Bugetul a ajuns la comisiile de specialitate din parlament. Dacă în anii trecuți dezbaterile amendamentelor durau zile întregi, acum s-au terminat în doar câteva ore.

„Războiul comercial”, declanșat de Donald Trump. Casa Albă a anunțat că urmează o discuție cu președintele Chinei, Xi Jinping

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a impus tarife comerciale de 10% pentru orice fel de import din China, dar a păsuit cu o lună Mexicul și Canada. 

Băile Felix vrea să intre în competiție cu renumitele stațiuni din Ungaria. Se va construi un aquapark modern cu 10 bazine

Băile Felix ar urma să intre în competiție cu renumitele stațiuni balneare din Ungaria. Un aquapark modern cu o capacitate de câteva mii de locuri urmează să fie ridicat aproape de stațiune.

Noi sfinți în calendarul ortodox, cu ocazia centenarului Patriarhiei Române. Data la care va fi sărbătorit Arsenie Boca

Biserica Ortodoxă a proclamat canonizarea a 16 noi sfinți români, care au trăit în vremurile noastre. Părintele Arsenie Boca, preotul Ilie Cleopa sau Dumitru Stăniloae sunt de acum trecuți în calendarul ortodox.

Bugetul de la Sănătate, insuficient pentru cei cu cancer. „Din punctul meu de vedere statul nu face mare lucru pentru mine”

Bugetul pentru sănătate, deși a crescut, nu va acoperi nici în acest an nevoile bolnavilor din România.

Orașele cu cea mai bună calitate a vieții din România. Bucureștiul, la coada clasamentului

Într-un top al calității vieții în orașele din Europa, Cluj-Napoca și Timișoara se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Capitala este la coadă.

Poliția olandeză, pe urmele celui de-al patrulea suspect în jaful de la Muzeul Drents. Piesele de aur dacice, de negăsit

Apar noi detalii în ancheta furtului pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents, din Țările de Jos. Polițiștii ar fi reușit să îl identifice și pe cel de-al patrulea suspect în acest jaf. Însă, deocamdată, nu au dat de urma obiectelor furate.

Cum au încercat doi șefi BCCO Oradea să îl ajute pe Victoraș Micula să obțină o pedeapsă mai blândă într-un scandal-monstru

Doi foști șefi din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea vor fi judecați pentru abuz.

Good News

Only good and positive news.