Ionuț are 31 de ani și este IT-ist în Iași. În ultimii doi ani, a călătorit în zece țări, de pe trei continente, împreună cu alți tineri, care, la fel ca el, nu aveau cu cine să meargă într-o vacanță.
Ionuț Burlacu, turist: „Cu prietenii nu prea te sincronizezi. Am vizitat locuri în care nu m-aș fi gândit că o să ajung vreodată, cum ar fi Uzbekistan, Uman, Maroc, țări în care nu aș fi ajuns eu de unul singur. Dar așa, cu grupurile, am ajuns să cunosc cultura și oamenii de acolo.”
Pe lângă faptul că intră în contact cu persoane interesate de aceleași destinații, unii călătoresc în acest mod și din alte motive.
Georgiana Glodeanu, turistă: „Îmi doream să merg într-o țară mai puțin turistică. Ți-e teama să ieși pe stradă în anumite țări, fată, singură, versus într-un grup, unde stai liniștită.”
Grupurile pot fi formate din 12 până la 50 de persoane. Reprezentanții agențiilor de turism spun că cererea pentru astfel de vacanțe a crescut cu 30% în ultimul an, comparativ cu precedentul, când, la fel, interesul a fost cu cel puțin 20% mai mare. Prețurile variază în funcție de țara vizitată și durata excursiei, iar pachetele turistice includ transportul cu avionul, cazarea și un ghid care însoțește grupul permanent.
Bogdan Vladu, fondatorul unei agenții de turism: „Majoritatea spun că singuri n-ar merge, în primul rând, pentru că e plictisitor.”
Cătălin Bulimac, organizator de călătorii: „Cheltuielile ies undeva la 50% mai puțin față de solo travel. Sunt reduceri la intrări, se poate negocia prețul, deoarece ești în grup și este mult mai ușor să închiriezi o mașină în grup, să fie 4-5 persoane într-o mașină.”
Cei mai mulți turiști care călătoresc în acest fel au între 25 și 45 de ani, spun organizatorii.