24 ianuarie 1859, Mica Unire. Ce se sărbătorește odată cu Unirea Principatelor Române

24 ianuarie 1859, Mica Unire. Ce se sărbătorește odată cu Unirea Principatelor Române
📅 2025-01-22

Această zi marchează un pas esențial în drumul către formarea statului național unitar român, reunind Moldova și Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În 2024 se împlinesc 165 de ani de la acest eveniment istoric, care aduce în prim-plan nu doar amintirea unui moment crucial, ci și reflectarea asupra consecințelor și semnificației durabile pe care le-a avut asupra țării.

Contextul și dorința de unire

Evenimentele care au condus la Mica Unire au rădăcini adânci în istoria României. În iunie 1848, muntenii au adresat un memoriu Porții, exprimând dorința firească a românilor de a se uni într-un singur stat. În acea perioadă, la Viena, a fost discutată problema regimului politic al Moldovei și Țării Românești în cadrul Conferinței Internaționale, unde pozițiile puterilor europene s-au împărțit.

Cu toate acestea, Revoluția de la 1848 a fost înfrântă, iar regimul absolutist habsburgic a revenit în Transilvania. În Moldova și Țara Românească, prin Convenția ruso-turcă de la Balta Liman (1849), s-a reinstaurat controlul politic al celor două puteri. Mișcarea națională a românilor s-a manifestat în afara țării prin activitatea emigranților români.

Sfârșitul protectoratului Rusiei și Convenția de la Paris

Sfârșitul protectoratului Rusiei asupra Principatelor a survenit după înfrângerea acesteia în Războiul Crimeii (1853-1856) și la Congresul de la Paris din 1856. În tratatul semnat la 18 martie 1856, s-a stabilit că locul protectoratului va fi luat de garanția colectivă a Marilor Puteri europene. Astfel, în Principatele Române, suzeranitatea otomană a fost menținută, iar Adunările ad-hoc au fost convocate pentru a decide viitorul celor două țări.

La Iași, în februarie 1857, s-a constituit „Comitetul Electoral al Unirii”, fixând un program politic pentru unirea Principatelor într-un stat neutru și autonom. La București, în martie 1857, s-a înființat „Comitetul Central al Unirii”, organ de conducere al partidei naționale muntene. Adunările ad-hoc din Moldova și Țara Românească, compuse din mari și mici proprietari, deputați orășeni și țărani, au adoptat rezoluții în favoarea autonomiei și neutralității celor două Principate și a unirii lor într-un singur stat cu numele de România.

CITIȚI ȘI: Cristian Tudor Popescu: ”Alexandru Ioan Cuza n-ar fi considerat astăzi bun român!”

Soluția dublei alegeri și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza

La 24 ianuarie 1859, într-o atmosferă incendiară la București, s-a găsit soluția dublei alegeri pentru depășirea impasului. În Moldova, Adunarea electivă l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza la 5 ianuarie 1859, iar în Țara Românească, conservatorii au obținut majoritatea în Adunarea electivă în ianuarie 1859.

Delegațiile celor două țări s-au întâlnit la București pentru a găsi un consens. Întrunită la hotelul „Concordia”, Partida Națională și conservatorii au adoptat soluția dublei alegeri. La 24 ianuarie, Adunarea a votat în unanimitate alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, realizând astfel unirea de facto a celor două Principate.

Recunoașterea Internațională și Construcția Statului Modern Român

Recunoașterea internațională a Micii Uniri a avut loc la Conferința de la Paris în aprilie 1859, când Puterile garante au recunoscut oficial alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite. Austria şi Imperiul Otoman au recunoscut evenimentul la 25 august 1859

Alexandru Ioan Cuza a ajuns la București în februarie 1859, unde a fost primit cu entuziasm. În aprilie, Conferința de la Paris a recunoscut oficial alegerea sa, iar Austria și Imperiul Otoman au recunoscut evenimentul în august 1859. Astfel, a fost consolidată calea către formarea unui stat național unitar român.

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza, primul domn al României

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României după Mica Unire din 24 ianuarie 1859, s-a născut la Bârlad în 1820 și a jucat un rol esențial în formarea statului național român modern. Viața sa tumultoasă și contribuțiile semnificative în domeniul reformelor și al unificării Principatelor Române l-au transformat într-o figură centrală în istoria țării.

Copilăria lui Cuza a fost marcată de educația sa în Franța, unde a urmat pensionul Cuenin din Iași și a obținut bacalaureatul în litere între anii 1831 și 1835. A urmat apoi studii de drept, dar nu a reușit să obțină vreo diplomă. Întors în țară, s-a implicat activ în evenimentele Revoluției de la 1848, semnând Petiția Proclamație adresată domnitorului Mihail Sturdza. Arestat în urma acestei acțiuni, Cuza a reușit să evadeze în timpul transferului către Imperiul Otoman.

Exilul său a inclus perioade petrecute în Transilvania, Bucovina, Viena, Paris și Constantinopol. În 1849, s-a întors în Moldova alături de Grigore Al. Ghica, care fusese numit domn al Moldovei. Sub conducerea lui Ghica, Cuza a deținut diverse funcții, inclusiv președinte al judecătoriei Covurlui, ministru de interne și pârcălab de Galați.

În iunie 1857, Cuza a demisionat din funcția de pârcălab, acuzând falsificarea listelor electorale în timpul alegerilor pentru divanul ad-hoc al Moldovei. Însă, a fost ales în 24 ianuarie 1859, ca domn al Moldovei, iar ulterior și al Țării Românești.

CITIȚI ȘI: Cristian Tudor Popescu: ”Alexandru Ioan Cuza n-ar fi considerat astăzi bun român!”

După alegerea sa, Cuza a acționat pentru recunoașterea dublei alegeri și unificarea guvernelor și parlamentelor celor două țări de către Poartă și puterile garante. Această perioadă a fost marcată de eforturile sale de consolidare a noului stat, iar după modificarea Convenției de la Paris în mai 1864, Cuza a implementat reforme semnificative.

Printre reformele sale notabile se numără reforma rurală, reforma electorală și reforma învățământului. Cuza a adoptat măsuri pentru secularizarea averilor mănăstirești și a încercat să modernizeze sistemul de învățământ. Aceste inițiative au fost menite să aducă o schimbare profundă în societatea românească, punând bazele pentru o modernizare și o dezvoltare durabilă.

Cu toate acestea, stilul său de conducere autoritar a stârnit nemulțumiri și opoziție. O coaliție formată din conservatori și liberalii radicali l-a forțat pe Cuza să abdice în februarie 1866. După abdicare, s-a retras în Viena și apoi la Paris, trăind restul vieții sale departe de tumultul politic al României. A murit la Heidelberg în mai 1873.

Pe lângă realizările sale politice și reformele implementate, viața personală a lui Alexandru Ioan Cuza a fost și ea subiect de controversă. A fost căsătorit cu Elena Cuza, însă cuplul nu a avut copii biologici. Cuza a adoptat doi băieți, proveniți din relația sa cu amanta sa, Maria Obrenovici. Această latură personală a vieții sale a fost deseori subiect de critici din partea oponenților politici.

Ce simbolizează Hora Unirii

Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri și muzica lui Alexandru Flechtenmacher, reprezintă mai mult decât un simplu dans. Este un simbol profund al unității și solidarității poporului român. Forma sa circulară, inspirată din tradițiile rurale, evocă ideea de armonie, echilibru și coeziune.

Hora a fost dintotdeauna o expresie a comunității, un „cerc magic” care unește oameni de toate vârstele și categoriile sociale în momentele de sărbătoare sau reflecție.

„Unul dintre jocurile fundamentale ale folclorului românesc, hora are o ritmică specifică putând antrena tineri (hora cu măsura specifică binară) sau pe cei vârstnici, hora lentă sau bătrânească. Hora poate fi dreaptă, cu o singură mișcare, pași simpli înainte și înapoi, combinați cu o mișcare laterală în cerc sau pași simpli și bătuți care marchează contrapunctul sau sincopa din melodie. Denumirile horei amintesc de riturile de integrare și de trecere (hora miresii, hora de pomană) sau de participarea întregului grup comunitar (hora mare). Hora – cercul magic al unirii se supunea simbolisticii cu funcție apotropaică. La o analiză a contextelor rituale, ceremoniale sau festive în care se exprimă sistemul culturii tradiționale, simbolismul horei ca imagine, semnificație și cod de norme comportamentale este reprezentativ pentru ideea de unitate și unire”, explică Conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin.

Pe lângă dimensiunea sa culturală, hora are și o încărcătură ritualică. În folclor, cercul horei este văzut ca un liant între Lumea de Aici și Lumea de Dincolo, fiind prezent la evenimente importante din viața comunității, de la horele festive la cele ritualice, cum ar fi hora miresii sau hora de pomană. Acest dans reunește generațiile, simbolizând continuitatea tradițiilor și protecția identității naționale.

La 24 ianuarie, Hora Unirii este mai mult decât o manifestare artistică: devine un moment de comuniune națională, celebrând un act istoric – Unirea Moldovei cu Țara Românească. Acest dans rămâne un simbol atemporal al unității și al speranței pentru un viitor comun.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

24 ianuarie 1859, Mica Unire. Ce se sărbătorește odată cu Unirea Principatelor Române

La fiecare 24 ianuarie, România sărbătorește un moment semnificativ în istoria sa - Mica Unire din 1859, momentul în care Țara Românească și Moldova s-au unit sub un singur domnitor.

Un român ar fi făcut ravagii în Brazilia. A împușcat mortal un bărbat și a incendiat casa fostei iubite

Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliția din Brazilia după ce a pătruns în casa familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat de 28 de ani care lucra în locuință.  

A murit Teoharie Coca-Cozma, comentatorul care a intrat în istorie prin strigătul ”Apără Duckadam!”

Comentatorul sportiv Teoharie Coca-Cozma a murit miercuri la vârsta de 84 de ani. Vocea de neuitat a radioului a intrat în istorie prin strigătul ”Apără Duckadam!”, din finala Cupei Campionilor Europeni, câștigată de Steaua în 1986.  

Germania cere o înăsprire a reacţiei faţă de atacuri hibride ale Rusiei și propune noi sancțiuni

Germania le cere statelor membre ale Uniunii Europene să adopte o poziţie mai dură împotriva ameninţărilor hibride ale Rusiei.

Ilie Bolojan: „Vom introduce sistemul electronic de acces în Parlament pentru angajaţi. Nu există un control al prezenței”

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat că vor fi reduse cheltuielile de funcţionare de la Senat prin reducerea flotei de maşini şi a cotelor de combustibil cu 20%.

Studiu: Angajaţii din România cu venituri de peste 10.000 lei nu consideră economisirea o prioritate

Angajaţii din România nu pun accent pe educaţia financiară, având în vedere că cei cu venituri ridicate, de peste 10.000 de lei lunar, nu consideră economisirea o prioritate.

(P) Cum a apărut Dior: Povestea unui visător care a revoluționat moda

Să îți imaginezi o lume în care moda este doar funcțională, lipsită de emoție, e ca și cum ai privi un film alb-negru, când știi că există deja tehnicolor.

Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă

Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă, a declarat miercuri consilierul prezidenţial Diana Păun.

Viktor Orban, mai rău ca Putin în privința Ucrainei: ”O vor păţi. Până la urmă ne vor înfuria şi vom riposta”

Viktor Orban a lansat o amenințare fără precedent la adresa Ucrainei, despre care a spus că ”o va păți”. ”Ne vor înfuria și vom riposta”, a declarat premierul maghiar, cel mai puternic aliat al lui Vladimir Putin în inima Uniunii Europene.  

VIDEO. Proteste spontane ale angajaților Senatului, chiar în timp ce erau anunțate concedierile lor. Ilie Bolojan, huiduit

Mai mulți angajați ai Senatului României au declanșat, miercuri, un protest spontan, chiar în timp ce președintele acestei Camere anunța că vor fi aplicate restructurări de personal.

Good News

Only good and positive news.