10 strategii generale antistres

10 strategii generale antistres
📅 2025-01-27

Fiecare om dezvoltă anumiți factori care îi declanșează stresul, așa că nu există o soluție universală pentru controlul acestei reacții emoționale și fizice complexe la greutățile vieții. Dar iată zece strategii generale care pot fi de folos (dinspre Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Lifestyle, 2024).

1. Cere ajutor

„Cere prietenilor și rudelor în care ai încredere să te ajute să identifici modalități de a micșora stresul. Simpla împărtășire a situației tale poate fi o supapă utilă de eliberare. Dacă ai nevoie de mai mult sprijin, s-ar putea să te ajute dacă apelezi la un psihoterapeut.” 

2. Meditează

„Mulți dintre noi se stresează pentru că acordă prea multă atenție trecutului (ce s-a întâmplat deja) și viitorului (ceea ce ne temem că se va întâmpla). Meditația încetinește procesele mintale și îți permite ție și gândurilor tale să fiți ancorați în prezent. Studiile au demonstrat că mindfulnessul (să fii prezent în ceea ce faci, de exemplu, când mănânci) este în sine o intervenție care poate ajuta la combaterea stresului.”

3. Fă yoga

„Mișcarea, exercițiile de respirație și antrenamentul mintal asociate cu yoga eliberează stresul, ard caloriile și pot chiar reduce circumferința taliei.”

4. Bea o cană cu ceai

„Studiile clinice au mai demonstrat că un consum de ceai verde cu conținut scăzut de cafeină sau ceai de mușețel poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.”

5. Dormi bine

„Somnul de proastă calitate nu dereglează doar metabolismul, ci contribuie și la producerea stresului.” 

6. Fă sport regulat

„Activitatea fizică scade tensiunea arterială și reduce stresul. De asemenea, sportul te ajută și să dormi mai bine. Tai chi nu este doar o formă de sport, ci și o formă de meditație provenită din China, care poate fi foarte relaxantă și te menține în formă. Este folosit pentru a reduce stresul post-traumatic, dar și stresul cauzat de durerile cronice.”

Citește pe Antena3.ro
Ce se ascunde, de fapt, sub stratul gros de gheață din Groenlanda

7. Deleagă

„Reține: nu trebuie să faci singur totul și, dacă simți că ai prea multe pe cap, deleagă câteva sarcini altcuiva. Poate părea și mai stresant să faci asta la început, dar o parte importantă a controlului stresului (și al furiei) este să înveți să cedezi unele lucruri. Nu trebuie să controlezi totul - și nu este nevoie să faci tu totul.”

8. Inspiră profund când simți că ești foarte stresat

„Exercițiile de inspirație profundă pot reduce nivelurile de cortizol.”

9. Controlează-ți furia

„Când te simți furios, fă un pas în spate și permitei furiei să scadă în intensitate. Încearcă să tratezi situația cu umor. Evită persoanele și activitățile care îți declanșează furia. Mergi la o plimbare. Sportul te poate ajuta să diminuezi furia și stresul. Să nu-ți fie frică să cauți ajutor profesional sau să încerci o terapie de control al furiei. Un studiu efectuat de Universitatea din Pittsburg a analizat 157 de femei sănătoase fizic, aflate în post-menopauză pentru a stabili legătura dintre furie și grăsime. S-a realizat o tomografie computerizată pentru a stabili cantitatea de grăsime viscerală. Apoi a urmat un test standardizat pentru a evalua intensitatea și frecvența furiei, dar și tipul ei (interiorizată sau exteriorizată); testul a măsurat amploarea atitudinii ostile. Rezultatele au arătat o legătură uimitoare între nivelurile ridicate ale furiei și cantitățile crescute de grăsime viscerală. Furia afectează neuronii, declanșând dezvoltarea de noi vase sanguine care pot crește fluxul sanguin pentru a susține creșterea țesutului adipos. Furia reprimată este asociată cu rezistența la insulină, un marker al stresului metabolic, dar și cu comportamente autodistructive precum mâncatul în exces și luarea unor decizii alimentare neinspirate.”

10. Ai grijă de tine

„Cu toții știm niște trucuri care ne pot ajuta să ne relaxăm. Dacă ai grijă de tine în acest fel, atâta vreme cât nu este periculos sau dăunător, poți controla stresul. Fii ferm când trebuie să ai grijă de tine. Acordă-ți cel puțin câteva minute în fiecare zi pentru a avea grijă de propriile nevoi.”

 

„O parte importantă a controlului stresului (și al furiei) este să înveți să cedezi unele lucruri. Nu trebuie să controlezi totul - și nu este nevoie să faci tu totul.”, Dr. William W. Li

 

„Sportul te poate ajuta să diminuezi furia și stresul.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

  • Ce se va întâmpla cu piața imobiliară din România, în următoarele luni. Analist financiar: „Nu vom vedea scăderi ca în 2009”
  • Ministrul de Interne, discurs fără precedent contra lui Călin Georgescu: „Vorbește ca un dictator, parcă a ieşit din fabricile de spioni din anii ’80”
  • Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
  • Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești
  • Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”
  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Rezultate Loto azi, 26 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
  • Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Avertismentul dr. Mihai Craiu despre varicelă: „O jumătate de milion de copii români au suferit inutil!”

Cunoscută și sub denumirea de „vărsat de vânt”, varicela este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, ce poate avea complicații foarte grave, pe care puțini părinți le știu.

Directorii generali din Europa trebuie să ia atitudine în privința reglementării inteligenței artificiale

PARIS - Pe măsură ce inteligența artificială transformă economiile și societățile, liderii de afaceri trebuie să ia în considerare modul în care vor colabora cu factorii de decizie politică pentru a reglementa dezvoltarea acestei tehnologii.

10 strategii generale antistres

Fiecare om dezvoltă anumiți factori care îi declanșează stresul, așa că nu există o soluție universală pentru controlul acestei reacții emoționale și fizice complexe la greutățile vieții. Dar iată zece strategii generale care pot fi de folos (dinspre Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă ș...

Crin Antonescu: Cea mai mare amenințare pentru România este Călin Georgescu

Crin Antonescu a spus că cel mai periculos adversar pe care îl va avea în cursa pentru Cotroceni este Călin Georgescu.

Paul McCartney i-a cerut Guvernului britanic să îi protejeze pe artişti de inteligenţa artificială

Paul McCartney, membru al fostei trupe The Beatles, i-a cerut Guvernului britanic, duminică, să îi "protejeze mai bine" pe artişti de inteligenţa artificială (AI), în contextul în care executivul de la Londra are în vedere o reformă a drepturilor de autor. Celebrul muzician a spus totodată că se ...

Criza locuințelor îi împinge pe români să facă tot mai multe compromisuri

Tot mai mulți români își depășesc bugetul ca să aibă o casă. 4 din 10 chiriași dau mai mulți bani decât și-au propus. Doar 19% dintre chiriași au găsit casa dorită fără concesii, arată cel mai recent studiu Storia.

Fundația Regală Margareta a României aniversează 35 de ani implicare socială continuă

În data de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Principesa Sofia, sub îndrumarea Regelui Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, atunci când au ajuns pentru prima dată în România.

Ceapa – un spectacol marca Teatrul Stela Popescu, revine la Teatrul Nottara

Pe 29 ianuarie, o spumoasă comedie din repertoriul Teatrului Stela Popescu – Ceapa de Aldo Nicolaj, regia lui Dan Tudor –revine la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

3 Zodii intră într-o eră magică pe 27 Ianuarie 2025, odată cu sosirea lui Mercur în Vărsător

Pe 27 ianuarie 2025, Mercur intră în semnul inovator al Vărsătorului, aducând schimbări profunde pentru trei zodii.

Furtul tezaurului dacic: Principalii vinovați trebuie căutați în România. Întrebări la care autoritățile nu au răspuns

De ce nu au fost trimise copii ale artefactelor, așa cum fac muzeele egiptene? De ce nu a fost organizată o mare expoziție dacică în România? Cât a încasat statul român din expunerea artefactelor în muzeele din Italia, Spania, Olanda? Cine și de ce a aprobat expunerea tezaurului într-un muzeu de ...

Good News

Only good and positive news.