1. Cere ajutor
„Cere prietenilor și rudelor în care ai încredere să te ajute să identifici modalități de a micșora stresul. Simpla împărtășire a situației tale poate fi o supapă utilă de eliberare. Dacă ai nevoie de mai mult sprijin, s-ar putea să te ajute dacă apelezi la un psihoterapeut.”
2. Meditează
„Mulți dintre noi se stresează pentru că acordă prea multă atenție trecutului (ce s-a întâmplat deja) și viitorului (ceea ce ne temem că se va întâmpla). Meditația încetinește procesele mintale și îți permite ție și gândurilor tale să fiți ancorați în prezent. Studiile au demonstrat că mindfulnessul (să fii prezent în ceea ce faci, de exemplu, când mănânci) este în sine o intervenție care poate ajuta la combaterea stresului.”
3. Fă yoga
„Mișcarea, exercițiile de respirație și antrenamentul mintal asociate cu yoga eliberează stresul, ard caloriile și pot chiar reduce circumferința taliei.”
4. Bea o cană cu ceai
„Studiile clinice au mai demonstrat că un consum de ceai verde cu conținut scăzut de cafeină sau ceai de mușețel poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.”
5. Dormi bine
„Somnul de proastă calitate nu dereglează doar metabolismul, ci contribuie și la producerea stresului.”
6. Fă sport regulat
„Activitatea fizică scade tensiunea arterială și reduce stresul. De asemenea, sportul te ajută și să dormi mai bine. Tai chi nu este doar o formă de sport, ci și o formă de meditație provenită din China, care poate fi foarte relaxantă și te menține în formă. Este folosit pentru a reduce stresul post-traumatic, dar și stresul cauzat de durerile cronice.”
7. Deleagă
„Reține: nu trebuie să faci singur totul și, dacă simți că ai prea multe pe cap, deleagă câteva sarcini altcuiva. Poate părea și mai stresant să faci asta la început, dar o parte importantă a controlului stresului (și al furiei) este să înveți să cedezi unele lucruri. Nu trebuie să controlezi totul - și nu este nevoie să faci tu totul.”
8. Inspiră profund când simți că ești foarte stresat
„Exercițiile de inspirație profundă pot reduce nivelurile de cortizol.”
9. Controlează-ți furia
„Când te simți furios, fă un pas în spate și permitei furiei să scadă în intensitate. Încearcă să tratezi situația cu umor. Evită persoanele și activitățile care îți declanșează furia. Mergi la o plimbare. Sportul te poate ajuta să diminuezi furia și stresul. Să nu-ți fie frică să cauți ajutor profesional sau să încerci o terapie de control al furiei. Un studiu efectuat de Universitatea din Pittsburg a analizat 157 de femei sănătoase fizic, aflate în post-menopauză pentru a stabili legătura dintre furie și grăsime. S-a realizat o tomografie computerizată pentru a stabili cantitatea de grăsime viscerală. Apoi a urmat un test standardizat pentru a evalua intensitatea și frecvența furiei, dar și tipul ei (interiorizată sau exteriorizată); testul a măsurat amploarea atitudinii ostile. Rezultatele au arătat o legătură uimitoare între nivelurile ridicate ale furiei și cantitățile crescute de grăsime viscerală. Furia afectează neuronii, declanșând dezvoltarea de noi vase sanguine care pot crește fluxul sanguin pentru a susține creșterea țesutului adipos. Furia reprimată este asociată cu rezistența la insulină, un marker al stresului metabolic, dar și cu comportamente autodistructive precum mâncatul în exces și luarea unor decizii alimentare neinspirate.”
10. Ai grijă de tine
„Cu toții știm niște trucuri care ne pot ajuta să ne relaxăm. Dacă ai grijă de tine în acest fel, atâta vreme cât nu este periculos sau dăunător, poți controla stresul. Fii ferm când trebuie să ai grijă de tine. Acordă-ți cel puțin câteva minute în fiecare zi pentru a avea grijă de propriile nevoi.”
„O parte importantă a controlului stresului (și al furiei) este să înveți să cedezi unele lucruri. Nu trebuie să controlezi totul - și nu este nevoie să faci tu totul.”, Dr. William W. Li
„Sportul te poate ajuta să diminuezi furia și stresul.”, Dr. William W. Li
››› Vezi galeria foto ‹‹‹