În timp ce vremea dă semne de primăvară și părinții se așteaptă la o reducere a numărului infecțiilor respiratorii, care circulă intens acum printre copii, aglomerând camerele de gardă în ultimele săptămâni, cunoscutul pediatru Mihai Craiu avertizează că, odată cu încălzirea vremii, „vor crește iarăși cazurile de varicelă (vărsat de vânt) în 2025”. Deși există vaccin, mulți își lasă copiii să se imunizeze trecând prin boală, ignorând complicațiile foarte grave, ce pot să apară chiar și zeci de ani mai târziu. În ultimii 15 ani, „o jumătate de milion de copii români au suferit inutil!”, precizează medicul.
Varicela este o infecție virală extrem de frecventă, numită și vărsat de vânt. Provoacă în general simptome ușoare și este cunoscută mai ales pentru erupția sub formă de vezicule pe piele, care provoacă mâncărimi. Boala afectează majoritatea copiilor nevaccinați, înainte de vârsta de 10 ani, și poate provoca, pe lângă cicatricile inestetice pe viață, și alte afecțiuni grave și foarte dureroase la maturitate.
Între 50.000 și 30.000 de cazuri, anual
„Conform datelor oficiale de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultimii 15 ani s-au adunat aproape 500.000 cazuri de varicelă, raportate către Institutul Național de Sănătate Publică.
Între 50.000 și 30.000 pe an (doar cazurile raportate, căci probabil au fost și forme mai ușoare care nu au ajuns în atenția autorităților) din 2010 încoace.
Doar în pandemie, în anul 2020, cât au existat lock-down, distanțarea socială și spălatul mâinilor mai des decât o facem noi de obicei, au scăzut cazurile raportate la 14.513 cazuri”, scrie medicul Mihai Craiu, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
În ultimul raport, pentru anul 2023, privind bolile transmisibile aflate în supraveghere în România, specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că „scăderea din 2020-2021 nu este reală și se datorează măsurilor nonfarmaceutice instituite pentru bolile cu transmitere respiratorie ca urmare a evoluției pandemiei COVID-19, dar și subraportării cazurilor ca urmare a concentrării atenției personalului medico-sanitar spre gestionarea cazurilor COVID-19”.
31.642 cazuri de varicelă au fost raportate, în anul 2023, în România, potrivit raportului INSP.
Cicatrici care rămân pe viață și care „ar putea fi pe fața fiicei dumneavoastră”
Din analiza datelor centralizate de specialiștii CNSCBT, ratele de incidență specifică pe grupe de vârstă indică faptul că, în 2023, cele mai afectate grupe de vârstă au fost: 5 - 9 ani (cu peste 1.116 de cazuri de varicelă la 100.000 de locuitori) și 1-4 ani (cu circa 998 de cazuri la 100.000 de locuitori).
„Dacă nu înțelegem riscul la care ne expunem copiii, vor mai apărea încă niște sute de mii de cazuri în anii viitori”, a mai spus cunoscutul pediatru, care, în fiecare an, le explică părinților de ce ar trebui să-i vaccineze pe cei mici, în loc să-i expună la alți copii bolnavi, ca „să facă și ei varicelă și «să scape»”.
„Se încălzește vremea și vor crește iarăși cazurile de varicelă (vărsat de vânt) în 2025. Veți spune ... «ei, vorbim de 3 bube, ce mare tragedie...». Da, câteva leziuni pustuloase... Care ar putea fi pe fața fiicei dumneavoastră! Ce îi veți spune când o să fie o adolescentă marcată psihic de aspectul inestetic al acestor cicatrici care rămân pe viață?!
Unii dintre noi iau decizii, au păreri ferme, păstrează cu fanatism puncte de vedere ale unor «influenceri» care au altă agendă decât sănătatea românilor și a copiilor lor sau ale unor persoane care nu au nici o pregătire medicală, dar se erijează în campionii promovării sănătății”, avertizează medicul pe rețeaua de socializare.
Virusul rămâne în corp zeci de ani, în stare latentă
Însă nu neapărat cicatricile sunt cea mai mare problemă, ci faptul că această boală considerată de foarte mulți părinți banală poate cauza frecvent zona zoster, o afecțiune extrem de dureroasă, și poate produce chiar și leziuni cerebrale.
Virusul varicelei rămâne în corp în stare latentă (fără simptome) foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi se reactivează la adolescență sau la maturitate, în momentul scăderii imunității, sub forma unei maladii extrem de neplăcute: „Zona zoster, probabil una dintre maladiile care produce cea mai cumplită durere cunoscută de oameni. (…) Zona zoster apare prin reactivarea virusului varicelos, virusul «normal», ce produce boala la om, și care «doarme» ani de zile în ganglionul spinal, până apar condiții de reactivare. Doar cel care face boala are risc de zona zoster! Nu apare de obicei după vaccinare”, a detaliat dr. Craiu, într-o altă postare, mai veche, despre varicelă.
O altă posibilă complicație tardivă, despre care s-a vorbit în ultimii ani, ar putea fi leziunile neurologice, care, deși sunt rare, pot evolua foarte grav. De asemenea, „copiii cu varicelă care primesc aspirină, pentru febră mare, pot face sindrom Reye, uneori cu deces”, a mai spus pediatrul.
„În concluzie, sunteți pe cont propriu. Face fiecare cum crede că este potrivit pentru copilul său! Dacă aveți îndoieli discutați cu medicul în care aveți încredere. Căci nori negri se adună la orizont. Pentru cine vrea să asculte sfatul medicului, faceți vaccinurile necesare. Acum e mai riscant ca oricând, deoarece există toate condițiile pentru noi epidemii în România”, a subliniat dr. Craiu.
Varicela poate fi prevenită prin vaccinare - așa cum precizează atât autoritățile din România, cât și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) – în două doze, începând cu vârsta de 11 luni. Din păcate, în țara noastră, vaccinul împotriva varicelei nu este inclus în Programul Național de Vaccinare, prin urmare nu este gratuit.
Un vaccin care imunizează împotriva bolii zona zoster ar putea fi disponibil și pacienților români, începând din această primăvară. Este vorba despre un vaccin aprobat deja de Agenția Europeană a Medicamentului, iar producătorul a depus o solicitare pentru a fi comercializat și în România.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹