Directorii generali din Europa trebuie să ia atitudine în privința reglementării inteligenței artificiale

Directorii generali din Europa trebuie să ia atitudine în privința reglementării inteligenței artificiale
📅 2025-01-27

PARIS - Pe măsură ce inteligența artificială transformă economiile și societățile, liderii de afaceri trebuie să ia în considerare modul în care vor colabora cu factorii de decizie politică pentru a reglementa dezvoltarea acestei tehnologii.

 În Uniunea Europeană, recent adoptata Lege a Inteligenței Artificiale (AI Act) impune companiilor să ia măsuri de precauție în funcție de riscurile asociate diferitelor utilizări. Astfel, utilizarea IA pentru realizarea unui „scor social” este considerată „inacceptabilă”, în timp ce filtrele de e-mail augmentate cu AI sunt clasificate ca având „risc minim”.

Succesul acestei abordări va depinde de contribuțiile companiilor prin expertiză tehnică și perspective practice, pentru a găsi un echilibru între promovarea inovației și abordarea preocupărilor societale. Lăsarea reglementării exclusiv în mâinile politicienilor și ale câtorva companii puternice riscă să creeze reguli care servesc doar intereselor marilor companii tehnologice, ignorând perspectivele altor industrii.

În cazul Legii IA a UE, lipsa participării sectorului de afaceri în procesul de elaborare a lăsat deja detalii critice de implementare nerezolvate. De exemplu, legea ar putea fi interpretată ca reglementând tehnicile statistice convenționale, cum ar fi regresia liniară, utilizate frecvent în sectorul financiar. Dacă este cazul, acest lucru ar adăuga o povară inutilă în ceea ce privește conformitatea. Similar, legea este ambiguă cu privire la instrumentele standard utilizate în dezvoltarea de medicamente care intră sub incidența sa; o astfel de incertitudine ar putea încetini dezvoltarea și crește costurile într-o industrie deja puternic reglementată.

Astfel de probleme pot fi evitate dacă directorii generali din aceste sectoare devin mai implicați. Deși textul Legii IA este finalizat, întrebările legate de interpretare, implementare și aplicare sunt încă în evoluție. Lista exactă a sistemelor IA cu risc ridicat - cea mai importantă categorie pentru sectoare precum sănătatea sau sectorul bancar - se poate modifica în timp, pe baza răspunsului industriei.

Mai mult, având în vedere că regulile și cadrele legislative sunt formulate în Statele Unite și alte țări, precum și prin colaborări internaționale, liderii de afaceri trebuie să-și extindă perspectiva. Ei ar putea aduce contribuții valoroase într-un peisaj de reglementare rapid devenit complex și multi-jurisdicțional.

Istoric vorbind, colaborarea public-privat a fost cheia gestionării tehnologiilor transformatoare. În timpul pandemiei de COVID-19, aceasta a asigurat un echilibru corect între inovație și siguranță în obținerea unui ritm accelerat al dezvoltării de vaccinuri. Similar, implicarea timpurie a industriei energiei nucleare în colaborarea cu autoritățile de reglementare a dus la elaborarea unor reguli pentru reactoare modulare mici, care au redus costurile, au simplificat autorizarea și au armonizat standardele, permițând companiilor să se extindă pe noi piese, să atragă investiții și să își îmbunătățească poziția competitivă - o schimbare notabilă față de peisajul de reglementare tradițional, greoi al sectorului.

În ambele cazuri, cadrele de reglementare au beneficiat de contribuții din lumea reală. Cu toate acestea, în cazul IA, prea multe companii rămân pe margine, sporind riscul unor reguli prost concepute care împiedică progresul. Această absență a implicării companiilor nu reflectă o lipsă de oportunitate. Doar 7% dintre participanții corporativi invitați să ia parte la procesul de elaborare a Codului de Practică pentru IA de uz general al UE au participat, lăsând ONG-urile și mediul academic să domine discuțiile. Între timp, un sondaj recent realizat de BCG a arătat că 72% dintre directorii executivi spun că organizațiile lor nu sunt pe deplin pregătite pentru reglementările privind IA.

Citește pe Antena3.ro
Ce se ascunde, de fapt, sub stratul gros de gheață din Groenlanda

Dacă ești CEO, ce ar trebui să faci? Deoarece reglementarea și implementarea IA sunt procese în principal specifice fiecărui sector, un prim pas este să te aliniezi cu industria ta, astfel încât să vorbiți pe o singură voce. Aceasta este cea mai bună modalitate de a te face auzit alături de giganții tehnologici care cheltuiesc peste 100 de milioane de dolari pe an pentru a influența politicienii din Bruxelles (cu Meta în frunte).

Dar reglementarea IA nu înseamnă doar stabilirea de limite. Pe lângă construirea de coaliții industriale și convenirea asupra unor standarde comune pentru IA, directorii generali trebuie să contribuie la întregul set de reglementări digitale care pot afecta industriile lor.

Ca parte a strategiei sale digitale mai largi, Comisia Europeană a implementat alte patru legi majore și a introdus conceptul de „spații de date”. Acestea ar trebui să permită fluxul sigur de date în cadrul UE și între sectoare, menținând în același timp conformitatea cu legislația europeană. Acum revine industriei sarcina de a construi aceste canale (cu finanțare publică). Directorii generali care își aliniază strategiile corporative la acest regim emergent vor fi cel mai bine poziționați să valorifice oportunitățile specifice fiecărui sector.

De asemenea, executivii ar trebui să identifice și să stabilească relații cu principalii factori de decizie politică și cu alți actori influenți din sectoarele lor respective, la toate nivelurile de guvernare. Aceștia includ Comitetul European pentru Protecția Datelor și organismele naționale de reglementare IA din Europa, precum și agenții precum Comisia Federală pentru Comerț Și Departamentul de Justiție din Statele Unite. În fiecare caz, este mai bine să joci pe termen lung, construind relații stabile bazate pe expertiză și încredere, nu pe schimburi tranzacționale.

Pentru a sprijini aceste eforturi, directorii generali ar trebui să aibă o echipă specializată dedicată exclusiv angajamentului de reglementare. Respingerea simplă a reglementărilor propuse nu este o opțiune, așa că definirea unor compromisuri echitabile este esențială. Liderii corporativi ar trebui să fie pregătiți să răspundă cu alternative clare și aplicabile, prezentate în limbajul factorilor de decizie politică, nu în jargonul industriei. De exemplu, băncile ar putea propune ca evaluările creditului să fie excluse din categoria de risc ridicat a Legii IA, pe motiv că aceste evaluări oferă un echilibru adecvat între inovație și responsabilitate și ar putea reduce costurile și crește accesibilitatea finanțării pentru consumatori.

Reglementarea IA nu este doar un exercițiu de conformitate. Liderii industriei au oportunitatea de a modela reguli care afectează direct inovația și operațiunile. Prin neimplicare, companiile riscă să permită evoluția unor reglementări fără contribuția lor, ceea ce ar duce la cadre care sunt deconectate de realitățile operaționale. Nu ne dorim un mediu în care autoritățile de reglementare să reacționeze exagerat la riscuri teoretice, în detrimentul progresului practic.

Așa cum Revoluția Industrială a impus reguli noi pentru a guverna tehnologiile transformatoare, progresele în IA necesită limite clare. Liderii de afaceri au avut întotdeauna contribuții importante de adus în astfel de momente, iar acesta nu face excepție.

Autorii: 

Sylvain Duranton este lider global al BCG X. Kirsten Rulf este partener și director asociat la Boston Consulting Group.

Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, Club Economic

  • Ce se va întâmpla cu piața imobiliară din România, în următoarele luni. Analist financiar: „Nu vom vedea scăderi ca în 2009”
  • Ministrul de Interne, discurs fără precedent contra lui Călin Georgescu: „Vorbește ca un dictator, parcă a ieşit din fabricile de spioni din anii ’80”
  • Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
  • Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești
  • Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”
  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Rezultate Loto azi, 26 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
  • Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Avertismentul dr. Mihai Craiu despre varicelă: „O jumătate de milion de copii români au suferit inutil!”

Cunoscută și sub denumirea de „vărsat de vânt”, varicela este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, ce poate avea complicații foarte grave, pe care puțini părinți le știu.

Directorii generali din Europa trebuie să ia atitudine în privința reglementării inteligenței artificiale

PARIS - Pe măsură ce inteligența artificială transformă economiile și societățile, liderii de afaceri trebuie să ia în considerare modul în care vor colabora cu factorii de decizie politică pentru a reglementa dezvoltarea acestei tehnologii.

10 strategii generale antistres

Fiecare om dezvoltă anumiți factori care îi declanșează stresul, așa că nu există o soluție universală pentru controlul acestei reacții emoționale și fizice complexe la greutățile vieții. Dar iată zece strategii generale care pot fi de folos (dinspre Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă ș...

Crin Antonescu: Cea mai mare amenințare pentru România este Călin Georgescu

Crin Antonescu a spus că cel mai periculos adversar pe care îl va avea în cursa pentru Cotroceni este Călin Georgescu.

Paul McCartney i-a cerut Guvernului britanic să îi protejeze pe artişti de inteligenţa artificială

Paul McCartney, membru al fostei trupe The Beatles, i-a cerut Guvernului britanic, duminică, să îi "protejeze mai bine" pe artişti de inteligenţa artificială (AI), în contextul în care executivul de la Londra are în vedere o reformă a drepturilor de autor. Celebrul muzician a spus totodată că se ...

Criza locuințelor îi împinge pe români să facă tot mai multe compromisuri

Tot mai mulți români își depășesc bugetul ca să aibă o casă. 4 din 10 chiriași dau mai mulți bani decât și-au propus. Doar 19% dintre chiriași au găsit casa dorită fără concesii, arată cel mai recent studiu Storia.

Fundația Regală Margareta a României aniversează 35 de ani implicare socială continuă

În data de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Principesa Sofia, sub îndrumarea Regelui Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, atunci când au ajuns pentru prima dată în România.

Ceapa – un spectacol marca Teatrul Stela Popescu, revine la Teatrul Nottara

Pe 29 ianuarie, o spumoasă comedie din repertoriul Teatrului Stela Popescu – Ceapa de Aldo Nicolaj, regia lui Dan Tudor –revine la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

3 Zodii intră într-o eră magică pe 27 Ianuarie 2025, odată cu sosirea lui Mercur în Vărsător

Pe 27 ianuarie 2025, Mercur intră în semnul inovator al Vărsătorului, aducând schimbări profunde pentru trei zodii.

Furtul tezaurului dacic: Principalii vinovați trebuie căutați în România. Întrebări la care autoritățile nu au răspuns

De ce nu au fost trimise copii ale artefactelor, așa cum fac muzeele egiptene? De ce nu a fost organizată o mare expoziție dacică în România? Cât a încasat statul român din expunerea artefactelor în muzeele din Italia, Spania, Olanda? Cine și de ce a aprobat expunerea tezaurului într-un muzeu de ...

Good News

Only good and positive news.