Descoperire în medicină. A fost găsită o soluție naturală împotriva diabetului

Descoperire în medicină. A fost găsită o soluție naturală împotriva diabetului
📅 2025-01-24

S-ar putea ca oamenii de știință să fi identificat o modalitate de a regla în mod natural nivelul zahărului din sânge și pofta de zahăr într-un mod similar cu medicamentele, precum Ozempic.

La șoareci și oameni, cheia pentru deblocarea acestui proces natural s-a dovedit a fi un microb intestinal și metaboliții săi - compușii pe care îi produce în timpul digestiei.

Prin creșterea abundenței acestui singur microb intestinal la șoarecii diabetici, cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea Jiangnan din China au arătat că pot „orchestra secreția peptidei-1 asemănătoare glucagonului”, potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology.

Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) este un hormon produs în mod natural de organism și care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a senzației de sațietate. Eliberarea GLP-1 este stimulată de anumite alimente și microbi intestinali, iar mecanismul său de acțiune este imitat de medicamente precum semaglutida (ingredientul din spatele Ozempic).

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de obicei afectarea funcției GLP-1, ceea ce duce la probleme cu controlul zahărului din sânge, motiv pentru care Ozempic și alți agonişti GLP-1 funcționează ca tratamente.

Aceste medicamente imită procesele naturale din organism și, deși s-au dovedit foarte eficiente, unii cercetători doresc să descopere cum să determine organismul să producă singur mai mult GLP-1.

„Un număr tot mai mare de cercetări au dezvăluit că pofta noastră pentru componentele dietetice provine din semnale trimise din intestin, un organ cheie în transmiterea preferințelor alimentare. Cu toate acestea, felul în care flora intestinală și metaboliții din micromediul intestinal sunt implicați în reglarea preferinței pentru zahăr nu este clară”, explică autorii.

Noua cercetare sugerează că microbii intestinali, cum ar fi Bacteroides vulgatus și metaboliții lor, pot contribui la formarea poftei de dulce a unei persoane.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete

În experimente, dacă șoarecii nu au putut produce o proteină intestinală, numită Ffar4, cercetătorii au aflat că coloniile intestinale de B. vulgatus s-au micșorat. Acest fapt a scăzut eliberarea unui hormon numit FGF21, care este legat de pofta de zahăr.

În studiile efectuate pe șoareci care iau agonişti GLP-1, cercetătorii au descoperit că medicamentele stimulează FGF21.

Între timp, la oameni, unele studii sugerează că persoanele cu variante genetice pentru hormonul FGF21 au aproximativ 20% mai multe șanse de a fi mari consumatori de dulciuri.

Într-o analiză de sânge a 60 de participanți cu diabet zaharat de tip 2 și 24 de martori sănătoși, cercetătorii din China au descoperit că mutațiile Ffar4, care reduc producția de FGF21, sunt legate de o preferință crescută pentru zahăr, „care poate contribui semnificativ la dezvoltarea diabetului."

Mai mult, microbiomul intestinal ar putea fi un mediator cheie al acestui proces.

Echipa de cercetare a descoperit că, atunci când șoarecii au fost tratați cu un metabolit al B. vulgatus, acesta a stimulat secreția de GLP-1, care apoi a declanșat și secreția de FGF21.

Împreună, acest lucru a însemnat mai mult control al zahărului din sânge și mai puțină poftă de dulce la șoareci.

Rămâne de văzut dacă același lucru este valabil și la oameni, dar autorii susțin că studiul lor „oferă o strategie pentru prevenirea diabetului”, notează sciencealert.com.


 

  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Detalii șocante despre tânăra din Târgu Jiu, găsită moartă în casă, după mai multe zile
  • Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
  • Descoperire arheologică valoroasă: Peste 1.300 de monede de argint, într-o oală. Comoara a fost îngropată în timpul împăratului Nero
  • Un pensionar italian de 70 de ani stârnește pasiuni: două femei de 50 și 87 ani se luptă pentru el. Povestea s-a transformat în scandal
  • Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu
  • În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Sfaturi pentru părinți. Ce sunt și cum dezvolți abilitățile STEM la copilul tău

Mulți părinți vor să le dezvolte copiilor abilitățile importante pentru viitor. Acestea sunt incluse în acronimul STEM, respectiv știință, tehnologie, inginerie și matematică.

Descoperire în medicină. A fost găsită o soluție naturală împotriva diabetului

S-ar putea ca oamenii de știință să fi identificat o modalitate de a regla în mod natural nivelul zahărului din sânge și pofta de zahăr într-un mod similar cu medicamentele, precum Ozempic.

China se pregătește pentru Anul Nou Lunar, pe fondul îngrijorărilor legate de economie

Milioane de chinezi se îndreaptă spre casele lor pentru cea mai mare sărbătoare a anului, Anul Nou Lunar, care începe pe 28 ianuarie. Pentru a stimula consumul într-o economie aflată în dificultate, autoritățile de la Beijing au extins perioada oficială de vacanță la opt zile.

Cele mai vechi fosile umane din Europa au fost descoperite în România

Cele mai vechi urme ale prezenței omului în Europa au fost descoperite în România.

Jaf la o sală de jocuri de noroc din Brașov

Polițiștii din Brașov au fost sesizați, vineri dimineața, cu privire la producerea unui jaf la o sală de jocuri de noroc din oraș.

3 zodii vor fi protejate de astre pe 25 ianuarie 2025

Trei semne zodiacale se vor bucura de protecție divină pe 25 ianuarie 2025.

BAC 2025: Modele de subiecte pentru proba orală la limba română

Probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, prima sesiune, încep pe 27 februarie 2025.

Vești bune pentru șoferi. Crește valoarea tichetului la Rabla Plus. Care sunt modificările la Rabla Clasic

Valoarea tichetului Rabla Plus va creşte în acest an. Vânzările de maşini electrice au scăzut dramatic în 2024, după ce statul a redus la jumătate valoarea voucherului.

Trei noi destinații Wizz Air din București

Wizz Air anunță lansarea a trei rute noi de pe Aeroportul Otopeni, spre Gran Canaria (Spania), Frankfurt și Friedrichshafen (Germania).

Apel de înscriere și participare la Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez și Asociația ART I.K.S.

Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez din România și Asociația ART I.K.S. este un proiect de cooperare franco-român care se adresează tinerilor artiști din toate domeniile, interesați să descopere și să experimenteze tehnicile de producție a ficțiunii sonore.

Good News

Only good and positive news.