BAC 2025: Modele de subiecte pentru proba orală la limba română

BAC 2025: Modele de subiecte pentru proba orală la  limba română
📅 2025-01-24

Probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, prima sesiune, încep pe 27 februarie 2025.

Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte pentru prima probă orală, la limba română, care va fi susţinută de elevi în perioada 27 - 29 ianuarie, potrivit observatornews.ro.

Probele scrise se vor desfășura între 10 și 16 iunie, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie. 

Conform calendarului publicat de ministerul Educației, în perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, urmată de Limba maternă, între 29 și 31 ianuarie 2025.

Între 3 şi 5 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Între 5 şi 7 februarie, elevii din clasa a 12-a vor susţine proba competenţelor digitale. 

Probele scrise vor avea loc între 10 şi 16 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie 2025. 

Modele de subiecte pentru proba orală de limba română

Prima probă orală din cadrul examenului de Bacalaureat 2025 este cea la limba română. Ministrul Educației a publicat pe pagina web dedicată subiecte.edu.ro modelele de subiecte, însoțite de baremele de evaluare și notare corespunzătoare.

Citește pe Antena3.ro
Descoperire arheologică valoroasă: Peste 1.300 de monede de argint, într-o oală. Comoara a fost îngropată în timpul împăratului Nero

Competențe lingvistice în limba română

Citește textul cu voce tare.

Cu imaginile, ca și cu textele, lucrurile stau cam așa: consumăm zilnic o cantitate imensă de informație vizuală și scrisă, care se derulează pe ecranul telefonului sau computerului. E o mișcare rapidă cu care ochii și creierul nostru s-au obișnuit în ultimul deceniu. Există o neliniște a "scrollului", care nu ne mai lasă să stăm doar cu gândurile noastre. De parcă am pierde timp și am rata ceva important. Evident, e o iluzie, ca toate cele în care ajungem să fim captivi. Degetele noastre nervoase caută obsesiv să atingă un ecran, să facă o fotografie, dar, dacă le iei obiectul dorinței, vor trece ca printr-un sevraj, dar la un moment dat se vor potoli. Trăim, de altfel, într-un mare paradox, cu cât suntem mai conectați, cu atât parcă devenim mai prost informați.

Încercați să convingeți pe cineva, care n-are obișnuința asta, că experiența cinematografului sau a cititului unui roman, care înseamnă și să lași telefonul deoparte, cel puțin o oră și jumătate, e importantă. "De ce?", te va întreba. Întrebarea asta simplă, pe care copiii o pun obsesiv. Nu poți să povestești, în cazul ăsta, decât ce ai trăit, cum a fost să intri într-o sală de cinema după câteva luni. Putem să ne ducem viețile, cum bine știm deja din timpul pandemiei, fără multe lucruri pe care le credeam indispensabile. Oricâte filme văzusem pe ecranul laptopului, seara, când dădeam play, visam cu ochii minții cum o să mă așez la un moment dat pe un scaun capitonat la cinema și o să aștept să se stingă lumina și să înceapă călătoria. [...]

Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor. Despre oameni dragi, despre ce am trăit sau ne-am imaginat la un moment dat. Și ăsta ar putea fi unul dintre răspunsurile posibile la întrebarea atât de firească, în fond, "de ce să merg să văd un film care nu e amuzant?", de exemplu. Și nu e deloc "divertisment". Din contră. (Ana Maria Sandu, Privirea ei pierdută, de copil neajutorat, www.dilemaveche.ro, 17 dec. 2022)

1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat.

a. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?

b. Cărui stil funcțional îi aparține textul de mai sus? Menționează două caracteristici formale/de conținut.

c. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul filmului în lumea actuală? Motivează-ți răspunsul.

Alte modele de subiecte sunt disponibile ► aici 

Vezi modele subiecte pentru probele scrise ► aici 

Ministrul Educaţiei: Nu vă temeți de propriile emoții

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Educaţiei, Daniel David, le-a transmis elevilor, înainte de începerea probelor de evaluare a competenţelor din cadrul Bacalaureatului 2025, că metodologia a fost elaborată anul trecut şi, din respect pentru elevi şi pentru procesul început, nu a fost modificată. "Să nu vă temeţi de propriile emoţii, dar nici nu vă îngrijoraţi mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiţi curajoşi şi încrezători şi daţi toţi ce aveţi mai bun", le-a transmis el elevilor. Totodată, el i-a îndemnat pe părinţi să nu pună presiune pe elevi, "doar să-i responsabilizeze şi să-i susţină empatic înainte şi după examen (indiferent de rezultat)", iar cadrelor didactice le-a transmis că, deşi metodologia este una nouă şi "nu este uşor să-ţi schimbi rutinele".

  • VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete
  • Detalii șocante despre tânăra din Târgu Jiu, găsită moartă în casă, după mai multe zile
  • Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
  • Un pensionar italian de 70 de ani stârnește pasiuni: două femei de 50 și 87 ani se luptă pentru el. Povestea s-a transformat în scandal
  • Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu
  • Scandal și anchetă la o școală din Suceava: Directorul a trimis poze nud unei eleve minore: „Nu e la prima abatere”
  • În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Jaf la o sală de jocuri de noroc din Brașov

Polițiștii din Brașov au fost sesizați, vineri dimineața, cu privire la producerea unui jaf la o sală de jocuri de noroc din oraș.

3 zodii vor fi protejate de astre pe 25 ianuarie 2025

Trei semne zodiacale se vor bucura de protecție divină pe 25 ianuarie 2025.

BAC 2025: Modele de subiecte pentru proba orală la limba română

Probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, prima sesiune, încep pe 27 februarie 2025.

Vești bune pentru șoferi. Crește valoarea tichetului la Rabla Plus. Care sunt modificările la Rabla Clasic

Valoarea tichetului Rabla Plus va creşte în acest an. Vânzările de maşini electrice au scăzut dramatic în 2024, după ce statul a redus la jumătate valoarea voucherului.

Trei noi destinații Wizz Air din București

Wizz Air anunță lansarea a trei rute noi de pe Aeroportul Otopeni, spre Gran Canaria (Spania), Frankfurt și Friedrichshafen (Germania).

Apel de înscriere și participare la Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez și Asociația ART I.K.S.

Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez din România și Asociația ART I.K.S. este un proiect de cooperare franco-român care se adresează tinerilor artiști din toate domeniile, interesați să descopere și să experimenteze tehnicile de producție a ficțiunii sonore.

Viktor Orban cere ca UE să facă presiuni asupra Ucrainei pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc

Viktor Orban cere ca UE să facă presiuni asupra Ucrainei pentru reluarea tranzitului de gaz rusesc. Declarația a fost făcută vineri cu câteva zile înainte de discuțiile liderilor UE privitor la prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Ungaria a îngreunat și în trecut adoptarea de sancțiuni.

Sute de medicamente lipsesc din farmacii. Bolnavii sunt disperați: "Nu trebuie să supraviețuim?"

Sute de medicamente lipsesc de pe piață de aproape o lună. Bolnavii de cancer şi persoanele cu probleme cardiace sunt cei mai afectaţi.

Haos în Capitală: Protestatarii lui Călin Georgescu traversează centrul orașului spre Piața Victoriei

O manifestație de amploare, inițiată de susținătorii lui Călin Georgescu, a dat peste cap traficul din Capitală. După ce s-au adunat în Parcul Tineretului, unde au organizat o horă simbolică, participanții au pornit într-un marș neanunțat, creând confuzie atât în rândul autorităților, cât și al c...

Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor, pe toate categoriile de public

Aproape 1.3 milioane de telespectatori la nivel naţional au urmărit aseară povestea serialului de la Antena 1.

Good News

Only good and positive news.