Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte pentru prima probă orală, la limba română, care va fi susţinută de elevi în perioada 27 - 29 ianuarie, potrivit observatornews.ro.
Probele scrise se vor desfășura între 10 și 16 iunie, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie.
Conform calendarului publicat de ministerul Educației, în perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, urmată de Limba maternă, între 29 și 31 ianuarie 2025.
Între 3 şi 5 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Între 5 şi 7 februarie, elevii din clasa a 12-a vor susţine proba competenţelor digitale.
Probele scrise vor avea loc între 10 şi 16 iunie.
Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie 2025.
Modele de subiecte pentru proba orală de limba română
Prima probă orală din cadrul examenului de Bacalaureat 2025 este cea la limba română. Ministrul Educației a publicat pe pagina web dedicată subiecte.edu.ro modelele de subiecte, însoțite de baremele de evaluare și notare corespunzătoare.
Competențe lingvistice în limba română
Citește textul cu voce tare.
Cu imaginile, ca și cu textele, lucrurile stau cam așa: consumăm zilnic o cantitate imensă de informație vizuală și scrisă, care se derulează pe ecranul telefonului sau computerului. E o mișcare rapidă cu care ochii și creierul nostru s-au obișnuit în ultimul deceniu. Există o neliniște a "scrollului", care nu ne mai lasă să stăm doar cu gândurile noastre. De parcă am pierde timp și am rata ceva important. Evident, e o iluzie, ca toate cele în care ajungem să fim captivi. Degetele noastre nervoase caută obsesiv să atingă un ecran, să facă o fotografie, dar, dacă le iei obiectul dorinței, vor trece ca printr-un sevraj, dar la un moment dat se vor potoli. Trăim, de altfel, într-un mare paradox, cu cât suntem mai conectați, cu atât parcă devenim mai prost informați.
Încercați să convingeți pe cineva, care n-are obișnuința asta, că experiența cinematografului sau a cititului unui roman, care înseamnă și să lași telefonul deoparte, cel puțin o oră și jumătate, e importantă. "De ce?", te va întreba. Întrebarea asta simplă, pe care copiii o pun obsesiv. Nu poți să povestești, în cazul ăsta, decât ce ai trăit, cum a fost să intri într-o sală de cinema după câteva luni. Putem să ne ducem viețile, cum bine știm deja din timpul pandemiei, fără multe lucruri pe care le credeam indispensabile. Oricâte filme văzusem pe ecranul laptopului, seara, când dădeam play, visam cu ochii minții cum o să mă așez la un moment dat pe un scaun capitonat la cinema și o să aștept să se stingă lumina și să înceapă călătoria. [...]
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor. Despre oameni dragi, despre ce am trăit sau ne-am imaginat la un moment dat. Și ăsta ar putea fi unul dintre răspunsurile posibile la întrebarea atât de firească, în fond, "de ce să merg să văd un film care nu e amuzant?", de exemplu. Și nu e deloc "divertisment". Din contră. (Ana Maria Sandu, Privirea ei pierdută, de copil neajutorat, www.dilemaveche.ro, 17 dec. 2022)
1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat.
a. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?
b. Cărui stil funcțional îi aparține textul de mai sus? Menționează două caracteristici formale/de conținut.
c. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
2. Care este opinia ta despre rolul filmului în lumea actuală? Motivează-ți răspunsul.
Alte modele de subiecte sunt disponibile ► aici
Vezi modele subiecte pentru probele scrise ► aici
Ministrul Educaţiei: Nu vă temeți de propriile emoții
Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Educaţiei, Daniel David, le-a transmis elevilor, înainte de începerea probelor de evaluare a competenţelor din cadrul Bacalaureatului 2025, că metodologia a fost elaborată anul trecut şi, din respect pentru elevi şi pentru procesul început, nu a fost modificată. "Să nu vă temeţi de propriile emoţii, dar nici nu vă îngrijoraţi mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiţi curajoşi şi încrezători şi daţi toţi ce aveţi mai bun", le-a transmis el elevilor. Totodată, el i-a îndemnat pe părinţi să nu pună presiune pe elevi, "doar să-i responsabilizeze şi să-i susţină empatic înainte şi după examen (indiferent de rezultat)", iar cadrelor didactice le-a transmis că, deşi metodologia este una nouă şi "nu este uşor să-ţi schimbi rutinele".