Un studiu recent a scos la iveală dovezi ale activităților unor specii umane de la un sit din țaranoastră, cu o vechime de minim 1.95 de milioane de ani. Valea lui Grăunceanu deține cea mai veche dovadă europeană a activității speciilor umane, potrivit Phys.org. , citat de useit.ro.
Perioada exactă a răspândirii oamenilor în Eurasia a fost controversată. Urme fosilizate au fost descoperite în Dmanisi, Georgia, au o vechime de circa 1.85 – 1.77 de milioane de ani. Până acum, acestea au fost cele mai vechi dovezi oficiale găsite în afara Africii. Dar descoperirea din România este mai veche.
Fosile umane descoperite în Valea lui Grăunceanu
Alte situri din Europa și Asia au sugerat o vechime mai mare decât cea din Georgia. Dar niciun sit nu a demonstrat fără dubii o activitate mai veche de 1.4 milioane de ani.
De curând au fost scoase la suprafață cele mai vechi fosile umane din Europa, în România. Studiul a fost publicat în jurnalul științificNature Communications.
Experții au analizat dovezile găsite la un sit pe Valea Olteț, care indică prezența umană în tăieturile realizate pe oasele diferitelor animale.
Noul studiu a analizat situl arheologic Bugiulești (comuna Tetoiu), denumit și ‘Valea lui Grăunceanu’. Cercetarea aduce date importante despre evoluția comunităților umane, spune arheologul vâlcean Ionuț Tuțulescu.
Potrivit lui Tuțulescu, mai sunt lucruri de lămurit în ceea ce privește descoperirile din zonă dar acestea indică faptul că apariția omului are legătură și cu Europa, nu numai cu Africa.
Cercetarea arheologică în zonă a fost inițiată în urmă cu 60 de ani. Atunci, echipa a fost condusă de arheologul și istoricul Constantin S. Nicolaescu – Plopșor. Echipa a găsit în punctul denumit de localnici ‘Valea lui Grăunceanu’ un număr impresionant de oase de animale. Acestea sunt fosile de mamifere și vertebrate. Provin din villafranchian (începutul Cuaternarului).
Pe lângă fosile de animale preistorice, cercetătorii de atunci au afirmat că ar fi fost descoperite și câteva fragmente osoase. Au spus că aparțin unei specii umane pe care au botezat-o ‘Homo Olteniensis’.
Noul studiu confirmă cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa, chiar în România.
‘După cum se știe, în secolul trecut, un regretat mare arheolog, C.S. Nicolaescu-Plopșor, a efectuat cercetări arheologice în sudul județului, la Tetoiu, în fostul sat Bugiulești. De acolo, domnia sa remarca și preconiza existența unei tabere primitive din Paleoliticul Inferior ca fiind descoperită aici. Mai mult, în literatura de specialitate, dar și în rândul arheologilor, există o legendă, cum că fiul acestuia, Dandu Nicolaescu-Plopșor, ar fi descoperit o calotă craniană, dar care s-ar fi pierdut. Acesta ține de domeniul fantasticului’, a declarat, pentru AGERPRES, arheologul Muzeului Județean Vâlcea, Ionuț Tuțulescu.
Cercetările în sit și asupra materialului arheologic găsit în Valea lui Grăunceanu au fost reluate în 2012 de către o echipă internațională. Echipa a confirmat acum, prin publicarea acestui studiu, că într-adevăr în această zonă a existat acum aproape două milioane de ani o comunitate hominidă.
Astfel, situl din comuna Tetoiu a devenit cel mai vechi sit european în care apar urme de activitate a unor hominini. Tipul de hominini din această zonă rămâne încă o necunoscută. Dar acestea sunt cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa.
‘În ultima vreme, și în special după anul 2000, Bucureștiul în colaborare cu două universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii, cu ajutorul Muzeului Olteniei din Craiova, a realizat foarte multe analize pe materialul faunistic și arheologic descoperit în urma cercetărilor efectuate de către Nicolaescu-Plopșor,” a continuat expertul.
”Nu se cunoaște la ora actuală ce tip de hominid ar fi existat în județul nostru. Dar această descoperire pune pe tapet importanța nu doar a României, ci și a Europei în apariția omului,” a mai adăugat arheologul vâlcean, citat de useit.ro.