Cele mai vechi fosile umane din Europa au fost descoperite în România

Cele mai vechi fosile umane din Europa au fost descoperite în România
📅 2025-01-24

Cele mai vechi urme ale prezenței omului în Europa au fost descoperite în România.

Un studiu recent a scos la iveală dovezi ale activităților unor specii umane de la un sit din țaranoastră, cu o vechime de minim 1.95 de milioane de ani.  Valea lui Grăunceanu deține cea mai veche dovadă europeană a activității speciilor umane, potrivit Phys.org. , citat de useit.ro.

Perioada exactă a răspândirii oamenilor în Eurasia a fost controversată. Urme fosilizate au fost descoperite în Dmanisi, Georgia, au o vechime de circa 1.85 – 1.77 de milioane de ani. Până acum, acestea au fost cele mai vechi dovezi oficiale găsite în afara Africii. Dar descoperirea din România este mai veche. 

Fosile umane descoperite în Valea lui Grăunceanu 

Alte situri din Europa și Asia au sugerat o vechime mai mare decât cea din Georgia. Dar  niciun sit nu a demonstrat fără dubii o activitate mai veche de 1.4 milioane de ani.

De curând au fost scoase la suprafață cele mai vechi fosile umane din Europa, în România. Studiul a fost publicat în jurnalul științificNature Communications.

Experții au analizat dovezile găsite la un sit pe Valea Olteț, care indică prezența umană în tăieturile realizate pe oasele diferitelor animale.

Noul studiu a analizat situl arheologic Bugiulești (comuna Tetoiu), denumit și ‘Valea lui Grăunceanu’. Cercetarea aduce date importante despre evoluția comunităților umane, spune arheologul vâlcean Ionuț Tuțulescu.

Potrivit lui Tuțulescu, mai sunt lucruri de lămurit în ceea ce privește descoperirile din zonă dar acestea indică faptul că apariția omului are legătură și cu Europa, nu numai cu Africa.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete

Cercetarea arheologică în zonă a fost inițiată în urmă cu 60 de ani. Atunci, echipa a fost condusă de arheologul și istoricul Constantin S. Nicolaescu – Plopșor. Echipa a găsit în punctul denumit de localnici ‘Valea lui Grăunceanu’ un număr impresionant de oase de animale. Acestea sunt fosile de mamifere și vertebrate. Provin din villafranchian (începutul Cuaternarului). 

Pe lângă fosile de animale preistorice, cercetătorii de atunci au afirmat că ar fi fost descoperite și câteva fragmente osoase. Au spus că aparțin unei specii umane pe care au botezat-o ‘Homo Olteniensis’.

Noul studiu confirmă cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa, chiar în România.

‘După cum se știe, în secolul trecut, un regretat mare arheolog, C.S. Nicolaescu-Plopșor, a efectuat cercetări arheologice în sudul județului, la Tetoiu, în fostul sat Bugiulești. De acolo, domnia sa remarca și preconiza existența unei tabere primitive din Paleoliticul Inferior ca fiind descoperită aici. Mai mult, în literatura de specialitate, dar și în rândul arheologilor, există o legendă, cum că fiul acestuia, Dandu Nicolaescu-Plopșor, ar fi descoperit o calotă craniană, dar care s-ar fi pierdut. Acesta ține de domeniul fantasticului’, a declarat, pentru AGERPRES, arheologul Muzeului Județean Vâlcea, Ionuț Tuțulescu.

Cercetările în sit și asupra materialului arheologic găsit în Valea lui Grăunceanu au fost reluate în 2012 de către o echipă internațională. Echipa a confirmat acum, prin publicarea acestui studiu, că într-adevăr în această zonă a existat acum aproape două milioane de ani o comunitate hominidă.

Astfel, situl din comuna Tetoiu a devenit  cel mai vechi sit european în care apar urme de activitate a unor hominini. Tipul de hominini din această zonă rămâne încă o necunoscută. Dar acestea sunt cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa. 

‘În ultima vreme, și în special după anul 2000, Bucureștiul în colaborare cu două universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii, cu ajutorul Muzeului Olteniei din Craiova, a realizat foarte multe analize pe materialul faunistic și arheologic descoperit în urma cercetărilor efectuate de către Nicolaescu-Plopșor,” a continuat expertul. 

”Nu se cunoaște la ora actuală ce tip de hominid ar fi existat în județul nostru. Dar această descoperire pune pe tapet importanța nu doar a României, ci și a Europei în apariția omului,” a mai adăugat arheologul vâlcean, citat de useit.ro.

  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Detalii șocante despre tânăra din Târgu Jiu, găsită moartă în casă, după mai multe zile
  • Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
  • Descoperire arheologică valoroasă: Peste 1.300 de monede de argint, într-o oală. Comoara a fost îngropată în timpul împăratului Nero
  • Un pensionar italian de 70 de ani stârnește pasiuni: două femei de 50 și 87 ani se luptă pentru el. Povestea s-a transformat în scandal
  • Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu
  • În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Sfaturi pentru părinți. Ce sunt și cum dezvolți abilitățile STEM la copilul tău

Mulți părinți vor să le dezvolte copiilor abilitățile importante pentru viitor. Acestea sunt incluse în acronimul STEM, respectiv știință, tehnologie, inginerie și matematică.

Descoperire în medicină. A fost găsită o soluție naturală împotriva diabetului

S-ar putea ca oamenii de știință să fi identificat o modalitate de a regla în mod natural nivelul zahărului din sânge și pofta de zahăr într-un mod similar cu medicamentele, precum Ozempic.

China se pregătește pentru Anul Nou Lunar, pe fondul îngrijorărilor legate de economie

Milioane de chinezi se îndreaptă spre casele lor pentru cea mai mare sărbătoare a anului, Anul Nou Lunar, care începe pe 28 ianuarie. Pentru a stimula consumul într-o economie aflată în dificultate, autoritățile de la Beijing au extins perioada oficială de vacanță la opt zile.

Cele mai vechi fosile umane din Europa au fost descoperite în România

Cele mai vechi urme ale prezenței omului în Europa au fost descoperite în România.

Jaf la o sală de jocuri de noroc din Brașov

Polițiștii din Brașov au fost sesizați, vineri dimineața, cu privire la producerea unui jaf la o sală de jocuri de noroc din oraș.

3 zodii vor fi protejate de astre pe 25 ianuarie 2025

Trei semne zodiacale se vor bucura de protecție divină pe 25 ianuarie 2025.

BAC 2025: Modele de subiecte pentru proba orală la limba română

Probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, prima sesiune, încep pe 27 februarie 2025.

Vești bune pentru șoferi. Crește valoarea tichetului la Rabla Plus. Care sunt modificările la Rabla Clasic

Valoarea tichetului Rabla Plus va creşte în acest an. Vânzările de maşini electrice au scăzut dramatic în 2024, după ce statul a redus la jumătate valoarea voucherului.

Trei noi destinații Wizz Air din București

Wizz Air anunță lansarea a trei rute noi de pe Aeroportul Otopeni, spre Gran Canaria (Spania), Frankfurt și Friedrichshafen (Germania).

Apel de înscriere și participare la Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez și Asociația ART I.K.S.

Atelierul de ficțiune sonoră organizat de Institutul Francez din România și Asociația ART I.K.S. este un proiect de cooperare franco-român care se adresează tinerilor artiști din toate domeniile, interesați să descopere și să experimenteze tehnicile de producție a ficțiunii sonore.

Good News

Only good and positive news.