Noul cod al puterii la femei

Noul cod al puterii la femei
📅 2025-01-07

Într-un studiu științific extrem de minuțios elaborat - „Codul puterii” (Editura Lifestyle, 2024) -, cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman au încercat să explice relația dintre putere, respect și libertate cu sexul frumos. Dacă au reușit, nu ne rămâne decât să descoperim aprofundând argumentele lor.

„E greu să porți orice discuție despre putere fără să ajungi și la subiecte înrudite cu aceasta - statutul și libertatea/autonomia. Chiar ca subiect de cercetare academică, puterea și-a croit drum cu forța într-o ierarhie, iar aceste rude ale sale - statutul și autonomia - sunt văzute de obicei ca ocupând trepte mai de jos. Natural, ele au o mare legătură cu felul în care femeile se gândesc la putere. Autonomia sau puterea personală se definește prin independență și eliberare.”, apreciază cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman. Completate imediat de Laura Kray, profesoară la Facultatea de business din cadrul Universității California din Berkeley: „Ție îți revine putința de a hotărî cum îți petreci timpul. Se prea poate să fii undeva jos ca influență, dar undeva sus ca autonomie, iar acest lucru contribuie la un sentiment al puterii.”

Între autonomie și putere

„De remarcat - a urmat Laura Kray - că femeile acordă adesea prioritate autonomiei în fața noțiunii tradiționale de putere, în parte pentru că, probabil, timp de secole a trebuit să ne definim pe noi înșine prin alții și să răspundem în fața tuturor, mai puțin a noastră.” Joe Magee, profesor universitar și expert în problematica puterii, care predă cursul „Puterea și influența profesională” studenților de MBA la Stern School of Business din cadrul Universității New York, limpezește și mai mult diferența dintre autonomie și putere: „Vorbim despre faptul că un individ are putința să facă ce vrea. Puterea înseamnă mai mult decât atât. Presupune o relație”. Aspectul relațional al puterii li se pare femeilor mai riscant, mai greu și mai complicat? Au cuvântul cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman: „Acest aspect sugerează că trebuie să ne confruntăm cu alți oameni, ca s-o obținem, eventual chiar să trecem peste voința lor. Poate ni se pare că la autonomie este mai ușor de ajuns și că nu aduce după sine atâtea conflicte. În fond, e vorba doar despre a controla o singură persoană: pe tine însuți.”

Diferența dintre statut și autonomie

În completare: „Sigur, se poate să existe niște oameni care nu vor ca tu să ai controlul asupra propriei vieți, dar cu certitudine vor fi mai puțini decât cei care au un cuvânt sau două de spus despre ideea ca tu să le dictezi cum să trăiască ei. Posibil să punem preț, ca femei, pe autonomie tocmai pentru că ne oferă o posibilitate de a alege să ieșim din ierarhia tradițională a puterii, este o portiță de scăpare dacă exercitarea directă a puterii, în forma ei de joc cu sumă nulă, nu ne atrage. Statutul, pe de altă parte, nu este un mod de a renunța. Nu obții statut retrăgându-te în lumea ta; este ceva ce ți se acordă de către alți oameni. Prin definiție, statutul este o noțiune comunitară; ți se acordă dacă devii un membru respectat al comunității, cineva cu influență.”

Mână în mână

„De fapt - au întărit cercetătoarele -, se înrudește îndeaproape cu respectul: nu ai statut, dacă alții nu aleg să ți-l dea, și comportă o conotație de reputație pozitivă.” Potrivit Laurei Kray, statutul este ceva ce obții atunci când satisfaci trebuințele grupului. Iată o diferență de nuanță, față de putere, dar una importantă. Bineînțeles, mulți oameni aflați undeva sus în ierarhia puterii dobândesc și statut, și viceversa. Cele două merg deseori împreună. Dar puterea, așa cum este definită în prezent, nu impune și existența statutului. „Cu alte cuvinte, poți să fii un șef foarte slab, căruia puțin îi pasă de respectul celorlalți, și totuși să rămâi la putere. Dar nu poți să-ți păstrezi statutul dacă nu mai reușești să mulțumești comunitatea.”, au mai adăugat Katty Clay și Claire Shipman.

Respectul ca prioritate

Nu în ultimul rând: „La fel ca în cazul autonomiei, femeile gravitează deseori spre statut mai mult decât spre putere (cel puțin acolo unde se aplică definiția tradițională). Poate pentru că, de regulă, noi căutăm să ne facem plăcute, femeile acordă în mod instinctiv mai multă prioritate respectului. În viața de zi cu zi, la majoritatea oamenilor vom vedea o combinație oarecare dintre cele două, în proporții variate, dar există o diferență de fond; de exemplu, rolul de consultant senior în comparație cu cel de director general de operațiuni într-o firmă de renume.”. În încheiere, opinia profesoarei Laura Kray: „Adeseori, femeile ajung în atenția publicului pentru că au într-adevăr un statut înalt. Bărbații, la rândul lor, ajung deseori în atenția opiniei publice doar pentru că efectiv controlează lucrurile. Și, precum știți, bineînțeles, statutul nu aduce la fel de mulți bani precum puterea. „Oricum, pentru femei, statutul face parte din noul cod al puterii.”, au concluzionat cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman.

„Pentru femei, statutul face parte din noul cod al puterii.”, Katty Clay, cercetătoare

Citește pe Antena3.ro
Două turiste au fost arestate în Dubai pentru că au râs de o localnică cu văl islamic care mânca la restaurant 

„Puterea este capacitatea de a-ți exercita voința asupra altora.”, Max Weber, sociolog

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Tăierile de fonduri pentru studenți lasă universitățile fără finanțare. Unele facultăți se vor închide

Sprijinul financiar acordat de stat pentru studenți nu este „un moft”, ci o investiție în viitor.

China strănută, dar medicii ne liniștesc: e hMPV, nu COVID

Noul val de infecții respiratorii care pune presiune în această perioadă pe sistemul medical din China și imaginile cu spitalele pline, ca acum 5 ani, când chinezii raportau primele cazuri de Covid-19 în Wuhan, au generat o undă îngrijorare la nivel mondial, nu doar în țările vecine.

Cutremur devastator în Tibet: Numărul victimelor a ajuns la 53 de morți

Un puternic cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit marți dimineața regiunea Tibet, în zona de nord a munților Himalaya. Seismul a provocat cel puțin nouă victime și s-a resimțit în mai multe țări vecine.

Ceață densă în Covasna și Harghita

ANM avertizează că, în Covasna, se va forma ceața, marți dimineață, local cu vizibilitate redusă pentru 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Lovitură pentru „regimul” Kovesi. Politicianul hăituit timp de 8 ani, arestat în lipsă, judecat și achitat definitiv, a fost reales în Parlamentul României

Marko Attila Gabor, celebrul „fugar” din dosarele ANRP, a redevenit deputat UDMR în Parlamentul României, după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024.

Ciocnirea orgoliilor: Cât mai rezistă alianța Trump-Musk. Elon se întoarce contra lui Nigel Farage. Urmează Donald?

​​​​​​​Apărută de nicăieri, ruptura dintre Elon Musk și Nigel Farage scoate la iveală punctul nevralgic al dreptei populiste, care se bazează aproape în totalitate pe orgolii și personalități egocentrice și care se prăbușește ca un castel din cărți de joc atunci toți acești lideri se întorc unii ...

Tainele limbii române: Șorici - de la cine au împrumutat românii acest cuvânt delicios

Ecourile sărbătorilor de iarnă s-au estompat, nu și pofta românilor pentru pielea de porc atent preparată, pentru că șoriciul rămâne, fără îndoială, o delicatesă dincolo de anotimpuri și tradiții. Dar să-i dezvelim secretele etimologice.

Ion Creangă, sângele pur al culturii române

Într-un sfârșit de decembrie, 31, anul 1889, își găsea sfârșitul la Iași, în debitul de tutun al propriului frate (Zahei), învățătorul-diacon-povestaș Ion Creangă, născut într-o zi de 1 martie (1837, la Humulești, Neamț) și păstrat în memoria culturală a românilor grație suculentelor și inegalabi...

Noul cod al puterii la femei

Într-un studiu științific extrem de minuțios elaborat - „Codul puterii” (Editura Lifestyle, 2024) -, cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman au încercat să explice relația dintre putere, respect și libertate cu sexul frumos. Dacă au reușit, nu ne rămâne decât să descoperim aprofundând argumen...

Plantele din alimentație, esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos

Un studiu realizat pe 21.000 de persoane arată că diversitatea și cantitatea alimentelor pe bază de plante sunt factori cheie pentru un microbiom intestinal favorabil, scrie IFLScience, care citează Nature Microbiology.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.