Capcana efectului de bumerang  

Capcana efectului de bumerang  
📅 2025-01-06

Scriam în comentariul anterior că echilibrarea finanțelor publice este provocarea majoră care trebuie abordată cu responsabilitate în acest nou an, 2025.

România se confruntă cu un deficit bugetar uriaș, cu o creștere a costurilor cu datoria publică și cu o economie încetinită care riscă poate chiar intrarea în recesiune. Este esențial ca guvernul să adopte politici publice și măsuri fiscale echilibrate, care să nu împovăreze și mai mult economia.

Reechilibrarea bugetară trebuie să fie graduală și bine planificată, evitând măsurile populiste cu efecte negative pe termen lung. Una dintre cele mai mari greșeli pe care guvernul ar putea să le facă este să impună măsuri cu efecte imediate, dar cu consecințe negative pe termen lung, căzând astfel într-o așa-zisă capcană a efectului de bumerang al propriilor măsuri. Lăcomia de a rezolva rapid problemele fiscale poate conduce la politici ce par soluții salvatoare pe termen scurt, dar care se transformă în veritabile capcane pe termen lung. Efectul de bumerang al acestor măsuri poate deveni devastator, afectând nu doar economia, ci și stabilitatea socială.

Un exemplu al acestor măsuri cu efect de bumerang este creșterea excesivă a taxelor și impozitelor, supraîmpovărarea regimului fiscal. La prima vedere, majorarea taxelor și impozitelor poate părea o soluție rapidă pentru creșterea veniturilor bugetare. Dar o creștere abruptă a sarcinilor fiscale descurajează investițiile, deoarece companiile și investitorii devin reticenți să își plaseze capitalul într-o economie caracterizată de o povară fiscală excesivă. Această frână pusă investițiilor se traduce, în final, printr-un ritm mai lent de dezvoltare economică și printr-o scădere a numărului locurilor de muncă disponibile. Iar pe termen mediu și lung, statul ajunge să colecteze mai puțin la bugetul public de la o economie pe care singur a împins-o pe o pantă descrescătoare.

În mod similar, reducerile bruște ale cheltuielilor de capital, deși pot părea necesare pentru a reduce deficitele bugetare, pot avea consecințe nefaste pe termen lung. Cheltuielile de capital sunt un factor de dezvoltare economică; investițiile publice strategice în infrastructură, educație, sănătate și în tehnologiile moderne ce contribuie la tranziția energetică sunt prioritare pentru stimularea creșterii economice și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, sunt motoarele unei economii sustenabile.

Dacă este cu adevărat preocupat de dezvoltarea economiei, guvernul are datoria de a promova proiectele de investiții ce se realizează deopotrivă cu bani publici, cu fonduri europene sau prin parteneriat public-privat. Sacrificarea acestor cheltuieli vitale poate duce la un declin al calității vieții și la pierderea competitivității pe termen lung. O infrastructură deteriorată, un sistem educațional subfinanțat, servicii de sănătate precare sau industrii uzate moral și neeficiente economic afectează direct productivitatea și atractivitatea economică a unei țări.

Este esențial ca guvernul să adopte politici fiscale echilibrate, care să nu descurajeze investițiile și să nu afecteze negativ sectoarele esențiale ale economiei. Investițiile în infrastructură, educație și sănătate, precum și cele destinate procesului de tranziție energetică nu trebuie să fie sacrificate, ci dimpotrivă, trebuie să fie prioritizate. Acestea constituie baza pe care se poate construi o economie robustă și competitivă, capabilă să facă față provocărilor viitorului.

Citește pe Antena3.ro
Un șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții

Prosperitatea națională și a cetățenilor nu poate fi obținută prin „heirupism” de politici publice, dezmăț bugetar și lăcomie fiscală. Bugetul public trebuie curățat de cheltuielile inutile sau ineficiente. Aceasta include eliminarea subvențiilor nejustificate, limitarea cheltuielilor administrative și aplicarea unor standarde stricte de cost în toate achizițiile publice, de la fiecare administrație publică comunală până la cea mai înaltă autoritate statală.

România are nevoie de eficiență în administrație. Reducerea numărului de angajați din administrație și alinierea salariilor la performanță sunt măsuri esențiale. Un aparat administrativ supradimensionat sufocă resursele publice și afectează și percepția cetățenilor asupra modului în care este utilizat bugetul statului.

Apoi, companiile de stat trebuie să fie supuse unor reforme profunde care să elimine practicile ineficiente și să le alinieze la standardele de performanță ale companiilor private.

Iar creșterea veniturilor prin măsuri fiscale echitabile trebuie să ia locul majorării generale a impozitelor. Guvernul trebuie să prioritizeze reducerea evaziunii fiscale și extinderea bazei de impozitare, în timp ce adoptarea unor măsuri care să stimuleze conformarea voluntară, precum digitalizarea sistemului fiscal, poate contribui semnificativ la creșterea veniturilor fără a afecta negativ economia.

În concluzie, guvernul trebuie să evite tentația măsurilor fiscale pripite și să adopte strategii pe termen ceva mai lung, care să asigure stabilitatea și dezvoltarea sustenabilă.

Pe scurt, trebuie să se ferească de capcana efectului de bumerang.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Premierul Canadei, Justin Trudeau, așteptat să demisioneze în această săptămână

Justin Trudeau, premierul Canadei, se pregătește să-și anunțe demisia în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescânde din Partidul Liberal și al scăderii dramatice a popularității sale, potrivit unui raport publicat de ziarul The Globe and Mail.

Boboteaza 2025: Tradiţii şi obiceiuri în România, de la busuiocul sub pernă, până la farmece și descântece

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.

Rețeaua „școlilor de mercenari” din anturajul fostului prezidențiabil Călin Georgescu

Șeful luptătorilor care îi asigură paza și protecția fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, deține în proprietate nu mai puțin de cinci societăți comerciale, toate cu sediul la Mediaș, care se ocupă cu „alte activități de învățământ”. 

Cum se circulă în dimineața de Bobotează: Polei în trei județe din nord-vestul țării

În dimineața zilei de Bobotează, Centrul Infotrafic anunță condiții speciale de trafic în nord-vestul țării. Maramureș, Satu Mare și Sălaj se confruntă cu porțiuni de polei pe drumurile naționale, însă autoritățile intervin cu utilaje și material antiderapant.

Globurile de Aur 2025: Sebastian Stan, premiat la categoria cel mai bun actor într-un film comedie/musical. Iată lista câștigătorilor

„Emilia Perez", o comedie muzicală neobișnuită despre un lord mexican al drogurilor care își schimbă sexul, „The Brutalist" și drama istorică japoneză „Shogun" au dominat ceremonia Globurilor de Aur din acest an.

România se întoarce la demolări: Avem confirmarea preluării proiectelor lui Nicolae Ceaușescu

În cazul DN 71, unii dintre cei care urmează să fie expropriați au descoperit că planurile cadastrale folosite în proiect sunt anterioare anului 1990, iar casele lor sunt amplasate în zona pe care proiectantul o consideră „teren neconstruit” sau „gard”. Aceste erori confirmă faptul că se folosesc...

Trump trasează reguli noi pentru războiul din Ucraina

Noua abordare a președintelui ales al Statelor Unite în privința conflictului militar de pe teritoriul ucrainean se poate dovedi decisivă pentru stabilirea deznodământului unui război care durează deja de trei ani. Intrarea lui Trump în ring schimbă regulile luptei, însă poate face diferența doar...

Capcana efectului de bumerang  

Scriam în comentariul anterior că echilibrarea finanțelor publice este provocarea majoră care trebuie abordată cu responsabilitate în acest nou an, 2025.

O călătorie fascinantă în Bucureștiul fanariot: viața cotidiană, acum 300 de ani

Dialogul cu Tudor Dinu, profesor de limba, literatura şi civilizaţia greacă la Universitatea din Bucureşti, prinde conturul unei ferestre întoarse către zările cândva fremătânde ale epocii fanariote românești, una dură din punct de vedere politic și social, dar și extraordinar de fertilă cultural...

Puterea ne dă încredere, ne corupe, ne eliberează… Efectele secundare (pozitive) ale puterii

Puterea e un instrument. Puterea face să se întâmple zi de zi lucruri (bune și rele). Încurajează acțiunea și pare să ne motiveze. Totul ține însă de omul care o instrumentează. Dar să-i percepem tainele pe îndelete.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.