Ce se întâmplă cu taxele, salariile și pensiile românilor în următorii 7 ani. Planul Guvernului a fost trimis la Bruxelles

Ce se întâmplă cu taxele, salariile și pensiile românilor în următorii 7 ani. Planul Guvernului a fost trimis la Bruxell
📅 2024-10-25

Planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, care a fost trimis la Bruxelles, a fost publicat vineri, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Potrivit Antena 3 CNN, Executivul își propune să reducă deficitul bugetar cu 5,4% în următorii șapte ani - de la 7,9%, în prezent, la 2,5% din PIB - până în 2031. De asemenea, Guvernul solicită oficialilor de la Bruxelles să extindă perioada de ajustare a deficitului bugetar de la patru ani, cât indică tratatul de funcționare al UE în prezent, la șapte ani.

Potrivit planului fiscal, proiecția veniturilor bugetare în perioada 2025-2031 se bazează pe cinci ipoteze:

1. Creșterea veniturilor bugetare în corelare cu PIB-ul nominal – În intervalul 2025-2031, veniturile bugetare ar urma să crească în același ritm cu PIB-ul, astfel încât să contribuie la ajustarea fiscal-bugetară.

2. Reforma fiscală conform PNRR – Implementarea reformelor prevăzute în jaloanele 207, 208 și 237 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să aducă venituri suplimentare de aproximativ 1,1% din PIB în 2025, luând în calcul și majorarea plafonului neimpozabil pentru pensii. Măsurile specifice de reformă vor fi definite de Banca Mondială, iar Guvernul urmează să le aprobe în primul trimestru din 2025.

3. Îmbunătățirea colectării și digitalizarea – Proiectele de digitalizare și măsurile împotriva evaziunii fiscale, alături de îmbunătățirea legislației în domeniul insolvenței, sunt estimate să majoreze veniturile bugetare cu 0,5% din PIB până la sfârșitul anului 2026.

4. Actualizarea veniturilor nefiscale – Redevențele pentru exploatarea resurselor naturale și minerale vor fi revizuite pentru a reflecta mai corect valoarea acestor resurse.

5. Proiectul Neptun Deep – Începând cu anul 2027, exploatarea gazelor naturale din proiectul Neptun Deep ar trebui să aducă încasări suplimentare din accize și redevențe.

Citește pe Antena3.ro
Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă

„Ministerul Finanțelor va efectua, cu sprijinul asistenței tehnice, al serviciilor de consiliere și de consultanță, o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită structura sistemului fiscal/legislației fiscale din România astfel încât sistemul fiscal să contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice durabile.

Accentul se va pune pe:

  • ⁠eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări),
  • ⁠contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale) și
  • ⁠orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri”, se mai arată în planul fiscal al Guvernului.

PLANUL FISCAL POATE FI CONSULTAT AICI.

Principalele măsuri pe care Guvernul le propune în planul fiscal:

  • Vor să reducă cheltuielile statului cu salariile bugetarilor
  • Vor elimina facilitățile fiscale și vor reduce gradual pragul pentru IMM-uri
  • În 2025, se reduc gradual facilitățile pentru domeniul construcțiilor. În 2028, va fi eliminată total măsura taxelor reduse pe salarii.
  • Deduceri fiscale pentru cei cu venit sub salariul mediu pe economie
  • Planul spune că vor fi actualizate prevederile legate de TVA (dar nu menționează clar că vor crește TVA)
  • Noua lege a salarizării limitează sporurile la 20% și se aplică atunci când există spațiu fiscal, când deficitul este 5%

Cu privire la reforma pensiilor, în planul fiscal este precizat că „se concentrează pe asigurarea sustenabilității fiscale și pe digitalizarea Pilonului II al sistemului de pensii”.

Principalele măsuri menționate pentru reforma pensiilor:

  • Asigurarea sustenabilității fiscale a Pilonului II prin creșterea contribuțiilor de la 4,75% la 6% până în anul 2031
  • Digitalizarea sistemului de pensii private
  • Diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II
  • Introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii
  • Introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor
  • Reducerea pensionării anticipate și prelungirea vieții active
  • Întărirea principiului contributivității și creșterea adecvării pensiilor

Impactul bugetar pe care ar trebui să îl aducă reforma pensiilor este de 1,1% din PIB în 2025.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

3 Zodii își schimbă viața în bine pe 26 Octombrie 2024

Sâmbătă, 26 octombrie 2024, trei semne zodiacale pornesc într-o cruciadă personală pentru a-și îmbunătăți viața.

Sfântul Dumitru 2024: Tradiții, superstiții și Focul lui Sâmedru în România

Sfântul Dumitru, sărbătorit anual pe 26 octombrie, este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin-ortodox și are o semnificație deosebită în tradiția populară românească. Cunoscut și sub numele de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, această sărbătoare este încărc...

Franța vrea să introducă bilete de intrare pentru vizitarea Catedralei Notre-Dame din Paris

Ministrul Culturii din Franța, Rachida Dati, vrea să introducă bilete de intrare pentru vizitarea Catedralei Notre-Dame din Paris. Banii strânși ar fi folosiți pentru un fond de întreținere și conservare a patrimoniului religios din întreaga țară, potrivit AFP.

Liderii republicanilor din Congres o acuză pe Harris că incită la violenţă împotriva lui Trump

Liderii republicanilor din Congresul american au acuzat-o vineri pe Kamala Harris că incită la violenţă politică împotriva lui Donald Trump şi la o nouă tentativă de asasinat, după ce democrata l-a calificat drept "fascist" pe rivalul său republican la prezidenţialele din 5 noiembrie, relatează AFP.

25 Octombrie, o zi de onoare pentru eroii României, sacrificiu și devotament - istoria glorioasă a armatei Române

În fiecare an, pe 25 octombrie, România își sărbătorește cu mândrie și recunoștință forțele armate, aducând un omagiu celor care, de-a lungul secolelor, și-au pus viețile în slujba apărării și unității naționale.

Concerte caritabile, în București, pentru animalele fără stăpân

Vineri și sâmbătă, în Capitală, va fi organizat Dirty Fest, un festival ce are ca scop ajutorarea asociațiilor care se ocupă cu bunăstarea animalelor fără stăpân. Mai multe vedete, printre care și Ian Andersen, de la Jethro Tull, au ales să susțină campania.

Cât timp poți sta în picioare ca un flamingo? Răspunsul îți reflectă vârsta, arată unui nou studiu

Statul într-un picior poate fi un test bun pentru sănătatea generală a oamenilor, arată un nou studiu. Timpul în care o persoană poate sta în „poziția flamingo” scade semnificativ cu vârsta, relatează CNN.

Pascal Bruckner la București - lansare de carte și sesiune de autografe

Editura Trei și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd.Regina Elisabeta nr.38) vă invită vineri, 25 octombrie, ora 18:30, la întâlnirea cu Pascal Bruckner, romancier şi eseist, figură emblematică a intelectualităţii franceze.

Judecătorul respinge acuzația de omor involuntar în cazul actorului Alec Baldwin

Un judecător din New Mexico și-a menținut decizia de a respinge acuzația de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin, celebrul actor care a împușcat un director de imagine pe platoul de filmare al unui western, relatează AP News.

Răsturnare de situaţie în dosarul lui Dumitru Buzatu. Judecătorii spun că rechizitoriul procurorilor DNA a fost întocmit nelegal

Curtea de Apel Iaşi a dispus, vineri, îndepărtarea de la dosar a mijloacelor de probă constând în înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.