Asociația Energia Inteligentă: „Noul Guvern nu doar că va crește taxele, dar riscă să omoare și investițiile din energie”

Asociația Energia Inteligentă: „Noul Guvern nu doar că va crește taxele, dar riscă să omoare și investițiile din energie
📅 2025-01-06

„Vechiul Guvern a cheltuit iresponsabil și acum Noul Vechi Guvern trebuie să acopere cheltuielile iresponsabile făcute de Vechiul, dar în fapt același Guvern.”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI)

„Deși toată lumea politică a promis că nu vor crește taxele, în fiecare zi suntem anunțați că noi și noi taxe apar. Chiar dacă suntem păcăliți că aceste taxe sunt adresate companiilor, ele vor fi plătite de populație urmare a creșterii prețurilor. Între măsurile propuse de a acoperi aceste cheltuieli se numără și un nou impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1,5%, aplicabil cu data de 31 decembrie.”, afirmă președintele AEI.

„Articolul care impune aceste impozite în ordonanța trenuleț, este în fapt modificarea articolul 498, alineatul 1, din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: ”Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.” Vorbim de sondele de țiței și gaze, clădirile stațiilor de tratare, clădirile stațiilor de comprimare, clădirile stațiilor de reglare, platforme, clădirile stațiilor de transpormare, clădirile centralelor hidroelectrice, clădirile centralelor termoelectrice etc.

Investițiile viitoare în energie vor fi puternic afectate. Vom vorbi de întârzieri, dar și de investitori care oricum au început să aibă îndoieli asupra a ideii de a investii în România. În situația în care nu vom reuși să menținem aceasta încredere într-un sistem de taxare predictibil în România, investițiile în sectorul energetic se vor restrânge și vom culege în maxim 2 ani (o dată cu oprirea reactorului numărul 1 de la Cernavodă) roadele și să ne pregătim de un scenariu extrem, precum cel din Republica Moldova, să alegem cine va avea și cine nu va avea lumină și căldură.

O altă problemă foarte importantă este determinată de faptul că această taxă, va afecta investițiile în derulare atât de necesare în prezent în sectorul de gaze și energie electrică din considerente de securitate. În primul rând ne găsim într o situație extrem de periculoasă de a se rebloca (pentru a câta oară) investiții extraordinar de importante pentru securitatea energetică a României – Exploatarea Gazelor din Marea Neagră, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Centrala pe gaze naturale de la Mintia etc.. Avem un scenariu 2014, care se repetă și deja putem să anticipăm rezultatele pentru România.

Sigur Legea offshore prevede ca regimul fiscal specific al domeniului, care include și eventuale ”impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului′′, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții speciale, dar Codul Fiscal este o lege care se aplică cu prioritate. Astfel, aceste taxe se vor aplica și pentru investițiile din Marea Neagră și care poate ridica din nou problema exploatării acestor gaze.

Dar pe lângă problema de securitate (reducerea/înghețarea investițiilor), care o crează această ”ordonanță trenuleț” toate aceste taxe se vor regăsi în tarife și în cheltuielile de producție, și mai departe în prețuri. Analizând doar valorile clădirilor speciale din sectorul de gaze naturale (sonde de gaze, platforme și clădiri aferente instalațiilor tehnologice), am evaluat o creștere a prețului la gaze cu cca 2,7% față de prețul plafonat existent în prezent.

Citește pe Antena3.ro
Un șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții

Populația va fi pusă să acopere o parte din cheltuielile iresponsabile, prin creșterea prețului la gaze, energie electrică, produse petroliere și energie termică, urmare a taxelor pe clădiri speciale impuse de Noul Guvern de la 1 ianuarie 2025.”, mai precizează Chisăliță.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Rezistența la antibiotice, noua amenințare globală: Bacteriile ar putea ucide 40 de milioane de oameni până în 2050

Rezistența la antibiotice devine o amenințare globală tot mai gravă, care ar putea face 40 de milioane de victime în următorii 25 de ani, avertizează Dame Sally Davies, fostul medic-șef al Angliei.

Vânt puternic și ploi în următoarele zile: rafale de până la 110 km/h la munte

Meteorologii anunță două zile cu vreme agitată în mai multe zone ale țării. Vântul va sufla cu putere în special la munte, unde rafalele vor atinge viteze între 60 și 80 de kilometri pe oră. În Capitală se anunță două zile cu temperaturi peste normalul perioadei.

Finanțatorul tăcut cu barbă portocalie: Omul forte al Statului Islamic are cetățenie britanică. Cine este Abdul Qadir Mumin

Abdul Qadir Mumin, liderul somalez cu barbă portocalie vopsită cu henna și ochelari impresionanți, a devenit una dintre cele mai influente persoane din organizația teroristă Statul Islamic (SI), deși nu deține oficial această poziție, potrivit experților citați de AFP.

Romanul “Sînt o babă comunistă!”, în lectura lui Dan Lungu, integral, la Radio România Cultural

“Sînt o babă comunistă!”, de Dan Lungu, un roman emblematic al literaturii române contemporane, va fi citit în întregime de autor, în premieră absolută, la Radio România Cultural. Lectura va fi difuzată în foileton, on-air și online, în perioada 6-10 ianuarie 2025, de la ora 12.00.

Cum scăpați de mirosurile urâte din frigider în 4 pași

După sărbători, frigiderul poate deveni un adevărat amalgam de arome, mai ales după depozitarea alimentelor cu mirosuri puternice și diverse.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care toți credincioșii ar trebui să o rostească de Bobotează

Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox. Este momentul în care credincioșii își îndreaptă inimile și gândurile spre Dumnezeu, cerând binecuvântare, curățire sufletească și protecție pentru noul an.

Horoscopul dragostei pentru săptămâna 6 - 12 ianuarie 2025: Taurii sunt romantici, iar Scorpionii au o revelație majoră

Odată cu retrogradarea lui Marte din Leu în Rac pe 6 ianuarie, energia săptămânii aduce calm și deschidere emoțională în relații. Este momentul perfect pentru a crea un spațiu sigur în relația ta, unul care să vă ridice viețile împreună.

Cifrele dezastrului: Exportăm grâu de 700 mil. euro și importăm biscuiți de 650 mil. euro. Suntem campionii Europei la vândut porumb și cumpărăm brânză de o jumătate de miliard

Deși s-au cheltuit de la bugetul de stat zeci de milioane de euro în ultimii ani pentru creșterea producțiilor de legume, fructe și dezvoltarea industriei alimentare, România continuă să importe cantități tot mai mari de mâncare.

Şapte tipuri de cancer, legate direct de consumul de alcool

Şeful sănătăţii publice din Statele Unite a cerut introducerea unor avertismente de risc pentru băuturile alcoolice, similare cu cele de pe pachetele de țigări, în urma unor noi cercetări care leagă consumul de alcool de cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon şi de f...

Moștenirea lui Marcel Boloș, pentru Tanczos Barna: Două contracte în plată, de 9,4 milioane de lei

În săptămâna de dinaintea învestirii Guvernului Ciolacu II, Ministerul Finanțelor Publice, sub mandatul lui Marcel Boloș, a finalizat două achiziții de servicii de dezvoltare software, încheind două contracte de prestări a acestor servicii, pentru aproape două milioane de euro.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.