VIDEO În ce stadiu sunt lucrările de conservare şi protejare la Hanul Solacolu, una dintre cele mai vechi clădiri din București - HotNews.ro

VIDEO În ce stadiu sunt lucrările de conservare şi protejare la Hanul Solacolu, una dintre cele mai vechi clădiri din Bu
📅 2025-01-07

Lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu continuă, fiind ridicată structura la nivelul etajului 1 aferentă corpului principal de clădire şi a început montarea primelor grinzi pe care se va rezema acoperişul provizoriu, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Lucările la clădirea ale cărei ziduri riscau să cadă peste trecători au început în primăvara anului trecut.

Conform lui Nicușor Dan, echipele Trustului de Clădiri Municipale București au ridicat structura la nivelul etajului 1 aferentă corpului principal de clădire și au început montajul primelor grinzi pe care se va rezema acoperișul provizoriu. Pe restul corpurilor de clădire s-a lucrat la evacuarea gunoiului și la montajul elementelor de rezistență metalice de la subsol și parter.

Totodată, pentru securizarea clădirilor, au fost îndepărtate elementele din lemn și tablă deterioarate, care ar fi putut reprezenta risc de desprindere, spune Nicușor Dan.

El a publicat, duminică, pe Facebook, imagini cu lucrările la Hanul Solacolu, monument istoric, clădire emblematică a Capitalei.

Despre Hanul Solacolu

Construit în 1859, imobilul se află pe Calea Moșilor colț cu strada Paleologu. Cu fiecare zi, starea clădirii s-a agravat, zidurile rămase riscând să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Lucrările au început în aprilie 2024, după ce municipalitatea a expropriat clădirea în ianuarie 2022, iar vreme de 2 ani a durat partea birocratică și elaborarea documentației pentru punerea în siguranță a imobilului.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora – Emilia, Solacolu Bucur – Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

Hanul Solacolu a fost construit la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

După anii ’90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spaţiul. În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric.

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. Proprietarii au fost amendați în mai multe rânduri din cauza situației în care se află imobilul.

După nenumăratele articole de presă și sesizări ale societății civile, exproprierea hanului a fost aprobată în 2019, însă pentru că nu s-a făcut în 90 de zile, nu mai putea fi făcută.

Consiliul General a aprobat în noiembrie 2021 actualizarea costurilor pentru exproprierea hanului Solacolu. Costul aferent exproprierii a scăzut de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei. În ianuarie 2022, clădirea a fost în final expropriată.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

„O tragedie inimaginabilă”. Mesajul actriței Aubrey Plaza după moartea soțului ei

Actriţa Aubrey Plaza a publicat o declaraţie după moartea soţului ei, Jeff Baena, care a fost găsit vineri în locuinţa sa din Los Angeles după ce acesta s-a spânzurat. Regizorul și scenaristul hollywoodian Jeffrey Baena,…

De Bobotează au fost și temperaturi cu 12 grade peste normal, iar de Sf Ion maximele ajung la 17 grade Celsius

Și în 2025 ziua de Bobotează a fost mult mai caldă decât ar fi fost normal, în țară au fost 16 grade Celsius și până și la Miercurea Ciuc, un pol al frigului, au fost…

LIVE Război în Ucraina, ziua 1049: Emisarul lui Trump pentru Ucraina și-a amânat vizita la Kiev și turneul european / Zelenski afirmă că 15.000 de ruși au murit pe frontul din Kursk

Viitorul emisar pentru Ucraina al lui Donald Trump și-a amânat turneul de evaluare pe care urma să-l facă la Kiev și în alte capitale europene până după inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie, au spus…

10 realizări ale României în 2024

Anul 2024 rămâne unul memorabil pentru România din multe puncte de vedere. Departe de discuțiile politice aprinse, România a progresat în diferite domenii, fiind prezentate acum 10 realizări. Creșterea substanțială a PIB-ului pe cap de…

Cum de supraviețuiesc oamenii accidentelor aviatice în care aproape toți ceilalți mor? O mulțime de lucruri ajută la supraviețuire, printre care și norocul pur și simplu

Când zborul Jeju Air 2216 a aterizat pe un aeroport din Coreea de Sud, a derapat și a izbucnit în flăcări, părea imposibil ca vreunul dintre cei 181 de călători să fi supraviețuit. În mod…

VIDEO Cutremur puternic în Tibet marți dimineață, soldat cu zeci de morți potrivit primelor estimări / 1.000 de case au fost afectate de seism

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți poalele nordice ale Himalayei, în apropierea unuia dintre cele mai sfinte orașe din Tibet, ucigând cel puțin 53 de persoane și zguduind clădiri din țările vecine Nepal,…

Tensiuni mari în Venezuela: Forțele de securitate au umplut străzile din Caracas după ce opoziția a anunțat proteste / Armata refuză „categoric” să-l recunoască drept președinte pe Urrutia și îl susține în continuare pe Maduro

Armata venezueleană a refuzat „categoric” luni un apel al liderului opoziției Edmundo Gonzalez Urrutia, care încearcă să relanseze protestele din țară și este sprijinit de SUA, de a-l recunoaște ca președinte înainte de învestirea lui…

Județele cu cel mai mare șomaj. Joburile de vânzători sau casieri vor dispărea iar oamenii cu gândire creativă, familiarizați cu AI și big data vor fi cei mai căutați

Potrivit datelor INS, România are peste 460.000 de șomeri, cam cât populația unui județ cum e Aradul. Există județe în care rata șomajului trece de 9%, iar în 11 județe șomajul depășește media pe țară…

„Nu l-am bătut, am avut o discuție mai aprinsă”. Ce a pățit un srilankez care muncește în România ca să nu-și piardă terenul cu orez și banane de acasă

După ce a luat un împrumut de 5.000 de dolari, pe care l-a garantat cu pământul moștenit de la părinți, ca să vină să muncească în România, un srilankez de 46 de ani s-a trezit…

Căile ferate în România: În 35 de ani, numărul de kilometri de cale ferată modernizată este la jumătate față de cel al autostrăzilor

Situația căilor ferate din România nu arată încurajator, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, scrie publicația specializată Club Feroviar care trece în revistă marile proiecte realizate și le compară cu…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.