„Unde se poate submina mai bine democrația decât în țara care este obsedată de corectitudinea constituțională?” / Musk și „jocul perfect” - HotNews.ro

„Unde se poate submina mai bine democrația decât în țara care este obsedată de corectitudinea constituțională?” / Musk ș
📅 2025-01-07


Elon Musk se amestecă în alegerile din întreaga Europă, iar sprijinul său acordat partidului AfD este dovada că este hotărât să submineze democrația în Germania, o țară care știe mai bine decât oricine ce poate aduce dictatura de extremă dreaptă, scrie John Kampfner, specializat în afaceri externe, într-o analiză în The Independent.

Autorul John Kampfner, fost asociat al unui think tank de apărare și securitate și fost director al unui institut politic de prim rang la nivel mondial, rememorează în contidianul britanic un episod petrecut în urmă cu un deceniu la o conferință despre internet la Berlin, sponsorizată de Google.

El relatează că una dintre participantele la eveniment a sugerat că guvernul german ar trebui să înființeze o companie publică de internet, decriind Silicon Valley drept apanajul super-bogaților americani în care nu poți avea avea încredere pentru a spune adevărul sau a păstra democrația. Kampfner spune că „vorbitorul a prevăzut malignitatea lui Elon Musk mult mai devreme decât mine sau decât oricine altcineva cunoscut de mine”.

”Musk trece cu un baros prin politica din Germania, în cel mai sensibil moment al acesteia, și se bucură de frica pe care o stârnește. Cu cât insultele sale devin mai colorate (transmise prin X, fieful său personal), cu atât clasa politică devine mai indignată. Acesta este obiectivul său și al șefului său, Donald Trump”, scrie specialistul în afaceri externe în analiza publicată vineri de The Independent. El se întreabă: „Unde se poate submina mai bine democrația decât în țara care este obsedată de corectitudinea constituțională?”.

Jocul perfect al lui Musk

El relatează valul de atacuri ale lui Elon Musk la adresa politicienilor germani. Miliardarul l-a etichetat pe cancelarul Olaf Scholz drept „un prost incompetent”. Într-o altă postare, el l-a numit „Olaf Schitz”. De asemenea, Musk a pulverizat denunțuri ale tuturor celorlalte partide principale. Dar cel mai recent atac al său la adresa șefului statului, președintele Frank-Walter Steinmeier, a fost cel care a provocat cea mai mare ofensă, numindu-l pe presupusul custode al democrației „un tiran antidemocratic”.

Teoretic, toți au dreptul să îl dea în judecată, scrie Kampfner, care afirmă că legislația germană pune în balanță libertatea de exprimare cu dreptul de a nu fi insultat în public. Codul penal conține o întreagă categorie de „crime de onoare”, care include insultele, calomnia, defăimarea și propagarea de afirmații false care provoacă prejudicii, pierderi financiare sau stres emoțional. Toate acestea, spune specialistul, ar face jocul perfect al lui Musk și al luptei sale autoproclamate pentru „libertatea de exprimare”.

Potrivit lui Kampfner, ceea ce este mult mai periculos este sprijinul deschis al lui Elon Musk pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Având în vedere că partidul se află pe locul al doilea în sondajele de opinie înaintea alegerilor generale din 23 februarie, susținerea sa în paginile ziarului conservator Welt am Sonntag, de obicei respectabil, a AfD și a tot ceea ce reprezintă aceasta – remigrație, naționalism etno și eurofobie – este importantă. Nu datorită perspicacității politice a lui Musk, ci datorită stăpânirii sale asupra social media”, notează specialistul.

Cel mai bogat om din lume are o agendă politică și economică în Germania, afirmă John Kampfner.

După ruperea coaliţiei de guvernare din Germania, Elon Musk l-a catalogat pe cancelarul german Olaf Scholz drept ”nebun”. Foto Profimedia

Elon Musk exploatează o frustrare latentă față de democrația liberală

În comentariul său din Welt am Sonntag de acum câteva zile, Musk a lăudat AfD pentru planurile sale de a „reduce suprareglementarea guvernamentală, de a reduce taxele și de a dereglementa piața”. O fabrică Tesla din regiunea Brandenburg, la est de Berlin, este prima sa fabrică de mașini electrice din Europa și ar beneficia de pe urma oricărei dereglementări.

„Alternativa pentru Germania este ultima scânteie de speranță pentru această țară”, a scris Musk în ziarul german. El a continuat spunând că partidul de extremă dreapta „poate conduce țara într-un viitor în care prosperitatea economică, integritatea culturală și inovarea tehnologică nu sunt doar dorințe, ci realitate”.

Comentariul miliardarului american a dus rapid la demisia editorului de opinie al ziarului, Eva Marie Kogel, care și-a exprimat dezacordul față de alegerea editorială, în timp ce Lars Klingbeil, președintele social-democraților lui Scholz l-a acuzat pe Musk că vrea să „arunce Germania în haos”, comparându-l cu Vladimir Putin. „Ambii doresc să ne influențeze alegerile și să sprijine în mod specific dușmanii democrației din AfD”, a declarat Klingbeil.

Varianta mai puțin optimistă este că Elon Musk exploatează o frustrare latentă față de democrația liberală din Germania, la fel cum fac el și Trump în Regatul Unit, notează Kampfner în The Independent. El scrie că atât Scholz, cât și Friedrich Merz, liderul creștin-democraților (CDU) și cel mai probabil om care îi va succeda la cancelarie, l-au criticat pe Musk, „dar și-au ales cuvintele cu grijă”. „Voi, cetățenii, decideți ce se întâmplă în Germania”, a spus Scholz în discursul său de Anul Nou.

Tonurile măsurate ale lui Scholz, dar și al altor lideri germani, maschează un sentiment tot mai puternic de alarmă, notează specialistul în analiză, punctând că atacul terorist de la târgul de Crăciun din Magdeburg a demonstrat, pe de o parte o vulnerabilitate continuă la astfel de incidente și pe de o alta a deschis ușa pentru noi denunțuri ale imigranților. „Iar Germania, dintre toate locurile, știe unde poate duce o astfel de ostilitate”, punctează John Kampfner.

Elon Musk va fi consilier al președintelui Donald Trump în viitoarea administrație de la Washington. Foto Profimedia

Germania, „țara care știe cel mai bine ce poate aduce dictatura de extremă dreaptă”

Potrivit datelor publicate de The Independent, este posibil ca AfD să fi crescut cu aproximativ un punct procentual, dar rămâne la 20%, CDU rămâne la peste 30 %, în timp ce SPD, Verzii și alții sunt în declin.

Kampfner spune că un „firewall” convenit de principalele partide rămâne în vigoare, asigurând lipsa cooperării sau a discuțiilor de coaliție cu AfD sau cu alte grupări extremiste la nivel național, deși la nivel local acest lucru a început să se estompeze.

Scenariul optimist, potrivit specialistului, este că alegătorii germani nu sunt mai dispuși decât în urmă cu un deceniu ca antreprenorii americani să le spună ce să facă și că apropierea lui Musk de AfD nu va face mare diferență.

Cel mai probabil rezultat al alegerilor rămâne o coaliție Merz/CDU împreună cu SPD sau Verzii sau cu ambele. Varianta mai puțin optimistă este că Musk exploatează o frustrare latentă față de democrația liberală din Germania, la fel cum o fac el și Trump în Regatul Unit, prin sprijinul acordat lui Nigel Farage, și în Franța, cu Marine Le Pen.

Germanii sunt deja pietrificați de perspectiva inaugurării lui Trump peste două săptămâni, scrie John Kampfner, care se întreabă: „Cât de departe va merge cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, un titlu care obișnuia să poarte eticheta de lider al lumii libere, pentru a submina democrația în țara care știe mai bine decât oricine ce poate aduce dictatura de extremă dreaptă?”.

Întrucât campaniile electorale din Germania au tendința de a produce surprize ciudate, Musk și cei de teapa lui au tot timpul la dispoziție pentru a afecta o democrație liberală care a fost construită cu atâta migală în ultimele opt decenii, conchide autorul britanic.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Bărbatul care a trăit 32 de ani singur pe o insulă a murit la 85 de ani. Povestea lui Mauro Morandi, „Robinson Crusoe” al Italiei 

Mauro Morandi, un italian supranumit „Robinson Crusoe” de către presă după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani, scrie The Guardian. …

Țara în care voia să emigreze Traian Băsescu tocmai a executat 100 de bărbați și se pregătește să mai execute 70: „Bandiți urbani”. Aici turiștii sunt atrași „în capcane care includ promisiunea de aur și diamante la preț redus”

Aproximativ 102 bărbați au fost executați de guvernul congolez în ultima săptămână, iar alți 70 urmează să fie executați, a declarat duminică ministrul justiției al țării într-o declarație pentru Associated Press, citată de CNN. Acesta…

Ana Birchall candidează din nou la alegerile prezidențiale: „Prea mult timp ne-am mulțumit cu mai puțin decât merităm”

Ana Birchall a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că va candida și la scrutinul prezidențial din 2025. La cel de la finele anului trecut, a candidat din postura de independent și a obținut 42.853 de…

VIDEO Trump cere acum ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare şi nu exclude folosirea forţei pentru a obţine Groenlanda

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică,…

INTERVIU De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni și cum s-ar putea întoarce împotriva lui? Armand Goșu, despre miza uriașă pe care Kremlinul o are în Republica Moldova 

Pentru că Transnistria nu mai răspunde ca înainte la ordinele lor, rușii le-au întrerupt gazul, iar acolo se profilează o criză umanitară majoră. Totuși, Moscovei ar trebui să îi fie frică de faptul că Ucraina poate…

Elena Lasconi: „Dacă e să ne luăm după sondaje, eu câștigam alegerile prezidențiale”. Ce-i reproșează șefa USR lui Nicușor Dan

Președinta USR Elena Lasconi a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că nu are încredere în datele pe care le-a prezentat Nicușor Dan dintr-un sondaj care ar fi fost realizat de echipa primarului general. Plasarea ei…

CTP, despre amenințările la adresa lui: „Voia să-mi vadă cenușa”

În podacastul ”Vorbitorincii”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat de ce colecționează amenințările.  După anularea turului II al alegerilor prezidențiale, Cristian Tudor Popescu a descris pe Facebook un moment în care, în loc de înjurăturile…

România – cea de-a treia cea mai scumpă piață a energiei din UE în 2024

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind…

Trump spune că va schimba numele Golfului Mexic în „Golful Americii”

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat marți că, după ce va reveni la Casa Albă, va schimba numele Golfului Mexic, situat pe coasta de sud a Statelor Unite, în „Golful Americii”, relatează AFP.…

Lukașenko avertizează că nu va proteja UE de imigrația ilegală. „De ce ar trebui să-i apărăm?”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat marţi că nu va apăra ţările occidentale împotriva afluxului de migranţi, unul dintre principalele puncte de divergenţă dintre Minsk şi Uniunea Europeană, relatează EFE, preluată de Agerpres. „Suntem acuzaţi…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.