Aproximativ 102 bărbați au fost executați de guvernul congolez în ultima săptămână, iar alți 70 urmează să fie executați, a declarat duminică ministrul justiției al țării într-o declarație pentru Associated Press, citată de CNN.
Acesta a declarat că bărbații, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, erau tâlhari înarmați și „bandiți urbani”, cunoscuți local sub numele de Kulunas, care au fost executați în nord-vestul Congo la închisoarea Angenga. Patruzeci și cinci au fost uciși la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 57 au fost executați în ultimele 48 de ore.
Un zbor cu încă 70 de persoane din Kinshasa a sosit la Angenga, dar guvernul nu a comentat statutul prizonierilor.
Decizia guvernului țării aflate în centrul Africii de a aplica pedeapsa cu moartea a provocat diviziuni. Unii au salutat măsura ca mijloc de restabilire a ordinii și securității în orașe, în timp ce alții sunt îngrijorați de riscurile de abuz și încălcare a drepturilor omului.
Pedeapsa cu moartea în Congo este un subiect sensibil, scrie CNN.. Țara a abolit-o în 1981, dar a fost reinstaurată în 2006. Ultima execuție a avut loc în 2003, dar în martie 2024, guvernul congolez a anunțat reluarea execuțiilor capitale, cu toate acestea, pedeapsa cu moartea a fost destinată până acum să se aplice personalului militar acuzat de trădare.
Cu o populație de circa 111 milioane de locuitori și un regim semi-prezidențial, Congo este cea mai populată țară francofonă din lume.
Congo a devenit slogan de campanie electorală în România în urmă cu 21 de ani, în finala prezidențială dintre Traian Băsescu și Adrian Năstase: „Dacă iese Bombo (porecla dată atunci lui Adrian Năstase, n.red.), emigrez în Congo”, spunea Traian Băsescu.
Congo este una dintre țările pentru care atât Ministerul român al Afacerilor Externe, cât și alte țări străine au emis avertismente de călătorie pentru cetățenii lor din cauza instabilității politice, criminalității și riscurilor teroriste.
Spre exemplu, Guvernul britanic descrie amănunțit starea de risc în această țară:
„În multe părți ale Republicii Democrate Congo există sărăcie generalizată, excluziune socială și riscuri pentru sănătate. Riscul de a fi jefuit sau atacat poate fi mai mare în zonele rurale. Transportul și cazarea sunt extrem de limitate în afara orașului Kinshasa și a marilor orașe, astfel încât trebuie să faceți aranjamentele de călătorie în avans. Călătoriți în compania unor persoane sau organizații cu experiență. Respectați obiceiurile locale și drepturile funciare, inclusiv autorizațiile necesare pentru activități. Au avut loc incidente recente cu comunitățile locale atunci când cetățeni străini au campat fără permisiune.
Cetățenii străini sunt expuși unui risc deosebit de a fi jefuiți pe stradă în Kinshasa, Lubumbashi și alte centre urbane, în special în apropierea hotelurilor și supermarketurilor din centrul orașului. Bandele organizate atrag oamenii în capcane prin tehnici care includ utilizarea copiilor, promisiunea de aur și diamante la preț redus sau deghizarea în personal de poliție sau de securitate. Jafurile comise de bandele de copii ai străzii sunt frecvente.
În Kinshasa, tâlhăriile pot fi comise de persoane care se dau drept șoferi de taxi sau pasageri de taxi și sunt adesea însoțite de amenințări cu acte de violență. În Kivu de Nord și Kivu de Sud, rapoartele privind activitatea infracțională au crescut, în special cele care vizează comunitatea internațională. Au fost raportate numeroase jafuri și acte de banditism în Goma, în special după lăsarea întunericului.”