Un responsabil NATO spune că este „imposibil” de protejat toate infrastructurile submarine de eventuale sabotaje - HotNews.ro

Un responsabil NATO spune că este „imposibil” de protejat toate infrastructurile submarine de eventuale sabotaje - HotNe
📅 2025-01-17

Este „imposibil” pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele, având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru France Presse un oficial NATO specializat în astfel de probleme, relatează Agerpres.

„Nu puteți plasa o navă pe fiecare milă nautică de conductă sau cablu. Este o sarcină imposibilă”, afirmă Niels Markussen, căpitan în marina daneză, care conduce Centrul maritim al NATO pentru securitatea infrastructurilor critice subacvatice.

„Sunt aproximativ 50.000 de nave de mari dimensiuni în lume care pot deteriora infrastructura prin aruncarea ancorei”, adăugă el.

Problema securității la frontierele Rusiei, în special în Marea Baltică, a constituit o preocupare deosebită pentru aliații NATO de la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și de alimentare electrică au fost avariate în Marea Baltică în ultimele luni. Lideri și experți europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Liderii țărilor NATO care se învecinează cu această vastă zonă maritimă, prezentată ca fiind una dintre zonele-cheie pentru Alianță, s-au reunit marți în Finlanda pentru a discuta despre modalitățile de creștere a securității în această zonă.

Iar NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone ca răspuns la pagubele de care Moscova este suspectată că le-a provocat. Potrivit Alianței, această operațiune este programată să dureze o perioadă nedeterminată.

O mică flotă de drone navale de suprafață va fi desfășurată „pentru a îmbunătăți supravegherea și descurajarea”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Potrivit lui Niels Markussen, deși această misiune de supraveghere în Marea Baltică nu va permite eliminarea oricărui risc de incident, ea „va duce la mult mai multă atenție, supraveghere și o idee mai bună despre cine operează acolo și în ce scop”. „Va avea un efect de descurajare”, susține el.

Pe 25 decembrie, cablul electric EstLink 2, care leagă Finlanda de Estonia, și alte patru cabluri de telecomunicații au fost avariate, la doar câteva săptămâni după un sabotaj similar a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze.

Eagle S, un petrolier sub pavilionul Insulelor Cook despre care se crede că face parte din „flota fantomă” rusă, este suspectat de „sabotarea” acestor cabluri de către poliția finlandeză, care a făcut o razie pe navă și apoi a pus sechestru pe vas pe durata anchetei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Studentă lovită de o maşină care a intrat în mulțime, în timpul unui protest antiguvernamental la Belgrad

O studentă a fost lovită de o maşină joi în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale la Belgrad, şoferul fiind arestat pentru „tentativă de omor”, a anunţat poliţia sârbă. Studenta a fost lovită la o intersecţie din…

Burduja: Mitul că România a fost mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani / S-au închis capacități cât 10 reactoare de la Cernavodă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, la Antena 3, că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja aminteşte că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de…

„Moscova nu stă și așteaptă un telefon de la Washington”. Ce spune Kremlinul despre o viitoare convorbire între Trump și Putin

Rusia așteaptă fără neliniști prima convorbire telefonică între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, a declarat joi Kremlinul, cu câteva zile înainte de învestirea noului locatar de la Casa Albă, relatează…

Percheziții la Autoritatea de Integritate din Ungaria. Instituția a fost înființată de Orban la presiunile UE

Parchetul ungar a făcut, joi, mai multe percheziții la sediul instituției independente însărcinată să vegheze la utilizarea corectă a fondurilor europene, în cadrul unei anchete de corupție, informează AFP. Ferenc Biro, președintele Autorității, „a fost…

Un responsabil NATO spune că este „imposibil” de protejat toate infrastructurile submarine de eventuale sabotaje

Este „imposibil” pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele, având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru France Presse un oficial NATO specializat…

Jair Bolsonaro nu este lăsat să participe la învestirea lui Trump ca președinte. Justiția din Brazilia crede că fostul șef al statului ar putea fugi de inculpare

Curtea Supremă a Braziliei a respins joi cererea fostului preşedinte Jair Bolsonaro de a i se restitui paşaportul pentru a putea călători în SUA şi a asista la ceremonia de învestitură a preşedintelui ales Donald…

Guvernul francez a supraviețuit moțiunii de cenzură. Parlamentarii de stânga, divizați la vot

Stânga radicală franceză a eşuat joi în încercarea de a obţine adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului noului premier Francois Bayrou, într-un context de instabilitate politică prin care Franţa nu a mai trecut de…

Donald Trump și-a publicat portretul oficial de președinte al SUA. Cum a pozat – FOTO

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a publicat joi portretul oficial al acestuia în calitate de președinte, în care apare cu o expresie foarte asemănătoare cu cea din fotografia făcută în…

Călin Georgescu: „Vom fi motorul Europei. O să vină neamțul în România să ceară să lucreze”. Avertisment amenințător la adresa a doi ambasadori și a fostului șef al SRI

Călin Georgescu a afirmat, la Metropola TV, că, în eventualitatea alegerii sale ca președinte, România va avea o populație de 30 de milioane, după întoarcerea celor din diaspora, și se va transforma în motorul economic…

„Într-o epocă a conflictelor, SUA se confruntă cu cele mai mari provocări de până acum, iar Europa este în declin”. Va fi Trump liderul lumii libere? Ce spun trei editorialiști NYT

Trei editorialiști americani de la The New York Times (NYT) vorbesc despre cele mai mari riscuri și provocări cu care se confruntă America în lumea de astăzi, despre urmele lăsate de aministrația Biden și viitorul…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.