Este „imposibil” pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele, având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru France Presse un oficial NATO specializat în astfel de probleme, relatează Agerpres.
„Nu puteți plasa o navă pe fiecare milă nautică de conductă sau cablu. Este o sarcină imposibilă”, afirmă Niels Markussen, căpitan în marina daneză, care conduce Centrul maritim al NATO pentru securitatea infrastructurilor critice subacvatice.
„Sunt aproximativ 50.000 de nave de mari dimensiuni în lume care pot deteriora infrastructura prin aruncarea ancorei”, adăugă el.
Problema securității la frontierele Rusiei, în special în Marea Baltică, a constituit o preocupare deosebită pentru aliații NATO de la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și de alimentare electrică au fost avariate în Marea Baltică în ultimele luni. Lideri și experți europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.
Liderii țărilor NATO care se învecinează cu această vastă zonă maritimă, prezentată ca fiind una dintre zonele-cheie pentru Alianță, s-au reunit marți în Finlanda pentru a discuta despre modalitățile de creștere a securității în această zonă.
Iar NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone ca răspuns la pagubele de care Moscova este suspectată că le-a provocat. Potrivit Alianței, această operațiune este programată să dureze o perioadă nedeterminată.
O mică flotă de drone navale de suprafață va fi desfășurată „pentru a îmbunătăți supravegherea și descurajarea”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Potrivit lui Niels Markussen, deși această misiune de supraveghere în Marea Baltică nu va permite eliminarea oricărui risc de incident, ea „va duce la mult mai multă atenție, supraveghere și o idee mai bună despre cine operează acolo și în ce scop”. „Va avea un efect de descurajare”, susține el.
Pe 25 decembrie, cablul electric EstLink 2, care leagă Finlanda de Estonia, și alte patru cabluri de telecomunicații au fost avariate, la doar câteva săptămâni după un sabotaj similar a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze.
Eagle S, un petrolier sub pavilionul Insulelor Cook despre care se crede că face parte din „flota fantomă” rusă, este suspectat de „sabotarea” acestor cabluri de către poliția finlandeză, care a făcut o razie pe navă și apoi a pus sechestru pe vas pe durata anchetei.