Stânga radicală franceză a eşuat joi în încercarea de a obţine adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului noului premier Francois Bayrou, într-un context de instabilitate politică prin care Franţa nu a mai trecut de zeci de ani, transmite AFP, citată de Agerpres.
Moţiunea a fost depusă de partidul stângii radicale „Franţa Nesupusă” (LFI) împotriva guvernului minoritar al centristului Bayrou, care este al patrulea prim-ministru în Franţa în decurs de un an.
Moţiunea a fost votată joi seară de 131 de deputaţi, din rândul LFI, comuniştilor şi ecologiştilor, însă nu şi de majoritatea socialiştilor, vot care a condus la un rezultat departe de cele 288 de voturi necesare căderii guvernului.
Totuşi, Partidul Socialist a transmis că nu exclude posibilitatea de a vota o următoare moţiune de cenzură în timpul adoptării bugetului şi îşi va reitera cererile asupra acestui buget în cadrul negocierilor sale cu guvernul. Partidul Socialist rămâne „în opoziţie”, dar este „deschis la compromis”, a afirmat liderul formaţiunii, Olivier Faure.
Spre deosebire de precedenta moţiune de cenzură, care l-a înlăturat luna trecută pe premierul de dreapta Michel Barnier, de data aceasta partidul de extremă dreapta „Adunarea Naţională” (RN) a decis să nu voteze pentru căderea guvernului.
Cedând presiunilor, Francois Bayrou anunţase deja regândirea reformei foarte contestate a pensiilor şi renunţarea la reducerea a circa 4.000 de posturi în sistemul de educaţie, plus menţinerea proiectului de taxare suplimentară a veniturilor mari, aceasta din urmă fiind o concesie făcută în mod special socialiştilor.
Criza politică din Franţa vine pe fondul degradării situaţiei economice şi disputelor asupra bugetului încă neadoptat. Vechi susţinător al preşedintelui Emmanuel Macron, premierul Francois Bayrou a anunţat că guvernul său urmăreşte un deficit bugetar de 5,4% din PIB în acest an, faţă de 6,1% în 2024.
Franţa are, după România, al doilea cel mai mare deficit bugetar în rândul statelor UE.