Parchetul ungar a făcut, joi, mai multe percheziții la sediul instituției independente însărcinată să vegheze la utilizarea corectă a fondurilor europene, în cadrul unei anchete de corupție, informează AFP.
Ferenc Biro, președintele Autorității, „a fost interogat în legătură cu acuzații de deturnare de fonduri și abuz de putere”, au anunțat procurorii. Biro este suspectat că ar fi închiriat o mașină de lux pentru soția provocând un prejudiciu de 34.000 de euro și că a limitat puterile a doi dintre vicepreședinții săi, „cu încălcarea legii”.
Biro a afirmat că acuzațiile sunt nefondate și a denunțat „dorința de a submina” Autoritatea de Integritate prin intermediul persoanei sale. El a promis că-și va continua munca „după normele etice și juridice cele mai stricte”.
Acest organism public autonom a fost înființat la finele anului 2022 de către guvernului lui Viktor Orban sub presiunea UE, cu scopul de a control utilizarea fondurilor comunitare.
De la întoarcerea sa la putere în 2010, primul-ministru naționalist a fost acuzat de către detractorii săi că-și ajută apropiații să controleze părți mari ale economiei și să se îmbogățească recurgând la fondurile publice.
În 2022, UE a pus la punct mecanismul de condiționalitate prin care au fost blocate virările de fonduri comunitare, reclamând lipsa de control și transparență, contrară tratatelor Uniunii. Înființarea Autorității de Integritate a permis deblocarea unei părți a banilor.
Însă un total de 19 miliarde de euro rămân înghețați, iar Ungariei i-a fost deja retrasă, pe 31 decembrie, în mod definitiv, alocarea unei sume de peste un miliard, o premieră în Uniunea Europeană.
Deși Autoritatea a examinat zeci de cazuri de la înființarea sa, oficialii ei s-au plâns că nu dispun de instrumentele și puterile adecvate pentru a preveni în mod eficace utilizarea abuzivă a fondurilor europene.
Ungaria este pe primul loc în clasamentul corupției din Uniunea Europeană, clasament realizat de către Transparency International.