Ministrul japonez al agriculturii, Taku Eto, a demisionat miercuri, după ce remarcile sale despre orez au declanșat un val de critici din partea alegătorilor și parlamentarilor, generând o nouă provocare pentru guvernul deja slăbit al prim-ministrului Shigeru Ishiba, transmite Reuters.
Eto s-a aflat într-o poziție delicată de când presa a relatat declarațiile sale făcute de acesta la o petrecere politică pentru strângere de fonduri, în care a spus că „nu a fost niciodată nevoit să cumpere orez” datorită cadourilor primite de la susținători.
Această remarcă a stârnit un val de critici din partea alegătorilor, deja revoltați de prețul istoric de ridicat al alimentului de bază, cauzat de o recoltă slabă și de cererea crescută generată de „boom”-ul turistic înregistrat de Japonia.
„Am făcut o remarcă extrem de nepotrivită într-un moment în care cetățenii suferă din cauza prețurilor în creștere ale orezului”, le-a declarat Eto jurnaliștilor după ce și-a depus demisia la biroul prim-ministrului.
Ishiba l-a numit pe fostul ministru al mediului, Shinjiro Koizumi, în funcția de ministru al Agriculturii, Silviculturii și Pescuitului (MAFF), spunând că mizează pe „orientarea sa reformatoare” pentru a obține rezultate.
Dublarea prețului orezului față de anul trecut a devenit o preocupare majoră pentru alegătorii japonezi, obișnuiți cu ani de deflație și afectați acum de stagnarea salariilor comparativ cu creșterea prețurilor.
Guvernul a început să distribuie orez din rezervele sale de urgență încă din martie pentru a tempera prețurile, dar măsura a avut un impact redus.
„Ceea ce preocupă pe toată lumea în acest moment sunt prețurile ridicate ale orezului și teama că nu va fi suficient pe piață, iar eu vreau să înlătur aceste temeri”, a spus Koizumi, al cărui tată, Junichiro, a promovat reforme ample și dereglementări în perioada în care a fost prim-ministru, în anii 2000.
„(MAFF) are un domeniu larg de responsabilități, dar în mintea mea, ceea ce trebuie să conteze acum este pur și simplu orezul. Încep această funcție cu mentalitatea că sunt, în esență, ‘ministrul responsabil cu orezul’”, a spus el.
Koizumi, care a condus anterior divizia de agricultură și silvicultură a Partidului Liberal Democrat (LDP), a declarat că nu vor exista subiecte tabu în eforturile sale de a reduce prețul orezului și că va fi nevoie de voință politică fermă pentru a atinge aceste obiective.
Tradițional, fermierii de orez reprezintă o bază solidă de sprijin pentru LDP, partidul aflat de multă vreme la guvernare, iar Japonia protejează piața internă a orezului cu taxe vamale ridicate, dincolo de cota „de acces minim” fără taxe, agreată în cadrul regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.