De câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai? Și cum să-i obțin? - HotNews.ro

De câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai? Și cum să-i obțin? - HotNews.ro
📅 2025-05-22

Oamenii nu numai că intră uneori în pensie cu o concepție greșită, dar planurile pe care și le fac cu privire la pensionare rareori sunt validate de viața reală.

Adolescenții de azi vor trăi mai mult decât părinții lor și, la cum evoluăm demografic, tot mai puțini români vor avea de plătit pensiile a tot mai mulți dintre noi. Cu alte cuvinte, o strategie gen ”lasă dragă, că ne dă Statul pensia și mai vedem noi după aia cum ne mai descurcăm…”, e perdantă din start.

Asistăm la puternice schimbări demografice, pe care dacă nu le luăm în seamă, riscăm să ajungem niște pensionari săraci.

Marina Atomesei (numele e generic, dar persoana e reală) credea că are mai mult decât suficienți bani pentru a trăi la pensie. Dar nu se aștepta să trăiască până la 90 de ani. Ea avea 20.000 de euro într-un cont bancar, pe lângă pensia de aproximativ 3.400 de lei pe lună.

Dar pensia ei nu mai acoperea facturile care tot creșteau. Casa cu 4 camere pe care o avea de la părinți necesita cheltuieli uriașe. Marina a intrat și a ieșit din spital de mai multe ori în anul trecut, iar facturile de la spitalul privat unde a fost nevoită să ajungă nu erau deloc mici. Copiii ei o mai ajută la cheltuieli pentru că altfel nu ar face față. „Plănuiam să mor la o vârstă mai normală, dar nu asta mi-a rezervat Dumnezeu!”, a spus ea.

Ceea ce plănuiesc oamenii la 50 de ani adesea nu se potrivește cu ceea ce se întâmplă după aceea.

Ioana Pop, în vârstă de 80 de ani, spune că sfârşitul neaşteptat al căsniciei ei la 62 de ani i-a deraiat finanţele. Pop, care locuiește în zona Timișoarei, a presupus că pensia soțului ei și banii strânși împreună le vor susține senectutea. Dar și-a pierdut jumătate din bani la divorț, păstrându-și casa și jumătate din bani. După divorț, și-a sfătuit fiica să-și păstreze moștenirea pe numele ei ca să n-o piardă și ea la un eventual divorț.

Îmbătrânirea e întotdeauna despre bani. Astăzi, pensia medie de asigurări sociale de stat este 2.797 lei, mai arată datele INS, adică un nivel insuficient pentru un trai decent. Potrivit Statisticii, un pensionar dă un sfert din pensie pe alimente și aproape tot atât pe medicamente și servicii medicale. Din ceea ce rămâne, achită facturile la utilități și produse ne-alimentare.

Și totuși, de câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai?

Astăzi, pensia medie netă e mai puțin de jumătate din salariul mediu net. Ca să îți păstrezi același venit, ai nevoie fie de economii consistente, fie să pui din timp banii într-un fond suplimentar de pensii: Pilonul 2 sau Pilonul 3.
Gândește-te că speranța de viață a crescut și că ar s-ar putea să trăiești mai mult decât crezi.

La Pilonul 2, la finalul anului 2024 aveam:

7,7% randament mediu anual vs. 4,4% inflatie medie anuala

44,3 mld. RON castig net obtinut din investitii

3,1 mld. RON deja platiti catre beneficiari si mostenitori

210.000 de beneficiari si mostenitori si-au primit banii (sursa)

Românii spun că o pensie decentă ar fi de 4.945 RON, mult peste pensia medie din prezent

Românii spun că nivelul unei pensii lunare decente este de 4.945 RON (aproape 1.000 EUR), cu 75% mai mare decât valoarea reală medie a pensiei publice din prezent, dar nu economisesc încă suficient pentru a atinge acest nivel, după cum relevă un sondaj național de opinie derulat la nivel urban de către institutul de cercetare sociologică ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice, în prezent mai puțin de jumătate de milion de pensionari, adică 10,4% din total, beneficiază de o pensie publică peste acest nivel, ceea ce subliniază încă o dată diferența substanțială între așteptările legitime ale populației active și posibilitățile sistemului de pensii de stat, aflat sub presiuni financiare dar și demografice.

Pentru a acoperi acest deficit între așteptări și realitatea curentă, Pilonul 2 de pensii private este considerat cel mai potrivit instrument de acumulare financiară pe termen lung, câtă vreme 74% dintre români declară că nu economisesc suplimentar, în afara pensiilor private la care contribuie.

Mai mult, 82% susțin că Pilonul 2 trebuie menținut, față de doar 67% în 2022 – indicatori care denotă niveluri record de încredere pentru pensiile private.

De asemenea, toți indicatorii de satisfacție a clienților privind administrarea Pilonului 2 arată creșteri substanțiale față de sondajul realizat în 2022. Românii spun că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți în proporție de 60% de accesul la informație privind Pilonul 2 (față de 47% în 2022), 55% sunt satisfăcuți de siguranța și garanțiile sistemului (față de 38% în 2022), iar 46-47% sunt mulțumiți de randamentele și costurile de administrare (36%-37% în 2022).

Nu în ultimul rând, datele sondajului arată o îmbunătățire a nivelului de cunoaștere a detaliilor Pilonului 2 de către majoritatea respondenților. 78% dintre români știu că banii din Pilonul 2 sunt proprietatea lor personală, 71% știu că sumele acumulate se moștenesc în cazul decesului, 69% cunosc că sumele acumulate în Pilonul 2 sunt garantate și nu pot fi pierdute, iar 66% înțeleg că acești bani sunt investiți continuu pe piețele financiare și contribuie la dezvoltarea economiei României.

„Cifrele arată o creștere semnificativă a tuturor indicatorilor de încredere și satisfacție a românilor față de Pilonul 2 de pensii private, o recunoaștere atât a rezultatelor investiționale excelente ale fondurilor de pensii în cei 17 ani de funcționare, cât și a eforturilor continue de comunicare și conștientizare din partea industriei noastre către marele public. Pe lângă rolul său financiar evident, Pilonul 2 are și un puternic rol social, de educare financiară continuă și de stimulare a spiritului de economisire a populației”, comentează Radu Crăciun, președintele APAPR.

Mai spunem o dată:

Pensia de stat (Pilonul 1) acoperă doar nevoile esențiale. Pilonul 2 de pensii te ajută să menții un nivel de trai apropiat cu cel pe care îl aveai în perioada în care lucrai.

Pensia din Pilonul 2 este garantată de administratorul fondului de pensie. În România sunt șapte administratori de pensii private Pilon 2, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) controlează permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private. Sunt circa 8,3 milioane de români care au conturi la Pilonul 2 de pensie.

Banii din fondurile de pensii private nu sunt ținuți de administratori, ci sunt păstrați de băncile depozitare, care la rândul lor sunt atent supravegheate de Banca Națională a României (BNR). Acești bani sunt proprietatea participanților la fond și pot fi folosiți doar pentru plata unei pensii private viitoare. Administratorii nu au acces direct la banii tăi: ei doar transmit ordine de investiții băncii depozitare, care execută aceste ordine.

E bine de știut că, prin lege, fondurile de pensii private nu pot declara faliment. Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului de pensii face că fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare. Riscul există, în mod teoretic, doar pentru administratori. Chiar și dacă apare situația în care un administrator are dificultăți și nu mai poate gestiona în bune condiții fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială, prin care fondul este transferat către alți administratori, cu rezultate bune în administrare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

FOTO Șefa Parlamentului European, mesaj în miez de noapte, după întâlnirea cu Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a publicat miercuri noapte un mesaj în urma întâlnirii informale pe care a avut-o la București, în cursul serii, cu președintele ales Nicușor Dan. „Împreună la București. Împreună pentru…

Rusia a spionat granițele Europei, inclusiv ale României. GRU a compromis mii de camere pentru a urmări ajutorul trimis Ucrainei

Rusia a încercat să pirateze și să acceseze camerele de supraveghere de la mai multe frontiere, pentru a spiona și a perturba fluxul de ajutor occidental care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informații…

SuperLiga: Bogdan Mitrea, mesaj special înainte retragere. „Nu cred că putea fi un moment mai frumos decât la echipa pe care o iubesc” – VIDEO

Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un…

În prima noapte de arest, primarul din Sinaia a ajuns la spital

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost transportat miercuri seară la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, au declarat sursele Agerpres, sursele News.ro și cele ale publicației locale Câmpina TV. Tot miercuri, dar mai devreme, Curtea…

SUA acceptă, oficial, avionul de lux oferit de Qatar pentru a fi transformat în noul Air Force One al lui Trump

Statele Unite au acceptat un avion de tip Boeing 747, oferit cadou de Qatar, iar Forțele Aeriene au fost solicitate să găsească rapid o soluție pentru modernizarea acestuia, astfel încât să poată fi folosit ca…

Rusia susține că a doborât miercuri sute de drone ucrainene. Aeroporturi din Moscova închise pentru scurtă vreme

Rusia a anunțat, miercuri, că sistemele sale de apărare au doborât peste 260 de drone ucrainene, dintre care unele ce se apropiau de Moscova, iar aeroporturile capitalei au fost închise pentru scurt timp pentru a…

„Watergate” la Palatul Élysée: Biroul lui Macron, acuzat de mușamalizare la nivel înalt în scandalul apei Perrier

Cunoscuta marcă franceză de apă minerală Perrier, deţinută de Nestlé Waters, se află în centrul unui scandal care ameninţă să se extindă şi să atingă cele mai înalte niveluri ale guvernului francez, scrie Politico, notând,…

VIDEO Scenă tensionată la Casa Albă: Ce imagini l-a pus Trump pe Ramaphosa să vadă / Liderul sud-african: „Aș vrea să știu unde e locul acela”

Donald Trump l-a luat prin surprindere miercuri pe președintele Africii de Sud în timpul unei întâlniri la Casa Albă, difuzând un videoclip care pretindea că ar demonstra existența unui „genocid” împotriva populației albe din această…

SuperLiga: Cu ce amendă s-a ales Rapid, după meciul cu Dinamo. Echipa din Giulești, fără suporteri la partida cu ‘U’ Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis miercuri sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, la…

Cristian Tudor Popescu spune că George Simion le aruncă votanților săi „câte un os de ros sau câte o cană de sânge ca să-i întărâte”: „Se pretind «românoși»”

Cristian Tudor Popescu i-a criticat pe George Simion și pe votanții săi, miercuri, pe B1 TV, și a spus că oamenii care răspândesc „manipulări pe TikTok” se pretind a fi patrioți „fără să aibă habar…

Good News

Only good and positive news.