Liderii PNL, atât de la nivel național dar și din teritoriu, se află miercuri, de la ora 18:00, într-o ședință extinsă, care are loc la Vila Lac 1 din București.
La ședință participă parlamentari, lideri de filială și conducerea de la nivel național a partidului. La ședință a fost văzut intrând de jurnaliștii aflați la intrarea de la Vila Lac 1 și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
PNL și-ar dori intrarea la guvernare, însă nu poate forma o majoritate cu USR și UDMR, partide care și-au exprimat de asemenea disponibilitatea de a forma noul Guvern.
Majoritatea liderilor PSD își doresc ca partidul să rămână în opoziție, a declarat marți proaspătul președinte interimar al formațiunii politice, Sorin Grindeanu. Cu toate acestea, Grindeanu a primit mandat de a participa la negocierile pentru formarea unui Guvern. Decizia PSD, dacă intră sau nu la guvernare, va fi luată după aceste negocieri.
Președintele ales Nicușor Dan, care urmează să depună jurământul luni, de la ora 12:00, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, conform informațiilor HotNews, a spus în repetate rânduri că și l-ar dori drept premier pe Ilie Bolojan.
Într-o conferință de presă ținută miercuri, chiar înaintea ședinței PNL, Ilie Bolojan a refuzat să spună dacă își dorește funcția de șef al Guvernului, precizând însă că noul Guvern ar trebui să aibă o majoritate în Parlament și să nu fie unul minoritar.
„În perioada următoare noul președinte, domnul Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes în funcția pe care o va deține în următorii ani, nu numai pentru el, dar în primul rând pentru România, va avea consultări deci cu partidele politice și, în urma acestor consultări, se va face o propunere. Probabil că va dura câteva zile și se va putea discuta serios de o astfel de ipoteză. Până atunci, cred că tot ceea ce se discută sunt simple speculații”, a declarat președintele interimar al României.
Întrebat de reporterul HotNews Laurențiu Ungureanu dacă își dorește să fie premier, Ilie Bolojan a răspuns: „Am mai explicat această chestiune. Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, ai nevoie de autoritate, ai nevoie de parteneri. Nu e vorba dacă cineva își dorește sau nu, ci e vorba de a respecta niște condiții minimale pentru a putea fi performant – și niciun premier, indiferent cine va fi el, nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul fiecărui ministru”.
Actualul Guvern al României este condus interimar de Cătălin Predoiu (actual președinte interimar al PNL), după demisia lui Marcel Ciolacu, cauzată de eșecul partidului de la alegerile prezidențiale, când Crin Antonescu, candidatul PNL, PSD, UDMR, nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a intra în turul al doilea.
O primă ipoteză este aceea în care PSD decide să intre din nou la guvernare. Adică practic să rămână. Așa, ar putea forma alături de celelalte partide pro-europene – PNL, USR, UDMR – o majoritate solidă formată din 301 parlamentari. Ca un guvern să fie validat are nevoie de minim 233 de voturi.
Mai există și opțiunea unui Guvern minoritar, despre care și Nicușor Dan spune că „este una din variante”. În acest scenariu PNL, USR, UDMR alături de Minoritățile Naționale intră la guvernare având susținerea social-democraților în Parlament.
În cazul în care PSD nu va susține această formulă de guvernare, 122 de voturi ar fi pierdute, iar PNL, USR și UDMR nu ar putea forma o majoritate, având doar 162 de parlamentari – 179 dacă se alătură și Minoritățile Naționale.
Acest guvern ar putea primi votul de învestitură, dacă PSD votează la învestirea în Parlament fără a intra cu miniștri, dar ar fi extrem de vulnerabil neavând o majoritate parlamentară care să-l susțină pe principalele proiecte legislative.