Un medic explică de ce nu e bine să pregătim carnea pe grătar cu flacără directă. Ce se întâmplă cu nitriţii din mici pe flacăra directă și legătura cu apariția unor boli grave - HotNews.ro

Un medic explică de ce nu e bine să pregătim carnea pe grătar cu flacără directă. Ce se întâmplă cu nitriţii din mici pe
📅 2025-05-01

Grătarul ar trebui să fie pregătit astfel încât carnea să nu ne pună în pericol sănătatea. Astfel, nu este recomandat ca focul să ardă direct carnea pe grătar, deoarece, odată cu acest proces, se eliberează anumiţi compuşi toxici. Şi asta mai ales în cazul cărnii procesate care există în mici, cârnaţi sau alte preparate asemănătoare, atrage atenția dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

„Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic”, a explicat dr. Andra Balcangiu-Stroescu, pentru News.ro.

Toxine ce pot duce în timp la apariția cancerului

În primul rând, un grătar din carne slabă, „dacă este corect făcut, este o metodă sănătoasă de a ne lua un prânz, indiferent că vorbim de o zi de sărbătoare sau o zi din săptămână. Dar este foarte importantă modalitatea în care acest grătar este făcut”, spune medicul.

Carnea nu trebuie preparată însă cu flacără directă, deoarece că se poate accelera arderea cărnii, subliniază dr. Andra Balcangiu-Stroescu: „În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine.”

„Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer”, este avertismentul medicului.

„Nu avem carne pe grătar de tipul carne procesată, mici, avem carne macră dar care este supusă unei temperaturi crescute. În această situaţie putem să vorbim de posibilitatea apariţiei aminelor heterociclice. Aceste amine apar în momentul în care din carnea grasă, carne cu grăsime, se scurge grăsimea, aceasta se arde şi se transformă într-un fum. Fumul acesta ajunge pe carnea de pe grătar şi apoi este ingerat de oameni”, a mai explicat dr. Balcangiu-Stroescu.

De ce este indicată marinata în carnea de grătar

Marinata poate încetini procesul de ardere a cărnii prin antioxidanţii conţinuţi de anumite ingrediente precum lămâile, pătrunjelul sau diferite ierburi, mai spune dr. andra Balcangiu-Stroescu.
„Chiar dacă vorbim despre carne macră sau carne cu puţină grăsime, putem spune că există un risc pentru sănătate dacă ardem carnea pe grătar. Putem folosi diferite marinate care să vină cu un plus de antioxidanţi, marinată cu lămâie, din diferite ierburi, putem să punem pătrunjel, cimbru pe carne. Dacă obişnuim să facem marinata cu ulei de măsline, şi aici este o discuţie pentru că uleiul de măsline nu ar trebui să fie folosit în preparate care ajung la temperaturi înalte.”

Uleiul de măsline este, de asemenea, de evitat în mâncarea pregătită la temperaturi înalte: „Şi în această situaţie uleiul de măsline poate să ducă la formarea unor compuşi toxici. Îl folosim în momentul în care sotăm sau la salate. La salate nu suportă un proces de preparare.”

„Marinatele, ierburile pot influenţa acest proces de ardere a cărnii scăzând posibilitatea de ardere. Carnea trebuie întoarsă cât mai des pe grătar pentru a evita să se ardă”, a mai precizat medicul.

Cum mâncăm corect de 1 Mai

Cum mâncăm corect şi de 1 Mai? Medicul Andra Balcangiu-Stroescu spune că „Trebuie să avem grijă, indiferent de masa pe care o avem, să formăm farfuria perfectă. Pe jumătate de farfurie punem legumele, non amidonoase, şi aici mă gândesc la roşii, castraveţi, dovlecei, la salata verde, la ceapă, tot ce găsim în perioada aceasta, pe un sfert de farfurie punem sursa de proteină, în această situaţie un grătar dar corect făcut, iar pe un sfert de farfurie punem carbohidraţi, amidonoase, şi aici putem să jonglăm între pâine integrală,orez integral, paste integrale şi de ce nu, cartof, dar nu prăjit, preparat în altă manieră.”

De asemenea, o variantă recomandată sunt și cartofii la air fryer, „dar şi aici este o întreagă discuţie legată de teflon. Acesta se găseşte de cele mai multe ori în aceste maşinării pentru gătit, el poate să reprezinte în timp o sursă de impactare a sănătăţii. Pentru că teflonul, dacă nu este integru, poate să ducă la degajarea unor substanţe, unor compuşi chimici pentru sănătate. De asemenea, când vorbim de produse în bucătărie pe bază de teflon, trebuie să avem grijă şi cum mânuim aceste produse. Folosim ustensile de lemn, de silicon, evităm zgârierea teflonului.”

Despre bicarbonatul din mici, medicul afirmă că „Există bicarbonat în mici pentru că asta este reţeta românului. Contează foarte mult cantitatea, în momentul în care cantitatea de bicarbonat este crescută. Aici poate să apară o problemă reală pentru pacienţii cu hipertensiune, cu insuficienţă cardiacă, pentru că vine la pachet şi cu un surplus de sodiu, poate să fie modificat şi gustul.”

„Revenind la ceea ce am spus de arderea cărnii, o cantitate mai mare de bicarbonat în mici duce la accelerarea arderii cărnii, şi de aici derivă şi riscurile asupra sănătăţii”, subliniază ea.

De asemenea, „activitatea fizică ar trebui susţinută în orice zi. Poate să adoptăm noi modalităţi de a face mişcare, să ne luăm biciclete, să începem un sport nou, orice activitate nouă se însoţeşte şi de o creştere a eliberării de dopamină, creştem starea de spirit”.

Foto: Dreamstime.com.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, pleacă de la Casa Albă: „Președintele și-a pierdut încrederea în el de ceva vreme”

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Mike Waltz, urmează să părăsească administrația în zilele următoare, au declarat pentru CNN două surse apropiate situației. Ar fi prima schimbare majoră de personal de la revenirea…

Miza campaniei de compromitere a lui Nicușor Dan

Calitatea de „om anti-sistem”, militantismul civic și performanța intelectuală a lui Nicușor Dan sunt exact motivele coalizării sistemului PSD-PNL contra candidatului, susține Gabriel Andreescu, unul dintre cei mai cunoscuți disidenți anti-comuniști. Din perspectiva abstractă a…

VIDEO: Cristian caută firme tech pe pierderi și le ajută să obțină investiții de 500.000 EUR. „Definiția startup-ului este că poate în primii 5 ani vei rula în deficit”

Acceleratorul românesc de afaceri Techcelerator ajută antreprenorii cu idei tehnologice inovatoare să obțină investiții de sute de mii de euro de la fondurile de capital de risc din România și din străinătate. „Definiția startup-ului este…

VIDEO Ciocniri între poliția turcă și protestatarii ieșiți în stradă la Istanbul de 1 Mai. Sute de persoane reținute

Poliția turcă a reținut sute de protestatari, joi, la Istanbul, după ce au încercat să sfideze interdicția care vizează adunările publice și să meargă în marș spre Piața Taksim, relatează Reuters. Sindicatele și ONG-urile au…

Procedura de supraveghere audio-video în şcoli, în Monitorul Oficial. Ministrul Educației: Școlile devin mai sigure şi prin monitorizarea audio-video neintruzivă

Ministerul Educaţiei a anunțat joi că ordinul privind supravegherea audio-video în școli a fost publicat în Monitorul Oficial, actul stabilind un cadru clar pentru instalarea şi utilizarea camerelor audio-video în scopul prevenirii violenţei şi asigurării…

Teheranul acuză Washingtonul de „declarații provocatoare” în pragul noii runde de negocieri privind programul nuclear al Iranului

Iranul a acuzat joi Statele Unite de „comportament contradictoriu și declarații provocatoare”, după ce Washingtonul a avertizat Teheranul în legătură cu posibile consecințe pentru sprijinul oferit rebelilor Houthi din Yemen și a impus noi sancțiuni…

INTERVIU „Scroll, like, repeat…” O piesă de teatru, după cartea scriitoarea Ioanei Pârvulescu, care vrea să-i scoată cu ochii din telefon, atât pe părinți, cât și pe copii

Într-o lume în care copiii învață mai întâi să dea swipe decât să dea paginile unei cărți, o regizoare și scenaristă a pus în scenă un musical care lovește unde doare mai tare: în dependența…

Șapte concluzii ale acordului SUA-Ucraina privind mineralele rare

SUA și Ucraina au semnat miercuri acordul promovat intens de președintele american Donald Trump, care va oferi Washingtonului acces la unele dintre resursele naturale ale țării devastate de război. BBC a consultat un proiect al…

Orașul care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial să își primească numele înapoi, insistă liderul comuniștilor ruși pe lângă Putin: „Întreaga națiune cere acest lucru”

Liderul Partidului Comunist din Rusia i-a cerut joi președintelui Vladimir Putin să redenumească oficial orașul Volgograd din sudul țării în Stalingrad, în onoarea „moștenirii” acestuia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie publicația rusă…

Ciolacu, mesaj de solidaritate după incendiile din Israel: Guvernul român este gata să ofere ajutorul, dacă va fi necesar

Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi că Executivul de la București este gata să își ofere ajutorul israelienilor care se confruntă în această perioadă cu incendii devastatoare, informează Agerpres. ‘Suntem pe deplin solidari cu poporul…

Good News

Only good and positive news.