Consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Mike Waltz, urmează să părăsească administrația în zilele următoare, au declarat pentru CNN două surse apropiate situației. Ar fi prima schimbare majoră de personal de la revenirea lui Trump la Casa Albă, în ianuarie.
Potrivit surselor, lui Waltz i s-a transmis la începutul acestei săptămâni că mandatul său la conducerea Consiliului Național de Securitate se apropie de final. Și adjunctul său, Alex Wong, va părăsi administrația, potrivit unei alte surse.
În locul lui Waltz este luat în calcul Steve Witkoff, om de afaceri din domeniul imobiliar și apropiat al lui Trump, mai notează sursa citată.
Waltz și-a pierdut treptat influența în aripa vestică a Casei Albe, mai ales după ce, accidental, a adăugat un jurnalist într-un grup de discuții pe Signal despre atacuri militare. Deși Trump l-a susținut la acel moment, patru surse spun că relațiile sale cu unii dintre cei mai influenți consilieri s-au deteriorat.
Trump a luat în calcul să-l demită atunci, dar a renunțat pentru a nu le oferi adversarilor politici un motiv de victorie și pentru a evita haosul care a marcat primul său mandat.
La 100 de zile de la revenirea în funcție, Trump pare însă mai puțin preocupat de imaginea de instabilitate. Mai multe surse vorbesc despre plecarea lui Waltz ca despre o chestiune de „când, nu dacă”
Influența lui Waltz în interiorul administrației era în scădere de câteva săptămâni, lucru evidențiat cel mai clar de decizia lui Trump de a concedia mai mulți angajați ai Consiliului Național de Securitate, la insistențele activistei Laura Boomer, care l-a convins că aceștia nu-i sunt loiali.
Marți, Waltz s-a urcat în elicopterul prezidențial Marine One împreună cu Trump, dar nu a mai urcat și în avionul Air Force One, care a decolat spre Michigan zece minute mai târziu. În timp ce un oficial de la Casa Albă a susținut că Waltz nu trebuia să călătorească oricum, alți consilieri au considerat situația neobișnuită.
În culise, mai mulți oficiali începuseră deja, în ultimele zile, să discute despre o „ieșire elegantă” pentru Waltz. Trump s-a arătat iritat de mai multe ori în legătură cu el, inclusiv din cauza episodului cu aplicația Signal. Potrivit a două surse, președintele a fost nemulțumit și de faptul că alegerile pentru locul de congresman din Florida, lăsat vacant de Waltz, au fost mai strânse decât se aștepta.
Discuțiile s-au concentrat atât pe găsirea unui post alternativ pentru Waltz, cât și pe identificarea unui posibil înlocuitor.
Totuși, joi, un oficial din administrație a spus că găsirea unei „aterizări line” nu mai este o prioritate.
„Președintele Trump și-a pierdut încrederea în el de ceva vreme”, a declarat acesta.
În luna martie, Jeffrey Goldberg, redactor-șef la publicația americană „The Atlantic”, a povestit cum a fost inclus accidental în grupul de pe platforma de mesagerie Signal, în care oficiali de top din SUA dezbăteau detaliile atacurilor împotriva rebelilor Houthi din Yemen.
În grup figurau ca membri 18 persoane, inclusiv vicepreședintele SUA, JD Vance, secretarul de stat, Marco Rubio, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Mike Waltz, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, directoarea Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard, și directorul CIA, John Ratclife.
Jeffrey Goldberg spune că și-a dat seama că grupul ar putea fi unul real în momentul în care utilizatorul cu numele lui Pete Hegseth i-a informat că primele explozii din Yemen se vor produce peste două ore, un mesaj care avea să corespundă cu realitatea de pe teren.
Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a confirmat existența grupului respectiv.