Șapte concluzii ale acordului SUA-Ucraina privind mineralele rare - HotNews.ro

Șapte concluzii ale acordului SUA-Ucraina privind mineralele rare - HotNews.ro
📅 2025-05-01

SUA și Ucraina au semnat miercuri acordul promovat intens de președintele american Donald Trump, care va oferi Washingtonului acces la unele dintre resursele naturale ale țării devastate de război. BBC a consultat un proiect al acordului și prezintă câteva aspecte esențiale ale acestuia.

Acordul a fost semnat după luni de negocieri tensionate și este esențial pentru eforturile Kievului de a repara relațiile cu Donald Trump și Casa Albă. BBC, care a văzut un proiect al acordului, dar nu și textul final, prezintă șapte concluzii ale acestuia.

Ucraina nu rambursează Statelor Unite banii

Trump a cerut anterior ca Ucraina să ramburseze ajutorul de 350 de miliarde de dolari pe care susține că l-a oferit SUA în timpul războiului – o condiție pe care Zelenski a respins-o.

Totuși, Washingtonul pare să fi făcut o concesie. Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că acordul nu impune țării sale să plătească vreo presupusă „datorie”.

Trump a catalogat acordul drept o victorie și pentru țara sa. El a afirmat că SUA va primi înapoi, „în teorie, mult mai mult” decât miliardele care au fost oferite Ucrainei de predecesorul său de la Casa Albă, Joe Biden.

Un ton mai dur la adresa lui Putin din partea SUA

Limbajul folosit de SUA în anunțarea acordului a fost semnificativ mai dur la adresa Rusiei decât cel folosit de obicei de administrația Trump.

Acordul face referire la „invazia pe scară largă a Rusiei”, iar Departamentul american al Trezoreriei menționează că „niciun stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașina de război rusă nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”.

Aspectul este încurajator pentru Kiev, care solicitase să fie exercitată mai multă presiune asupra Rusiei în discuțiile Washington-Moscova despre un posibil armistițiu.

Petrolul și gazele incluse alături de minerale

Deși discuțiile despre acord s-au concentrat într-o mare măsură asupra bogăției minerale a Ucrainei, acordul cuprinde și prevederi referitoare la petrol, gaze naturale și alte hidrocarburi.

În toate cazurile, resursele rămân în proprietatea Ucrainei, chiar dacă SUA va dispune de acces comun.

Includerea petrolului și a gazelor în acord a fost interpretată ca o relaxare a poziției ucrainene, întrucât ele nu figurau în versiunile anterioare ale proiectului.

Nicio piedică în calea ambițiilor ucrainene de aderare la UE

Ucraina aspiră de multă vreme să intre în UE, iar discuțiile de aderare au început oficial în iunie 2024.

La Kiev au existat anumite îngrijorări că acordul pentru resurse ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a adera la UE, în condițiile în care Kievul și Bruxelles-ul au deja un parteneriat strategic privind materiile prime.

Totuși, în textul acordului este menționat că SUA recunoaște intenția Ucrainei de a intra în UE și necesitatea ca acordul să nu intre în conflict cu această intenție.

De asemenea, este menționat că dacă Ucraina va trebui să revizuiască termenii acordului din cauza „obligațiilor suplimentare” ca parte a procesului de aderare, atunci SUA va fi de acord să negocieze cu bună-credință.

Un angajament militar american din nou pe masă…

SUA a prezentat acordul ca fiind esențial dacă Ucraina dorește să primească în continuare asistență militară.

Prim-viceprim-ministrul ucrainean Yulia Svyrydenko, care a zburat la Washington pentru a semna acordul, a declarat că acesta preconizează că SUA va contribui cu noi asistențe în viitor.

O întrebare restantă este ceva însemna în cele din urmă acordul pentru starea războiului.

…însă SUA se poate retrage oricând

Versiunea consultată de BBC nu prevede garanții concrete de securitate din partea SUA, lucru asupra căruia Ucraina și Europa insistă de multă vreme.

Donald Trump a fost reticent în a-și asuma un angajament militar similar cu cel al lui Joe Biden.

În schimb, interesul său de a menține cursul ajutorului american este mai implicit, date fiind angajamentele economice pe care le stabilește acordul.

Vor fi reinvestite profiturile în Ucraina?

Un aspect interesant pe care l-a subliniat guvernul Ucrainei este că, în primul deceniu al fondului de investiții pentru reconstrucție, profiturile vor fi „reinvestite integral în economia Ucrainei”, fie în proiecte noi, fie în reconstrucție.

BBC scrie că prevederea nu pare să fi fost inclusă în acordul semnat la Washington, dar există șansa ca aceasta să facă parte dintr-un acord „tehnic” suplimentar.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat pentru Fox News miercuri seară că acordul a fost un semnal pentru poporul american că „avem șansa de a participa, de a obține o parte din finanțare și arme, compensații pentru acestea și de a fi parteneri în succesul poporului ucrainean”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Mihai Gâdea îl dă în judecată pe Victor Ponta și cere daune de 1 milion de euro, în scandalul fotografiilor publicate de Elena Lasconi

Directorul general al Antena 3 CNN, Mihai Gâdea, a anunțat că îl dă în judecată pe Victor Ponta, după ce fostul premier a acuzat postul de televiziune că a rescurs la „fake news” pentru că…

Israelul amenință regimul islamist al Siriei „cu o forță semnificativă”

Ministrul apărării, Israel Katz, a avertizat joi că Israelul va răspunde în cazul în care guvernul Siriei eșuează în a proteja minoritatea druză, după două zile de ciocniri sectare mortale în apropiere de Damasc, relatează…

Russia Today susține că unul din jurnaliștii săi a fost reținut pe Aeroportul Otopeni și expulzat din România

Publicația Russia Today (RT), controlată de statul rus, afirmă că unul dintre jurnaliștii săi, Chay Bowes, a fost reținut joi pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București și ulterior expulzat din România. „Corespondentul nostru, Chay…

VIDEO George Simion, într-un cimitir din Craiova: „Hai, de data asta, să voteze mai mulți vii decât morți”

George Simion, liderul și candidatul AUR la alegerile prezidențiale, susține că o parte dintre oamenii cărora le-au fost adresate scrisorile trimise de partid, pe baza unui registru electoral „primit la zi” de la Autoritatea Electorală…

Scandalul fotografiilor – Nicușor Dan despre mandatul lui Coldea la SRI, la întrebarea HotNews: „Nociv pentru societate” / De ce crede asta

La conferința de presă de joi seară, de după declanșarea „scandalului fotografiilor” lansate de Elena Lasconi, HotNews l-a rugat pe Nicușor Dan să spună publicului ce crede despre mandatul generalului Florian Coldea la SRI. Elena…

Crin Antonescu intervine în scandalul presupusei întâlniri dintre Dan, Coldea și Ponta: E greu de crezut că au discutat despre numismatică

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a afirmat joi seară că nu l-ar surprinde existenţa unei întâlniri între Nicuşor Dan, Victor Ponta şi generalul Florian Coldea. Despre o astfel de posibilă întâlnire,…

VIDEO Scandalul pozelor – Nicușor Dan: „Voi face plângere penală împotriva Elenei Lasconi” / „E disperare mare în sistem” / „Elena Lasconi face jocul candidatului sistemului, lui Crin Antonescu”

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a organizat o conferință de presă, joi seară, în contextul fotografiilor distribuite pe Facebook de Elena Lasconi, și a susținut că s-a întâlnit cu Florian Coldea, fost prim-adjunct…

Victor Ponta jură cu mâna pe Biblie că nu s-a întâlnit cu Nicușor Dan și cu Florian Coldea

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta a declarat joi seară, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, că nu s-a întâlnit niciodată în privat cu Nicușor Dan și că nu a avut nicio întâlnire cu…

Zelenski, despre acordul cu SUA privind mineralele: „Este cu adevărat echitabil”

Președintele ucrainean Volodirmir Zelenski a salutat joi încheierea acordului cu Statele Unite privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, pe care l-a numit „cu adevărat echitabil și corect”, prezentându-l drept primul rezultat…

LIVE Alegeri prezidențiale 2025. A început votul în diaspora. Cum poți găsi cea mai apropiată secție de votare 

Alegerile pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 au început în diaspora, joi seară, la ora 22.00, ora ora României., când s-au deschis primele secții de votare – cele din Auckland, Noua Zeelandă. Românii cu…

Good News

Only good and positive news.